Τρίτη, 07 Μαρτίου 2023 17:45

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για αποπληρωμή επενδυτικών σχεδίων

Γράφτηκε από την
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για αποπληρωμή επενδυτικών σχεδίων

Τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην πράξη στην αποπληρωμή των επενδυτικών σχεδίων του Αναπτυξιακού Νόμου και την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, τονιζουν 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με ερώτησή τους προς τον υπουργό Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, η οποία κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Μεσσηνίας και τομεάρχη Ανάπτυξης κι Επενδύσεων Αλέξη Χαρίτση.

Στην ερώτηση σημειώνεται ότι “το επιτελικό κράτος της ΝΔ «έχει κάνει σημαία» του την μείωση της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση των διαδικασιών. Και ενώ ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019 ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δήλωνε ότι «…θέλουμε να γίνουμε η πιο φιλική χώρα στις επιχειρήσεις στο τέλος της τετραετίας. Θα φροντίσουμε να φτιάξουμε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον σύγχρονο, διάφανο, ισότιμο, γρήγορο κι ευέλικτο που θα αφήνει τους επιχειρηματίες να δουλεύουν…», η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει δραματικά την αποπληρωμή των επενδυτικών σχεδίων που έχουν ολοκληρωθεί, παρά το ότι οι δικαιούχοι των ενισχύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου έχουν πραγματοποιήσει ήδη τις σχετικές δαπάνες για την υλοποίηση της επένδυσής τους”.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ παρατηρούν πως “εξίσου σημαντικό είναι να καταβληθούν στους δικαιούχους, που έχουν προβεί στο σχετικό αίτημα και οι τμηματικές δόσεις της ενίσχυσης, προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν απρόσκοπτα στην ολοκλήρωση της επένδυσης τους”.

Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι “την περίοδο 2015-2019, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να «ξεκολλήσει» περισσότερα από 4.000 επενδυτικά σχέδια που είχαν μείνει στα συρτάρια από τους παλιότερους επενδυτικούς νόμους των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ” και τονίζουν: “Ο Αναπτυξιακός Νόμος του ΣΥΡΙΖΑ εισήγαγε σημαντικές καινοτομίες για την διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, δίνοντας έμφαση σε δραστηριότητες όπου η χώρα διαθέτει στρατηγικά πλεονεκτήματα, όπως η αγροδιατροφή και οι νέες τεχνολογίες. Αλλά και για την κατά προτεραιότητα ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την στήριξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης, καθώς και για την χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων σε παραμεθόριες, νησιωτικές και ορεινές περιοχές”.

Υπενθυμίζουν, ακόμη, ότι “η κυβέρνηση καθυστέρησε χαρακτηριστικά στην ψήφιση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου και, επιπλέον, από τα 13 συνολικά καθεστώτα ενισχύσεων του Ν. 4887/22
έχει πραγματοποιηθεί μέχρι και σήμερα η προκήρυξη των 4 μόλις καθεστώτων”.

Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ζητούν απαντήσεις από τον αρμόδιο υπουργό σχετικά με την πρόοδο υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο από την κυβέρνηση της ΝΔ από το 2019 και μετά, καθώς και για τον αριθμό των επενδυτικών σχεδίων,που έχουν υλοποιηθεί εν όλω ή εν μέρει, για τα οποία έχει προχωρήσει η εκταμίευση των ενισχύσεών τους”.


NEWSLETTER