Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2023 08:22

Υπερδεξιά στροφή της Ν.Δ. με επιστροφή Καμπόσου – Δούκα

Υπερδεξιά στροφή της Ν.Δ. με επιστροφή Καμπόσου – Δούκα

 

Την ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας στον πολιτικό χώρο του κέντρου θέτει σε κίνδυνο το άνοιγμα στην… υπερδεξιά με τη επάνοδο στο κυβερνών κόμμα των διαγεγραμμένων δημάρχων Άργους – Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσου και Σπάρτης Πέτρου Δούκα.

Το φλερτ με την υπερδεξιά προφανώς έχει στόχο να ισοσκελίσει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τις εκλογικές απώλειες της ρήξης με το νυν περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα αλλά προκαλεί αντιδράσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα του Οκτωβρίου και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ειδικά την επιστροφή του κ. Καμπόσου, που είχε διαγραφεί για ρατσιστικά σχόλια κατά των Εβραίων και του τότε δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, καταγγέλλουν στο διαδίκτυο τόσο πολλοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας που προέρχονται τόσο από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και την Ανανεωτική Αριστερά όσο και από τη φιλελεύθερη και κεντρώα πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος. Ουσιαστικά δοκιμάζεται η ενότητα του  άτυπου κινήματος «Μένουμε Ευρώπη» που χάρισε στη Νέα Δημοκρατία τη νίκη σε τρεις εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις το 2019 και το 2023. Προφανέστατα οι κεντρώοι ψηφοφόροι δεν έχουν πρόθεση να ακολουθήσουν την υπερδεξιά στροφή του κόμματος και ενδέχεται να αναζητήσουν άλλη αυτοδιοικητική στέγη ή το δρόμο της αποχής στις εκλογές του Οκτωβρίου. 

Από την άλλη πλευρά οι οπαδοί της «ρεαλιστικής πολιτικής» υποστηρίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να αγνοήσει τις 40.149 ψήφους που έλαβαν τον Ιούνιο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τα υπερδεξιά κόμματα «Σπαρτιάτες», «Ελληνική Λύση» και Νίκη. Η αγνόηση αυτής της δεξαμενής θα έθετε σε κίνδυνο όχι μόνο το αποτέλεσμα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και σε αρκετούς δήμους της Μεσσηνίας, της Λακωνίας, της Αργολίδας και της Κορινθίας. Υπενθυμίζουμε στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας εκλέχτηκε τη δεύτερη Κυριακή με 137.374 ψήφους και ότι συνολικά ψήφισαν 256.665 ψηφοφόροι. Ουσιαστικά οι 40.149 υπερδεξιές ψήφοι αντιστοιχούν στο 15% του Σώματος που θα αναδείξει το νέο περιφερειάρχη

Αξίζει πάντως να επισημάνουμε ότι τόσο ο κ. Καμπόσος όσο και ο κ. Δούκας είχαν στηρίξει την υποψηφιότητα του νυν περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα στη προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Μάλιστα ο κ. Καμπόσος είχε συμβάλει καθοριστικά στην εκλογική νίκη του κ. Νίκα με τη διοργάνωση μια πολύ επιτυχημένης προεκλογικής συγκέντρωσης στο Άργος.

 

Σκληρή κριτική ΣΥΡΙΖΑ

Σκληρή κριτική στη ΝΔ για την επιστροφή στο κόμμα των δημάρχων Π. Δούκα και Δημ. Καμπόσου ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας την ανάκληση της διαγραφής των δύο στελεχών από τη ΝΔ, τονίζει πως ο μεν κ. Καμπόσος είχε κάνει δηλώσεις μισσαλοδοξίας, ο δε κ. Δούκας επιβραβεύεται -και μάλιστα τις ημέρες που η χώρα πλήττεται από πυρκαγιές- παρότι «με κυνισμό καυχιόταν για την επιχείρηση εξαγοράς των πυρόπληκτων της Ηλείας στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007»

Στην ανακοίνωση σημειωνεται:

“Εκτός από την επιστροφή του κ. Καμπόσου με τις μισαλλόδοξες δηλώσεις, η ΝΔ αποφάσισε και την επιστροφή του κ. Δούκα.

Τις δύσκολες αυτές ημέρες, που χιλιάδες συμπολίτες μας δοκιμάζονται από τις πυρκαγιές, η ΝΔ επέλεξε να επιβραβεύσει τον κ. Δούκα, ο οποίος με κυνισμό καυχιόταν για την επιχείρηση εξαγοράς των πυρόπληκτων της Ηλείας στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

Όταν η ΝΔ διέγραψε τον κ. Δούκα έλεγε ότι τα λεγόμενά του είναι μακριά από «τις αρχές και τις αξίες» της. Ποιες «αρχές και αξίες» υπηρετεί άραγε σήμερα η επιστροφή του;”

Θ.Λ.