Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2023 20:49

Καλαμάτα: Βεβαιότητα εκλογικής νίκης από Ηλιόπουλο - Χαρίτση (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: Βεβαιότητα εκλογικής νίκης από Ηλιόπουλο - Χαρίτση (βίντεο)

 

Την ελπίδα και τη βεβαιότητα ότι θα μπει τέλος σε μια μαύρη σελίδα της πατρίδας μας με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και πως η ερχόμενη κρίσιμη εκλογική μάχη θα είναι νικηφόρα, με προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, εξέφρασαν ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης κι Επενδύσεων Αλέξης Χαρίτσης και ο σύμβουλος Στρατηγικής Επικοινωνίας και πρώην εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος, το απόγευμα του Σαββάτου, στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.

“Οι πολίτες θα αποφασίσουν αν το Ταμείο Ανάκαμψης θα χειριστούν άνθρωποι σαν τον Χαρίτση ή άνθρωποι σαν τον Πάτση”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Ν. Ηλιόπουλος.
Στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο “Θόδωρος Αγγελόπουλος” και με τη συμμετοχή εκπροσώπων παραγωγικών φορέων του τόπου, τα δύο στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε ανοιχτή διαβούλευση - εσπερίδα, επέκριναν δριμύτατα την κυβέρνηση και ανέλυσαν τμήματα από τις προγραμματικές θέσεις, τις 6 εθνικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Αναλυτικά:

Ο Αλέξης Χαρίτσης μίλησε για κρίση φτώχειας και ανισοτήτων που συνοδεύεται από εξελίξεις προσβλητικές για τα δημοκρατικά κεκτημένα της χώρας. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι “η χώρα μας βρίσκεται στην πιο επώδυνη θέση της Ευρώπης. Τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα έχουν χάσει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό της αγοραστικής τους δύναμης”. Επέκρινε την κυβέρνηση για “αντίστροφη αναδιανομή υπέρ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων” και παρατήρησε πως “δεν είναι μόνο η διεθνής κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία, είναι η πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση και έχει τις πιο οδυνηρές συνέπειες”.

Μεταξύ των προτάσεων - δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην επιβολή πλαφόν στα κέρδη των παρόχων ενέργειας, πλαφόν στη χονδρική και λιανική τιμή του ρεύματος και στην ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου της ΔΕΗ. “Στόχος της προοδευτικής διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξει μείωση των τιμολογίων της ενέργειας από τους πρώτους μήνες”, είπε κι έκανε λόγο για μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα, αύξηση του κατώτατου μισθού με όρους τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, στήριξη στις επιχειρήσεις, με ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό, κατάργηση τέλος επιτηδεύματος και ρύθμιση ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, κατάργηση του κατάπτυστου νόμου για τον πτωχευτικό και προστασία της πρώτης κατοικίας.
Εκτίμησε ότι πρόκειται “για μέτρα αναγκαία, κοινής λογικής, επιβίωσης της κοινωνίας” και μίλησε
για παραγωγική ανασυγκρότηση με άλλο ρόλο και άσκηση ελέγχου τραπεζικού συστήματος, με ισχυροποιημένο ρόλο της αναπτυξιακής τράπεζας.

Ο Αλ. Χαρίτσης χαρακτήρισε “εξαιρετικά κρίσιμη, ιστορική” την ερχόμενη εκλογική μάχη και σημείωσε: “Είτε θα δοθεί λευκή επιταγή στον Μητσοτάκη να συνεχίσει την οικονομική, κοινωνική και θεσμική κατρακύλα που μας γυρνάει πολλά χρόνια πίσω ή θα δοθεί διέξοδος με προοδευτική κυβέρνηση που θα εφαρμόσει πρόγραμμα άμεσης ανάπτυξης και ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων. Η μάχη δεν αφορά μόνο τον Τσίπρα και πρωτοκλασάτα στελέχη, αφορά τον καθένα και την καθεμία, το μέλλον της κοινωνίας και των παιδιών μας, μια μάχη που θα δοθεί με συλλογικότητα και θα είναι νικηφόρα”

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΛΕΥΡΗ

Ο Νάσος Ηλιόπουλος μίλησε για ενεργειακούς παρόχους που κερδοσκοπούν με τις πλάτες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία “δουλεύει για τους παρόχους ενέργειας, τα ιδιωτικά κολλέγια, τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες”.

Δεσμεύτηκε για κατάργηση του νομοσχεδίου Πλεύρη που καταργεί το ΕΣΥ, για επαναφορά της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών στο ΕΣΥ, την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας, την γενναία επένδυση στην εκπαίδευση, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, για την Επιθεώρηση Εργασίας και για ελέγχους.
Χαρακτήρισε τη Ν.Δ. δύναμη βαθιάς ανομίας και αφού έκανε λόγο για δημόσιο τραπεζικό πυλώνα και αναπτυξιακή τράπεζα, στάθηκε στη δημοκρατία και την ποιότητα της δημοκρατίας, αναφερόμενος στις παρακολουθήσεις του Αρχηγού του Στρατού, στρατιωτικών στελεχών που εμπλέκονται σε εξοπλισμούς, δημοσιογράφων, ευρωβουλευτών και υπουργών.
“Δεν θα δεχθούμε να γυρίσει η χώρα στο ‘50”, επεσήμανε ο Ν. Ηλιόπουλος, σημείωσε ότι “η δημοκρατία δεν είναι πολυτέλεια, κανείς δεν είναι πάνω από τον νόμο” και ανακοίνωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ “θα τα στείλει όλα στη Δικαιοσύνη”.
Επισημαίνοντας τις δεσμεύσεις - προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε “να βάλουμε τέλος στην αδικία της αισχροκέρδειας, να υπάρξει δίκαιη αύξηση εισοδημάτων και να ρυθμίσουμε με δίκαιο τρόπο το χρέος”.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
Στην εκδήλωση είχαν προσκληθεί και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων της πόλης και του νομού.

Ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας Παναγιώτης Μουλάς επεσήμανε ότι “δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε ούτε στα αναγκαία”.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Γιώργος Εγγλέζος παρατήρησε ότι η μικρομεσαία επιχείρηση δεν έχει καμία πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και ζήτησε, μεταξύ άλλων, μείωση εργοδοτικών εισφορών και ενιαία ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις χωρίς προσαυξήσεις.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας Γιώργος Καπερώνης επεσήμανε ότι το 60% των επιχειρήσεων δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα έξοδά τους, μίλησε για ιδιωτικό χρέος 240 δις από το 2010 και ύστερα και ζήτησε, μεταξύ άλλων: “Η συλλογική σύμβαση εργασίας να περάσει στα χέρια των κοινωνικών εταίρων, σταθερό φορολογικό σύστημα, κυβέρνηση που θα δείξει εμπιστοσύνη στον λαό και τους επιχειρηματίες και να σταματήσουν τα pass, δεν είμαστε ζητιάνοι”.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας Νίκος Μαλαπέτσας παρατήρησε ότι “δεν είμαστε απατεώνες, η εστίαση δεν είναι είδος πολυτελείας για να είναι ο ΦΠΑ στο 24%” και ζήτησε: “Επικαιροποιήστε τις συλλογικές συμβάσεις, δεν είμαστε στο ‘80 και στο ‘90. Εθνικό σχέδιο για την εστίαση. Ο ΦΠΑ να μην είναι στο 24%”.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού “Ενωση Μεσσηνίας” Γιώργος Λαζόγιαννης επέκρινε δριμύτατα την κυβέρνηση για τη σταφίδα και το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, που πάνε για εξαφάνιση. Ανέφερε ότι για τη σταφίδα “η κυβέρνηση ήθελε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα δύο ιδιωτών φίλων της”, ενώ επεσήμανε πως “το 30% της ελαιοπαραγωγής χάθηκε από το γλοιοσπόριο” και υπογράμμισε το σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη εργατών γης, επικρίνοντας την κυβέρνηση.

Ο Παναγιώτης Στέφανος, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, εκπρόσωπος του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, μίλησε για νέα προσπάθεια από τον ΣΥΡΙΖΑ στην υγεία, την παιδεία και τον πρωτογενή τομέα και αναφερόμενος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα,είπε ότι η Εθνική Τράπεζα κερδίζει 1 δις και δεν διαθέτει 1 ευρώ στην επιχειρηματικότητα.

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η πρώην βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη.

Γ.Σ.


NEWSLETTER