Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023 21:30

Περιοδεία ΚΚΕ σε καταυλισμούς Ρομά στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Περιοδεία ΚΚΕ σε καταυλισμούς Ρομά στην Καλαμάτα

Περιοδεία στον καταυλισμό των Ρομά στην Αγία Τριάδα Καλαμάτας και σε συνοικίες Ρομά στη Σπερχογεία, πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ με τον Γιάννη Γαλανόπουλο, υποψήφιο βουλευτή Μεσσηνίας και τον Δημήτρη Οικονομάκο, δημοτικό σύμβουλo με τη “Λαϊκή Συσπείρωση”.

Αναδείχθηκαν, σύμφωνα με την ενημέρωση από το τοπικό ΚΚΕ, για άλλη μια φορά οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης που διαμένουν οι Ρομά στον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας. Χαμόσπιτα που παραπέμπουν σε φαβέλες, χωρίς ρεύμα και με νερό από μια σωλήνα ποτίσματος. Τα σκουπίδια υπάρχουν παντού και παραμονεύει ο κίνδυνος ατυχήματος ανά πάσα στιγμή. Μεγάλο ποσοστό παιδιών δεν συμμετέχει στην εκπαιδευτική διαδικασία και οι συνθήκες υγιεινής ανύπαρκτες. Η ανεργία αγγίζει το 70%. Οι Ρομά βιώνουν με τραγικό και πιο οξυμένο τρόπο ακόμα και βασικές λαϊκές ανάγκες, όπως της στέγης, της διατροφής, της παροχής υπηρεσιών παιδείας και υγείας. Αυτές οι συνθήκες μαζί με την επί δεκαετίες γκετοποίηση οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην εγκληματικότητα και στο περιθώριο, αποτελούν το έδαφος για τη δράση εγκληματικών κυκλωμάτων, στα οποία εμπλέκονται επιχειρηματικά συμφέροντα, με λεία εκατομμύρια ευρώ τα οποία βέβαια μένουν πάντα στο απυρόβλητο.

Ο Γ. Γαλανόπουλος ανέδειξε στη συζήτηση με τους Ρομά ότι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση είναι όσοι κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και οι περιφερειακές-δημοτικές αρχές.

Κάλεσε τους Ρομά να μην υποκύψουν στη ψηφοθηρία του 50άρικου και όλων αυτών που ξαφνικά θα τους θυμηθούν ενώ κυβερνούσαν όλα αυτά τα χρόνια και δεν έκαναν το παραμικρό για τις συνθήκες διαβίωσης.

Το ΚΚΕ διεκδικεί με ευθύνη του κράτους να ξεκινήσει άμεσα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης των Ρομά, που θα εξασφαλίζει τις βασικές προϋποθέσεις για την αποφασιστική ένταξή τους στην εργασία, την εξασφάλιση στέγης και όρων ζωής που θα ανταποκρίνονται στις δυνατότητες της εποχής, την ισότιμη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία.


NEWSLETTER