Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021 18:42

Επερώτηση Γόντικα για το αλιευτικό Μαραθόπολης

Γράφτηκε από την
Επερώτηση Γόντικα για το αλιευτικό Μαραθόπολης


Επερώτηση για τις εργασίες στο αλιευτικό καταφύγιο Μαραθόπολης κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκος Γόντικας και Γιάννης Κελλάρης.


Αναλυτικά η επερώτηση:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας εξέδωσε το πιο κάτω ομόφωνο ψήφισμα.
“Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας κατά τη σημερινή (14-6-2021) 17η τακτική συνεδρίασή του, αφού έλαβε υπόψη ότι:
Με την εγκατάσταση της αναδόχου εταιρείας “ΕΡΤΕΚΑ Α.Ε” και την έναρξη των εργασιών στο Αλιευτικό καταφύγιο Μαραθόπολης ζητείται από τους αλιείς και άλλους επαγγελματίες που διαθέτουν σκάφη, να τα απομακρύνουν από το λιμάνι της Μαράθου και να ελλιμενιστούν στα λιμάνια Πύλου και Κυπαρισσίας. Η απομάκρυνσή τους αυτή από το φυσικό τους χώρο, θα σημάνει την οικονομική τους εξόντωση αφού θα είναι υποχρεωμένοι καθημερινά να διανύουν πολλά χιλιόμετρα για να φθάσουν στα σκάφη τους και να επιβαρύνονται με έξοδα μετακίνησης, αλλά και δεν θα τους είναι εύκολο σε άγνωστες θάλασσες να βρουν καινούριους ψαρότοπους για να εξασφαλίζουν ένα μεροκάματο επιβίωσης. Τα παράλληλα με τον τουρισμό θεματικά επαγγέλματα (μεταφορά τουριστών, καταδυτικό κέντρο), επίσης κινδυνεύουν με αφανισμό όπως θα πληγεί και η τοπική οικονομία συνολικά, αφού πολλά επαγγέλματα είναι αλληλεξαρτώμενα. Το λιμάνι της Κυπαρισσίας δεν είναι ασφαλές, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του αλλά και της Πύλου δεν έχει τη χωρητικότητα για να ελλιμενιστούν όλα τα σκάφη της Μαράθου Παρά τις μέχρι σήμερα διαβεβαιώσεις από τους υπεύθυνους για την εκτέλεση του έργου, ότι θα βρεθεί λύση ώστε και όσοι κάνουν χρήση του λιμανιού να παραμείνουν αλλά και το έργο να εκτελείται, όχι μόνο δεν βρέθηκε αποδεκτή απ’ όλους λύση αλλά με εκβιαστικά ειδοποιητήρια επιβολής κυρώσεων και προστίμων από το λιμεναρχείο Πύλου τους καλούν να εγκαταλείψουν άμεσα το λιμάνι. Για όλους αυτούς τους λόγους το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, συμπαραστεκόμενο στο δίκαιο αίτημα των αλιέων και άλλων επαγγελματιών θαλασσίων δραστηριοτήτων της Μαράθου να παραμείνουν στο τόπο τους, να μην χάσουν τη φετινή καλοκαιρινή – τουριστική περίοδο αλλά και τις άλλες, μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο και να μην οδηγηθούν σε οικονομική εξόντωση.
Ψηφίζει ομόφωνα: Καλεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου ως κύριο Φορέα Υλοποίησης του έργου, να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα – σε συνεννόηση με την εργολήπτρια εταιρεία αλλά και τους αλιείς και λοιπούς επαγγελματίες θαλάσσιων δραστηριοτήτων και την τοπική κοινότητα της Μαραθόπολης – εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης με βάση και τις τεχνικές δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να μην απομακρυνθούν τα σκάφη από τον τόπο τους.
Το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας, ως συμβαλλόμενο του έργου μέλος, να αποσύρει την απόφαση που εστάλη προς το λιμεναρχείο Πύλου για να επιβάλει την απομάκρυνση των σκαφών και να ανακληθούν όλα τα ειδοποιητήρια που εστάλησαν προς τους κατόχους σκαφών μέσω του Λιμεναρχείου Πύλου".
Επειδή θεωρούμε ότι οι αλιείς και οι λοιποί επαγγελματίες θαλάσσιων δραστηριοτήτων στη Μαραθόπολη έχουν δίκιο, ερωτάσθε τι μέτρα θα πάρετε ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θέτουν».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER