Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013 07:20

Μετέτρεψαν το μνημόσυνο σε εμφυλιοπολεμική γιορτή μίσους

Μετέτρεψαν το μνημόσυνο σε εμφυλιοπολεμική γιορτή μίσους

Γιορτή μίσους και αναβίωσης του εμφυλίου πολέμου ήταν η χθεσινή εκδήλωση στην Πηγάδα του Μελιγαλά. Η Χρυσή Αυγή έδιωξε τους διοργανωτές, προπηλακίζοντας το δήμαρχο Οιχαλίας Φίλιππο Μπάμη και τον εκπρόσωπο των συγγενών των θυμάτων Χρήστο Μπένο και ανέλαβε αυτή τον έλεγχο της τελετής.

Το ντου κατά του δημάρχου από μέλη της Χρυσής έγινε την ώρα που ο δήμαρχος μιλούσε για ενιαία αντίσταση και οι βουλευτές Ηλίας Παναγιώταρος και Ηλίας Κασιδιάρης ανέλαβαν να επιβάλλουν την τάξη.  Ο πρώτος κρατούσε το μεγάφωνο της ντουντούκας με την οποία μιλούσε ο δεύτερος, αλλά επειδή δεν ακουγόταν καλά πήρε το μικρόφωνο της εκδήλωσης και απηύθυνε ομιλία μίσους, αναβίωσης του κλίματος του εμφυλίου πολέμου. Νωρίτερα κατά την ώρα του μνημόσυνου, το πρώτο επεισόδιο έγινε από Χρυσαυγίτες κατά νεολαίων του ΛΑΟΣ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν 14 βουλευτές της Χρυσής Αυγής και χρυσαυγίτες από αρκετά μέρη της χώρας (Πελοπόννησο, Αττική - Βόρεια και Νότια Προάστια - Ανατολική Αττική, Πρέβεζα, Μαγνησία κ.λπ.) και τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν "Τσεκούρι και φωτιά στα κόκκινα σκυλιά", "Πατρίδα - τιμή - Χρυσή Αυγή", "Αλήτες - φονιάδες - κομμουνιστές", "Αλήτες - προδότες - πολιτικοί", "Αλήτη - προδότη - Σαμαρά", "Προδότη - κομμούνι - Σαμαρά", "Αλήτη - προδότη - Καρατζαφέρη" και "Λαός - στρατός - εθνικισμός".

Ο Ηλ. Κασιδιάρης πήρε το λόγο για να ενημερώσει πως «οι Καραγκιόζηδες του Δήμου» δεν τους άφησαν να περιποιηθούν το χώρο της Πηγάδας και για να δώσει τέλος, όπως είπε, στις ανοησίες, τα ψέματα και τις γελοιότητες που λέγονται. Κατηγόρησε την ψεύτικη δεξιά παράταξη που μαζί με τους κομμουνιστές είπε ότι στο Μελιγαλά υπήρχαν συνεργάτες των κατακτητών. Μίλησε για 16χρονα και 17χρονα που σφαγιάστηκαν κι επικαλούμενος μαρτυρίες του ιερέα του Μελιγαλά, ανέφερε πως έγιναν κακοποιήσεις και βασανισμοί για 4 ημέρες. Είπε πως υπήρξαν νεκροί με ονοματεπώνυμο, όχι ψεύτικοι νεκροί όπως στο Πολυτεχνείο. Εκανε λόγο για γενοκτονία και σχεδιασμένη σφαγή στο Μελιγαλά και κατηγόρησε ως υπεύθυνους το Νίκο Μπελογιάννη και τον Αρη Βελουχιώτη. Ανέφερε ότι αυτοί που κυβερνάνε είναι προδότες της πατρίδας και παιδιά της Κομμουνιστικής Νεολαίας και όταν αναφέρθηκε στο δικτάτορα Γιώργο Παπαδόπουλο οι συγκεντρωμένοι καταχειροκρότησαν. Κατηγόρησε «τον Χατζηνικολάου, τον αρχιδιαπλεκόμενο που με τη φυλλάδα του κάνει δώρο το Βελουχιώτη». Για την επίθεση των χρυσαυγιτών σε μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα, μίλησε για αρχιτραμπούκους που έχουν δημιουργήσει πρόβλημα σε χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, για κοπρόσκυλα που άρπαζαν τις κρατικές χρηματοδοτήσεις του ΚΚΕ, ενώ εκτίμησε ότι το Πέραμα και το Κερατσίνι από κόκκινα έχουν γίνει γαλανές περιοχές. Χαρακτήρισε προδότη και παχύδερμο τον Ευάγγελο Βενιζέλο και υποστήριξε ότι το σύστημα έχει στοχοποιήσει τη Χρυσή Αυγή, έχουν τρομοκρατηθεί, γιατί έχει 17% και πάνω στις δημοσκοπήσεις και γιατί η νεολαία στρέφεται μαζικά στη Χρυσή Αυγή.

Ο εκπρόσωπος της Εθνικιστικής Τηλεόρασης Γιώργος Τσαγκαρίδης που πήρε το λόγο και στη συνέχεια έκανε τον τελετάρχη, υποστήριξε ότι «δε συγχωρούμε ποτέ και κανέναν, είναι ειδεχθές έγκλημα η συγχώρεση» και ανέφερε πως «φέτος δεν έχει μνημόσυνο, σηματοδοτείται η αρχή για αγώνες». Ο κ. Τσαγκαρίδης είχε ζητήσει από τους οργανωτές να μιλήσει και όταν του δεν του έκαναν τη χάρη, απειλούσε πως θα μιλήσει κι έλεγε στους βουλευτές της Χ.Α. πως τον έκοψαν μια μέρα νωρίτερα, γιατί δεν τους άρεσε ένα άρθρο του. Ο ίδιος ήταν ομιλητής, πριν από λίγο καιρό, σε παρόμοια εκδήλωση στο Φενεό.

Μέσα στην αναμπουμπούλα ο Λυκούργος Γαϊτανάρος από μικροφώνου ζήτησε συγγνώμη για τα επεισόδια.

Ο Χρ. Μπένος, εκπρόσωπος των συγγενών των θυμάτων, που είχε την ευθύνη για την οργάνωση της εκδήλωσης, στο χαιρετισμό του, είπε ότι «δεν πρέπει και δε θέλουμε να ξεχάσουμε τη σφαγή. Η μνήμη έχει και διδακτική αξία. Ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει να ξαναζήσουμε Πηγάδες του Μελιγαλά».

Τις πρώτες λεκτικές επιθέσεις από μέλη της Χρυσής Αυγής δέχθηκε η πρώην δήμαρχος Μελιγαλά Ελένη Αλειφέρη, για τη στάση της να μη δεχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας, την περιποίηση του χώρου της Πηγάδας από το κόμμα.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν δύο άτομα και μια γυναίκα - μέλος της Χ.Α. από την Κορινθία αισθάνθηκε αδιαθεσία. Διακομίστηκαν στο Κ.Υ. Μελιγαλά και οι δύο απ’ αυτούς μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.