Σάββατο, 06 Φεβρουαρίου 2021 14:01

Ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για πορεία εμβολιασμού

Ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για πορεία εμβολιασμού


“Συνεχίζεται το αλαλούμ με το σχέδιο του Εθνικού Εμβολιασμού” παρατηρεί η Επιτροπή Υγείας Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, επικρίνοντας δριμύτατα την κυβέρνηση.

Και ζητεί “η χώρα μας να διατρανώσει την πρόταση άρσης του καθεστώτος προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των εταιρειών, ώστε να διασφαλιστεί ο στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να καταστεί το εμβόλιο παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, χωρίς ανισότητες και αποκλεισμούς”.
Ειδικότερα, η επιτροπή αναφέρει ότι “είναι αδιαμφισβήτητο πλέον, πως το Σχέδιο του Εθνικού Εμβολιασμού, που τόσο πολύ προβλήθηκε από την κυβέρνηση τον περασμένο Νοέμβριο, καταρρέει. Ο ρυθμός εμβολιασμού του πληθυσμού είναι εξαιρετικά αργός. Η προγραμματισμένη ανάπτυξη και λειτουργία των 1.018 εμβολιαστικών κέντρων παραμένει άσκηση επί χάρτου. Ενώ, αιφνιδιαστικά και σε αντίθεση με τον αρχικό σχεδιασμό, τα νοσοκομεία κλήθηκαν να δημιουργήσουν εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία θα λειτουργούν για το επόμενο εξάμηνο. Εξέλιξη, που συγκρούεται με τα αναπτυγμένα σχέδια αποφυγής συγχρωτισμού και διασποράς του Covid-19 και που προκαλεί απορία, όταν κατά την ίδια περίοδο και για τους ίδιους λόγους, υφίσταται απαγόρευση του επισκεπτηρίου και κατακόρυφη μείωση λειτουργίας των Τακτικών Ιατρείων και των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων”.
Παρατηρεί ότι “αίσθηση προκαλεί επίσης, η λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων σε Ειδικά Νοσοκομεία, όπως Αντικαρκινικά και Ψυχιατρικά, η οποία θέτει σε κίνδυνο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού” και επικρίνει την κυβέρνηση, γιατί “δεν προβαίνει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αρνείται πεισματικά την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, παρά την, σε πολλαπλά επίπεδα, πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας”.
Για τη Μεσσηνία, η τοπική επιτροπή Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι “εμβολιαστικά κέντρα λειτουργούν στις δύο νοσηλευτικές μονάδες και στο Κ.Υ. Καλαμάτας, ενώ προγραμματίζεται για το επόμενο διάστημα η λειτουργία αντίστοιχων δομών στα υπόλοιπα Κ.Υ., χωρίς φυσικά αυτό να θεωρείται δεδομένο. Ακόμα όμως και με την επέκταση αυτή, ο αριθμός τους θα υπολείπεται αρκετά από τον αρχικό σχεδιασμό. Η μη λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων στα υπόλοιπα Κ.Υ. έχει ως αποτέλεσμα το να προσέρχονται για εμβολιασμό, στα υφιστάμενα κέντρα, ηλικιωμένοι από απομακρυσμένες περιοχές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ενώ, η έναρξη λειτουργία τους, θα οδηγήσει νομοτελειακά στη σημαντική μείωση της τακτικής λειτουργίας των Κ.Υ., λόγω του προβλήματος της υποστελέχωσής τους, προβλήματος που έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα λόγω μετακίνησης ιατρών στα νοσοκομεία. Τέλος, άγνωστο παραμένει το πώς θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα εμβολιασμού πολιτών που αδυνατούν να μετακινηθούν, με την αρχική πρόβλεψη κινητών μονάδων να μην υλοποιείται μέχρι σήμερα”.
Επίσης, εκτιμά ότι “για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η υγειονομική κρίση, απαιτείται ο μαζικός εμβολιασμός να συνοδεύεται από αναβαθμισμένη επιδημιολογική επιτήρηση, έλεγχο της διασποράς και σημαντική ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονες υποδομές” και καταλήγει: “Ως προς την έλλειψη εμβολίων, που οφείλεται στην παραγωγική αδυναμία των κατασκευαστριών εταιρειών αλλά και σε ενέργειες «εμβολιαστικού εθνικισμού» οικονομικά ισχυρών χωρών, η χώρα μας πρέπει να διατρανώσει σε όλους τους τόνους την πρόταση άρσης του καθεστώτος προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των εταιριών, ώστε να διασφαλιστεί ο στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να καταστεί το εμβόλιο παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, χωρίς ανισότητες και αποκλεισμούς”.