Δευτέρα, 20 Μαϊος 2024 20:55

Ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για το ναυάγιο της Πύλου με αφορμή τη δίκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για το ναυάγιο της Πύλου με αφορμή τη δίκη

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Μεσσηνίας, “συμμετέχοντας ενεργά στις δράσεις που καλούν σε Δικαιοσύνη”, καλεί με ανακοίνωσή του τα μέλη του στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 21 Μαΐου στις 9 π.μ., “ημέρα έναρξης της δίκης των φερόμενων ως διακινητών του ναυαγίου της Πύλου, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας”.

Αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι “σχεδόν ένας χρόνος έχει περάσει από το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, αφήνοντας άφωνο ολόκληρο το πλανήτη. Το καΐκι Adriana που μετέφερε πάνω από 700 πρόσφυγες και μετανάστες βυθίστηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 14ης Ιουνίου 2023 47 ναυτικά μίλια νότια μίλια της Πύλου. Η κυβέρνηση είχε όλο το χρόνο να απαντήσει στα ερωτήματα για το πως χάθηκαν τόσες ανθρώπινες ζωές και να διασφαλίσει την απονομή δικαιοσύνης. Κι όμως, ακόμα δεν έχουμε πάρει απαντήσεις.

Ανεξάρτητοι φορείς, ευρωπαϊκοί θεσμοί και δημοσιογράφοι διεθνούς κύρους έχουν στραφεί κατά των Ελληνικών αρχών για αυτή την υπόθεση και για τον τρόπο που τη χειρίστηκαν εκ των υστέρων. Ακόμα περιμένουμε τα πορίσματα για το ρόλο των αρχών, καθώς και την εξέταση της μήνυσης που κατέθεσαν 40 επιζώντες στο Ναυτοδικείο Πειραιά”.

Για την αυριανή δίκη παρατηρεί πως “δεν αναζητούμε αποδιοπομπαίους τράγους ανάμεσα στα θύματα για να καλύψουμε κρατικές και συστημικές ευθύνες. Να μη ξαναζήσουμε την απουσία κράτους δικαίου που ζήσαμε στα Τέμπη, με τις τεράστιες ευθύνες που διαδέχτηκε η επίσης αδιανόητη απόπειρα συγκάλυψης. Θέλουμε δικαιοσύνη για αυτούς τους ανθρώπους που χάθηκαν, κυνηγώντας το όνειρο ενός καλύτερου αύριο. Αγωνιζόμαστε για μια άλλη Ευρώπη, με νόμιμες ασφαλείς διόδους, αντί για επαναπροωθήσεις, και για ένα Ευρωπαϊκό κράτος με θεσμούς δικαιοσύνης και όχι συγκάλυψης”.

* Το παράρτημα Καλαμάτας του Σωματείου Συνταξιούχων ΔΕΚΟ Τραπεζών  συμμετέχει στην αυριανή συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια Καλαμάτας, στις 9 το πρωί και αναφέρει: “Οι πραγματικοί ένοχοι δεν μπορεί να κρυφτούν πίσω από ‘υποτιθέμενους’ διακινητές. Το έγκλημα αυτό έχει ενόχους ΝΑΤΟ - Ε.Ε. - κυβερνήσεις. Απαιτούμε: Πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών και των πραγματικών ενόχων του πολύνεκρου ναυαγίου στην Πύλο”.