Τρίτη, 06 Ιουλίου 2021 19:40

Λαϊκή Συσπείρωση: "Να σταματήσουν τα παιχνίδια στην πλάτη των σταφιδοπαραγωγών"

Γράφτηκε από την
Λαϊκή Συσπείρωση: "Να σταματήσουν τα παιχνίδια στην πλάτη των σταφιδοπαραγωγών"

 

 

"Να σταματήσουν τα παιχνίδια κυβέρνησης και μεγαλεμπόρων στην πλάτη των σταφιδοπαραγωγών" τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» του Νίκου Γόντικα. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση: "Αποκαλυπτική ήταν η συζήτηση στο Πε.Συ. 2/7/2021, όσον αφορά το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα αδιάθετα αποθέματα μαύρης σταφίδας. Τόσο από τις τοποθετήσεις - κόντρες ανάμεσα σε εκπροσώπους ενώσεων και Επιμελητηρίων, όσο και από τις θέσεις - τοποθετήσεις της περιφερειακής αρχής και άλλων παρατάξεων, αποδείχθηκε ότι για μια ακόμα φορά κυβέρνηση και μεγαλέμποροι παίζουν παιχνίδια στην πλάτη των σταφιδοπαραγωγών! Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ανέδειξε τα πραγματικά αίτια του προβλήματος, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής αντιαγροτικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων και Ε.Ε., δηλώνοντας ότι θα σταθεί με κάθε τρόπο δίπλα στους μικρομεσαίους σταφιδοπαραγωγούς. Τους κάλεσε ταυτόχρονα να μην στοιχηθούν πίσω από παιχνίδια και κόντρες μεγαλεμπόρων, κυβέρνησης και Επιμελητηρίων και να οργανωθούν ώστε να διεκδικήσουν αγωνιστικά, ουσιαστικά μέτρα από την κυβέρνηση, για τη διασφάλιση της παραγωγής και του εισοδήματός τους.

Παρατίθεται η τοποθέτηση του περιφερειακού συμβούλου Γιάννη Κελλάρη, με την παρουσίαση της πρότασης απόφασης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου: 

Πρόταση απόφασης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Πε.Συ. 2/7/2021 για την κορινθιακή σταφίδα

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα αδιάθετα αποθέματα μαύρης σταφίδας σε αποθήκες, που προμηνύουν κατρακύλα των τιμών παραγωγού, δεν είναι αποκομμένο από τη γενικότερη καταστροφική πολιτική γι’ αυτό το προϊόν όπως και για άλλα προϊόντα που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια της γενικότερης αντιαγροτικής πολιτικής της Ε.Ε. Η επιδίωξή τους να την μετατρέψουν από ένα δυναμικό προϊόν, σημαντικό για την επιβίωση χιλιάδων μικρών παραγωγών, σε είδος προς εξαφάνιση ώστε τελικά να ωφεληθούν οι μεγαλέμποροι στον κλάδο, έχει ξεκινήσει από παλιά. Ξεκίνησαν με τις αποζημιώσεις εκρίζωσης σε όσους κατέστρεφαν τη σταφίδα τους. Μετά ήρθε η διάλυση του ΑΣΟ και το ξεπούλημα της περιουσίας του που στόχο είχε την πλήρη εκμετάλλευση του αγρότη από τους εμπόρους δίνοντάς τους το δικαίωμα να αρπάζουν ό,τι απέμεινε από τους σταφιδοπαραγωγούς. Την περίοδο που εφαρμόστηκε ο αντισταφιδικός κανονισμός του 1999 εγκαταλείφθηκαν παρά πολλές σταφίδες, ο κανονισμός αυτός ανάγκαζε τους σταφιδοπαραγωγούς, πριν ακόμα τρυγήσουν να υπογράψουν με τον έμπορο συμφωνητικό το οποίο περιλάμβανε τιμή πώλησης και ποσότητα με εκβιασμό, αν δεν υπόγραφαν θα έχαναν την επιδότηση! Πουλούσαν με 40-60 λεπτά και ο καταναλωτής την αγόραζε 6 ευρώ, σε εποχή που δεν υπήρχε καμία πανδημία! 

Το τεράστιο αυτό άνοιγμα εκμεταλλεύονται χρόνια τώρα οι μεγαλέμποροι της περιοχής, οι οποίοι θησαυρίζουν κυριολεκτικά από τον ιδρώτα των αγροτών συγκεντρώνοντας την παραγωγή από ολόκληρη την Πελοπόννησο και μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού! Είναι ζητήματα που πρέπει να επισημανθούν ώστε να κατανοηθεί ότι τα αποθέματα δημιουργούνται πρώτα απ’ όλα από την εφαρμογή των νόμων της αγοράς, όπου το κυρίαρχο είναι το κέρδος, είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός ώστε να καθορίζει την παραγωγή και τη διάθεση ανάλογα με τις λαϊκές ανάγκες.

Αυτά είναι τα πραγματικά αποτελέσματα της πολιτικής της ΕΕ, της ΚΑΠ και των ελληνικών κυβερνήσεων και κομμάτων που τη στηρίζουν και στο θέμα της σταφίδας και των αγροτών γενικότερα. Αποδείχθηκε περίτρανα πως ο στόχος ήταν ο αφανισμός των σταφιδοπαραγωγών και η συρρίκνωση της ελληνικής γεωργίας. Η πανδημία με τη χαμηλή διάθεση έρχεται να επιτείνει όλα τα παραπάνω εξαιτίας της έλλειψης μέτρων από την πλευρά του κράτους και της κυβέρνησης, για στήριξη του προϊόντος και διάθεσής του με κρατική μέριμνα εκεί που υπάρχουν τεράστιες ανάγκες. Την ίδια καταστροφική πολιτική για τη σταφίδα συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση, αρνούμενη την όποια στήριξη του προϊόντος και των σταφιδοπαραγωγών, την ίδια στιγμή που μαζί με τους μεγαλέμπορους παίζουν διάφορα παιχνίδια στην πλάτη τους, στην ουσία εκβιάζοντάς τους να συμβιβαστούν με χαμηλές τιμές διάθεσης ενόψει και της νέας συγκομιδής.   

Με βάση τα παραπάνω είναι επιτακτικό σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο να ζητήσει από την κυβέρνηση:

  • Με ευθύνη του κράτους να συγκεντρωθεί η παραγωγή (παλιά και νέα), με τιμή που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους μικρομεσαίους παραγωγούς. Η αδιάθετη παραγωγή να διοχετευθεί εκεί που υπάρχει ανάγκη, δηλαδή να αποσυρθούν τα πλεονάσματα της μαύρης σταφίδας και να χρησιμοποιηθούν για άλλες χρήσεις, όπως απόσταξη, διανομή σε άπορους, διοχέτευση του προϊόντος σε κοινωνικές δομές και δίκτυα (σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία, Στρατός, Αστυνομία, δομές φιλοξενίας, κ.λπ.).
  • Να ληφθούν μέτρα ώστε άμεσα να γίνει αναδιάρθρωση - φύτευση νέων καλλιεργειών της κορινθιακής σταφίδας, η οποία λόγω της παλαιότητάς της καθιστά ασύμφορη την ενασχόληση των νέων αγροτών με το προϊόν και έχει ως αποτέλεσμα η καλλιέργεια της σταφίδας να εγκαταλείπεται.
  • Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή για τους μικρομεσαίους - βιοπαλαιστές αγρότες.

Αποφασίζει επίσης να στηρίξει τα δίκαια αιτήματα και να συμμετάσχει σε όλες τις κινητοποιήσεις που θα αποφασίσουν οι αγροτικοί σύλλογοι και οι μικρομεσαίοι σταφιδοπαραγωγοί, υπερασπιζόμενοι το προϊόν και τη βιωσιμότητά τους".


NEWSLETTER