Παρασκευή, 24 Μαϊος 2024 20:46

Ερώτηση Χαρίτση για τους εργαστηριακούς γιατρούς

Ερώτηση Χαρίτση για τους εργαστηριακούς γιατρούς

 

“Η μακροχρόνια υφαρπαγή του εισοδήματος των ελευθεροεπαγγελματιών εργαστηριακών γιατρών οδηγεί στη φτωχοποίησή τους”, επισημαίνουν σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας, ο πρόεδρος Αλέξης Χαρίτσης και βουλευτές της Νέας Αριστεράς.

Με την ερώτησή τους αναφέρονται “στα προβλήματα βιωσιμότητας των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων που έχουν επιδεινωθεί λόγω των δυσβάστακτων υποχρεωτικών επιστροφών (clawback και rebate) και έχουν φτάσει στο 50% έως και 70% της αμοιβής των διαγνωστικών εξετάσεων, οι οποίες διενεργούνται για λογαριασμό ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ”. Σημειώνουν πως “η εφαρμογή του μνημονιακού νόμου των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων, με ισχύ από το 2013, έχει οδηγήσει σε έλλειψη ρευστότητας, σε αδυναμία αποπληρωμής των προμηθευτών και του εξειδικευμένου προσωπικού, αλλά και σε συσσωρευμένα χρέη πάνω από 150.000 ευρώ ανά εργαστήριο. Η επιβάρυνση των διαγνωστικών εργαστηρίων λόγω των χαμηλών κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ, καθίσταται πλέον μη διαχειρίσιμη. Αποτέλεσμα είναι να απειλούνται με κλείσιμο τα μεσαία και μικρομεσαία ιδιωτικά εργαστήρια. Επιπρόσθετα, εξαιτίας των συσσωρευμένων και δυσβάστακτων χρεών καθίσταται απαγορευτική η συνταξιοδότηση των ιδιωτών εργαστηριακών γιατρών, που βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης”.

Ο πρόεδρος και οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς ρωτούν τον υπουργό Υγείας: “Έχει σκοπό να προχωρήσει σε έναν ειλικρινή διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαστηριακών γιατρών, ώστε να βρεθεί λύση στο μείζον ζήτημα της βιωσιμότητάς τους; Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να αντιστραφεί η συνθήκη φτωχοποίησης και εντέλει κλεισίματος των μεσαίων και μικρών ιδιωτικών διαγνωστικών ιατρείων;”.