Σάββατο, 01 Ιουνίου 2024 14:20

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιώργος Σταθάκης στην Καλαμάτα: “Επιδίωξη της Νέας Αριστεράς η καταδίκη των πολιτικών της Ν.Δ.”

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιώργος Σταθάκης στην Καλαμάτα: “Επιδίωξη της Νέας Αριστεράς η καταδίκη των πολιτικών της Ν.Δ.”

 

Η επιδίωξη της Νέας Αριστεράς στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είναι η καταδίκη της Ν.Δ. και των πολιτικών της, η ισχυρή παρουσία του κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο και ένα ποσοστό που θα του δίνει ισχυρό ρόλο στη γενικότερη ανασύνθεση του χώρου της Κεντροαριστεράς, τόνισε χθες ο πρώην υπουργός και υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στην Καλαμάτα.

Αρχικά, παρατήρησε ότι η Νέα Αριστερά επικεντρώνεται στα 3 μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες , την ακρίβεια, την οικονομία και την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, ιδιαίτερα του ΕΣΥ.

Ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι “γι’ αυτά αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η πολιτική της Ν.Δ.” κι έκανε λόγο για “επιλογές που συμπυκνώνονται στα πράγματα που δεν έχει κάνει η κυβέρνηση, όπως είναι η πολιτική μείωση του κόστους στην ενέργεια, στα τρόφιμα, στη στέγαση”. Και παρουσίασε μέτρα για λύσεις που προτείνει η Νέα Αριστερά.

Αναφέρθηκε στην ανάδειξη 3 μεγάλων θεμάτων, που είναι κοινά για Ευρώπη κι Ελλάδα. Το πρώτο ο πόλεμος και η ειρήνη και μίλησε για πρωτοβουλίες για αποκλιμάκωση των συγκρούσεων σε Παλαιστίνη και Ουκρανία και τη “σαφή θέση της Νέας Αριστεράς υπέρ της αναγνώρισης Παλαιστινιακού κράτους και αποκλιμάκωσης της επιθετικότητας του Ισραήλ”, το οποίο κατηγόρησε “για γενοκτονική πολιτική”.

Το δεύτερο είναι η κλιματική κρίση, δηλώνοντας ότι “η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την πράσινη μετάβαση και να αλλάξει το μοντέλο, δίνοντάς του κοινωνικό χαρακτήρα”.

Το τρίτο είναι το επόμενο βήμα μετά τις ευρωεκλογές και αναφέρθηκε “στη σύγκρουση δεξιάς - αριστεράς με διαφορετικά σενάρια οικονομικής πολιτικής, κατά της υπερβολικής ενίσχυσης της άμυνας και των στρατιωτικής παρουσίας της ΕΕ και υπέρ της ενίσχυσης της παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ευρώπης, για να είναι ισότιμη με τις ΗΠΑ και την Κίνα”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Σταθάκης επεσήμανε ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια αναδιανομής του πλούτου με φορολογικά και άλλα μέτρα, που θα στηρίξουν το κοινωνικό σύστημα και το ΕΣΥ.

Εκτίμησε ότι υπάρχει πραγματικό πολιτικό κενό στον χώρο της Κεντροαριστεράς, καθώς ΣΥΡΙΖΑ (του Κασσελάκη) και ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό πολιτικό πόλο. Σημείωσε πως η αντιπαράθεση πρέπει να αφορά τον πυρήνα της πολιτικής της Ν.Δ. (παιδεία, υγεία, οικονομία), ζήτησε προγραμματική σαφήνεια και καθαρότητα και δήλωσε ότι οποιαδήποτε σχήματα προκύψουν μετά τις ευρωεκλογές θα πρέπει να έχουν ισχυρή προγραμματική βάση.

Γ.Σ.