Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023 21:30

Ομιλία στην Καλαμάτα: Υποσχέσεις Τσίπρα για τα μεγάλα έργα της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την
Ομιλία στην Καλαμάτα: Υποσχέσεις Τσίπρα για τα μεγάλα έργα της Μεσσηνίας

Υποσχέσεις για τα μεγάλα έργα της Μεσσηνίας έδωσε απότε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο κατάμεστο από κόσμο Κλειστό της Παραλίας στην Καλαμάτα εκφράζοντας παράλληλα την βεβαιότητα του για νίκη στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε λόγο για “καθεστώς που δυναστεύει την Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια” ενώ τόνισε πως το εθνικό σχέδιό του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να επαναφέρει τη χώρα στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και να καταπολεμήσει τις κραυγαλέες ανισότητες. Σημείωσε επίσης ότι όπως και το 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά και φέτος από την Καλαμάτα.

Μεταξύ άλλων στην ομιλία του τόνισε:

Βεβαιότητα για νίκη και αλλαγή με δικαιοσύνη: Κάνουμε σήμερα από εδώ, από την Καλαμάτα, το πρώτο βήμα προς τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Το πρώτο βήμα για αλλαγή με δικαιοσύνη. Για την προοδευτική κυβέρνηση, που έχει ανάγκη ο τόπος. Με καθαρό μέτωπο, καθαρό πολιτικό μητρώο, καθαρές προτάσεις, καθαρά χέρια.
Διεκδικούμε την ψήφο του λαού για να αλλάξουμε τη χώρα. Και ξέρω, είμαι βέβαιος, το βλέπω στα πρόσωπά σας, ότι θα το πετύχουμε. Είμαστε πιο έτοιμοι, πιο ώριμοι, πιο έμπειροι, αλλά και πιο αποφασισμένοι από ποτέ γι’ αυτό. Μάθαμε από τις μάχες που δώσαμε. Από τους δύσκολους δρόμους και τις παγίδες που διαβήκαμε. Από τις νίκες που πετύχαμε. Ακόμα κι από όσα θέλαμε αλλά δεν καταφέραμε να κάνουμε πράξη. Θα την κερδίσουμε τη μάχη της αλλαγής με δικαιοσύνη.
Μαζί με το λαό, που χωρίς τη δική του δύναμη κανένα σχέδιο δεν μπορεί να ευδοκιμήσει.
Γιατί η αλλαγή είναι ο καθένας από μας. Η αλλαγή είναι ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ο νέος, ο μικρομεσαίος, ο αγρότης, ο συνταξιούχους, που διεκδικεί ένα καλύτερο αύριο.
Η αλλαγή είναι οι άνθρωποι που παράγουν και δημιουργούν με τα χέρια, το μυαλό, την επιχειρηματικότητα, την ευαισθησία. Η αλλαγή είναι όλοι εκείνοι που με ευθύνη και αποφασιστικότητα θα προσέλθουν στις κάλπες στις 21 του Μάη. Για να πουν το μεγάλο ΟΧΙ στο καθεστώς που δυναστεύει την Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Και το μεγάλο ΝΑΙ στο ΣΥΡΙΖΑ και την προοδευτική κυβέρνηση.

Για το δυστύχημα στα Τέμπη: Σε αυτή τη κρίσιμη, όμως, εκλογική μάχη προσερχόμαστε όλοι με το βάρος του πένθους και της οργής. Όταν νέοι άνθρωποι παίρνουν το τρένο και αντί να καταλήξουν στην αγκαλιά των δικών τους καταλήγουν στο θάνατο, τότε έρχεται η ώρα να πούμε όλοι να πούμε μια φράση, ανεξάρτητα από το τι πιστεύουμε, ποιο κόμμα ψηφίσαμε, ποιες ιδέες μας συγκινούν: Ως εδώ! Δεν πάει άλλο! Στην όμορφη κοιλάδα των Τεμπών συναντήθηκαν όλες οι ασχήμιες του κράτους που διαφημίστηκε ως επιτελικό, με δραματικές συνέπειες. Η διάλυση του δημόσιου τομέα και κάθε δομής προστασίας των ανθρώπων. Η εμμονή στις θολές συμφωνίες με τα μεγάλα συμφέροντα. Δεν είναι η ανείπωτη αυτή τραγωδία θέμα για προεκλογική εκμετάλλευση.
Είναι μια πληγή για τις 57 οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους. Για τα εκατομμύρια των Ελλήνων. Για όλους μας. Ενα μήνα μετά την ανείπωτη αυτή τραγωδία, αιωρούνται ακόμη δραματικά ερωτηματικά πάνω από την ελληνική κοινωνία: Πώς απαντούν η υπεύθυνη κυβέρνηση και ο υπεύθυνος πρωθυπουργός; Απαντούν για να μην απαντήσουν. Απαντούν με όρους υποκρισίας, επικοινωνίας και ψέματος. Με όρους συγκάλυψης των ευθυνών τους.
Δυστυχώς για αυτούς η εποχή της συγκάλυψης έλαβε τέλος.

Για την πανδημία: Ζήσαμε το δράμα της πανδημίας. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί χάθηκαν. Μας είπαν ότι η πανδημία είναι παγκόσμιο φαινόμενο.
Εκείνο που δεν μας είπαν είναι γιατί η Ελλάδα βρέθηκε στις πρώτες θέσεις των θανάτων.
Γιατί δεν ενίσχυσαν το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του.
Γιατί, αντίθετα, διαλύουν το ΕΣΥ και οργανώνουν την εισβολή της κερδοσκοπίας σ’ αυτό.

Για ενεργειακή κρίση και ακρίβεια: Ζήσαμε και ζούμε την ενεργειακή κρίση και την κρίση της ακρίβειας. Μας είπαν ότι κι αυτή είναι εισαγόμενη. Ότι φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Δεν μας είπαν όμως, γιατί η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα στις τιμές του ρεύματος και της βενζίνης. Γιατί επιτρέπουν στους παρόχους ενέργειας να αποκομίζουν ουρανοκατέβατα κέρδη. Γιατί επιδοτούν την αισχροκέρδεια από τα κρατικά ταμεία, μέσα από τους λογαριασμούς. Γιατί ξεπούλησαν τη ΔΕΗ.

Για τις υποκλοπές: Ζήσαμε το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών.
Της κακοποίησης του κράτους δικαίου. Αποδείχτηκε από την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή, με αποδείξεις και στοιχεία ότι το μισό πολιτικό σύστημα, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, η ηγεσία του στρατού, ευρωβουλευτές, αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, ήταν υπό παράνομη παρακολούθηση.
Από την ΕΥΠ του κυρίου Μητσοτάκη. Από το μέγαρο Μαξίμου δηλαδή.
Και δεν είδαμε κανέναν να κατηγορείται για το έγκλημα αυτό.

Για το εθνικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ: Το εθνικό μας σχέδιό επιδιώκει να επαναφέρουμε τη χώρα στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Να καταπολεμήσουμε τις κραυγαλέες ανισότητες.
Με αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και αποτελεσματικό κράτος. Το εθνικό μας σχέδιό επιδιώκει να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη, αποκαθιστώντας τις αδικίες εις βάρος της.
Επιδιώκει να στηρίξουμε τις δυνάμεις της παραγωγής για να παράγει η Ελλάδα περισσότερο πλούτο, που θα κατανέμεται στο σύνολο της κοινωνίας. Χωρίς να μένουν στο περιθώριο εκείνοι που τον παράγουν. Να αλλάξουμε το παραγωγικό πρότυπο. Να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στους υψηλής κατάρτισης νέους επιστήμονες. Σε ανθρώπινους και σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής για όλους τους εργαζόμενους. Να ενισχύσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας. Να προστατεύσουμε το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στην κατοικία, το δικαίωμα κάθε νέου σε ποιοτικές σπουδές, το δικαίωμα κάθε συνταξιούχου σε αξιοπρεπή σύνταξη, το δικαίωμα κάθε πολίτη σε αξιοπρεπή φροντίδα υγείας.
Το εθνικό μας σχέδιο προβλέπει ότι ως πρώτη πράξη δικαιοσύνης από τις πρώτες μέρες θα καταργήσουμε όλους τους νόμους και τις διατάξεις, που βάζουν φραγμό στις ελευθερίες και τα δικαιώματα του πολίτη και αφαιρούν κάθε φραγμό από την ασυδοσία των προνομιούχων.

Για τη ΔΊκαρος ύ η: ¨Άφησα για τελευταίο να μιλήσω για την ανάγκη Δικαιοσύνης στην ίδια τη Δικαιοσύνη. Γιατί χωρίς δικαιοσύνη στη δικαιοσύνη, δε θα πάμε πουθενά.
Και δικαιοσύνη στη Δικαιοσύνη σημαίνει :
• Ενίσχυση των λειτουργών της και της ανεξαρτησίας τους. Με ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης της σχέσης εμπιστοσύνης της με τους πολίτες.
• Σημαίνει Επιτάχυνση της απονομής της, ψηφιοποίηση και βελτίωση των υποδομών της.
• Σημαίνει Κόψιμο του ομφάλιου λώρου ανάμεσα στη δικαστική και την εκτελεστική εξουσία.

Για τη Μεσσηνία:
Θέλω λοιπόν να πως δυο λόγια για τη Μεσσηνία. Να σας περιγράψω τι σημαίνει στο σχέδιό μας Δικαιοσύνη για τόπο σας. Δικαιοσύνη για τη Μεσσηνία σημαίνει.
• Ανακατεύθυνση πόρων από το ταμείο ανάκαμψης για την υλοποίηση των υποδομών που έχει ανάγκη ο νομός. Με την εξαίρεση του Μιναγιώτικου φράγματος, κανένα έργο υποδομής δεν έχει ενταχθεί στο κρίσιμο αυτό χρηματοδοτικό πρόγραμμα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Αυτό θα αλλάξει με αποφασιστική παρέμβαση της κυβέρνησής μας.
• Σύνδεση με την Ιόνια Οδό και τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας και λειτουργία σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου με έμφαση στις εμπορικές μεταφορές.
Ταυτόχρονα, η αναβάθμιση και αξιοποίηση του λιμένα Καλαμάτας ως διαμετακομιστικού κέντρου για ολόκληρη την νότια Πελοπόννησο, θα αποτελέσει κύριο στόχο για την πρώτη τετραετία.
• Έναρξη της κατασκευής και γρήγορη ολοκλήρωση του οδικού άξονα Καλαμάτα-Ριζόμυλος που έχει βαλτώσει από την κυβέρνηση της ΝΔ.
• Ο αυτοκινητόδρομος Καλό Νερό-Τσακώνα, όπως και το Φιλιατρινό Φράγμα εντάσσονται στις άμεσες προτεραιότητες της προοδευτικής κυβέρνησης.
Ενώ το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθούπολης, «προσωπικό στοίχημα» του κυρίου Μητσοτάκη, που παραμένει όμως ανεκτέλεστο, θα ολοκληρωθεί άμεσα.
• Τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου Καλαμάτας, που εξαγγέλλει ο κύριος Μητσοτάκης κάθε φορά που επισκέπτεται την Καλαμάτα, θα τον κάνουμε πράξη.


NEWSLETTER