Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013 12:50

Το ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας για τις εξελίξεις στην Κύπρο και την "ανέυθυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ"

Το ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας για τις εξελίξεις στην Κύπρο και την "ανέυθυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ"

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην Κύπρο και για την "ανεύθυνη" - όπως την χαρακτηρίζει- στάση του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε η Ν.Ο.Ε.Σ. Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενοτης ανακοίνωσης:

"Το πρόγραμμα στήριξης που αποφάσισε η Ευρωζώνη, είναι πρόγραμμα στήριξης και τιμωρίας, είναι ένα ιστορικό, οικονομικό και πολιτικό σφάλμα. Έχει έντονα δήθεν παιδαγωγικά χαρακτηριστικά και δεν λαμβάνεις υπ΄ όψιν ούτε τις αναπτυξιακές, ούτε τις κοινωνικές, ούτε στην περίπτωση της Κύπρου τις διεθνοπολιτικές και γεωπολιτικές διαστάσεις της κρίσης. Κυριαρχείται από οικονομικούς εθνικισμούς (συμφέροντα) και όχι ευρύτερες πιο διορατικές και ευφυείς προσεγγίσεις. Τέτοιες μυωπικές και τιμωριτικές αποφάσεις, πλήττουν την Ευρώπη στο σύνολό της,

Η απόφαση της Ευρωζώνης αφορά στο χτύπημα ενός οικονομικού μοντέλου που έχει ανθίσει στην Κύπρο και που βασίζεται στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Είναι όμως άδικο και ανακριβές να ισχυριστεί κανείς ότι αυτό συμβαίνει μόνο στην Κύπρο. Συμβαίνει και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, συμβαίνει σε χώρες τις Ευρωζώνης. Άρα δεν είναι δίκαιο και έντιμο να εστιάζει κανείς την προσοχή του μόνο ή πρωτίστως στην Κύπρο.

Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί στην Ευρωζώνη υπάρχουν εξαιρετικά δύσκολοι συσχετισμοί, συντηρητικοί, οικονομικά νεοφιλελεύθεροι. Δυστυχώς τον καιρό αυτό, αυτές είναι οι ιδέες και οι αντιλήψεις που κυριαρχούν.

Στην περίπτωση της Κύπρου, μπορούμε να δούμε εμείς οι ελλαδίτες, τι σημαίνει συναίνεση και εθνική ευθύνη των κυπριακών πολιτικών δυνάμεων τουλάχιστον σ΄ έναν ελάχιστο κοινό παρανομαστή που πρέπει να τον στηρίξουμε και πρέπει να μας διδάσκει.

Από την άποψη αυτή, είναι προκλητική και αστεία η στάση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ που διαμαρτύρεται για την απόφαση του Euro group να επιβάλλει κούρεμα στις καταθέσεις στην Κύπρο, όταν επιφανεί στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, είχαν αναπτύξει διάφορε ιδέες για αναγκαστικό δάνειο που θα συνάψουν όλοι οι καταθέτες με τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα, ή για την αναγκαστική αξιοποίηση των καταθέσεων για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος .

Είναι επίσης αφελές και ανεύθυνο να λέει ο Έλληνας Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι η Ελληνική Κυβέρνηση όφειλε να ζητήσει σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής με δική της πρωτοβουλία, χωρίς ακόμη να έχει αποφασίσει η Κυπριακή Βουλή και χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί το όποιο εναλλακτικό σχέδιο. Να γίνει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για να πει τι, ποιος, σε ποιόν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φανερό ότι χρησιμοποιεί την Κύπρο ως μοχλό άσκησης φτηνής και ανεύθυνης αντιπολίτευσης και αυτό είναι κορυφαία εθνική ανευθυνότητα και κορυφαία προσβολή στον Κυπριακό λαό.

Σήμερα που οι εξελίξεις τρέχουν λεπτό προς λεπτό και άρα χρειάζεται εθνική ενότητα, πολιτική συναίνεση και αίσθηση κινδύνου, η ηγερία του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να οξύνει το εσωτερικό μέτωπο και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, χωρίς σεβασμό στην αγωνία του Κυπριακού λαού.

Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να επιχειρεί να επηρεάσει την Κυπριακή πολιτική ηγεσία και τον Κυπριακό λαό ως προς τις αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον του, ελπίζοντας ότι έτσι θα αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Άλλωστε οι κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται την ανευθυνότητα και την πολιτική ιδιοτέλεια. Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες για να παίζουν ορισμένοι μικροπολιτικά παιχνίδια.

Ο ελληνικός λαός έχει όμως ήδη καταλάβει πολύ καλά πόσο δύσκολο αλλά και πόσο σημαντικό είναι να διαχειρίζεσαι την κρίση με σύνεση και ασφάλεια, δηλαδή με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, μέσα σε αρνητικούς διεθνείς συσχετισμούς και μέσα από ασφυκτικά διλήμματα".

 

Για την ΝΟΕΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μεσσηνίας

Ο Συντονιστής