Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2024 08:15

Μπάμπης Στόκας - Υποψήφιος ευρωβουλευτής "Πλεύση Ελευθερίας": “Αυτή η αλαζονική και επικίνδυνη κυβέρνηση πρέπει να τιμωρηθεί”

Μπάμπης Στόκας - Υποψήφιος ευρωβουλευτής "Πλεύση Ελευθερίας": “Αυτή η αλαζονική και επικίνδυνη κυβέρνηση πρέπει να τιμωρηθεί”

 

 

Τον Μπάμπη Στόκα, η Ελλάδα τον γνωρίζει μέσα από την ιστορική καλλιτεχνική του πορεία στο χώρο του τραγουδιού και της μουσικής με όχημα τους εμβληματικούς «Πυξ Λαξ». Πέρα όμως από την πολυετή καλλιτεχνική του πορεία, ο Μπάμπης Στόκας πλέον μπαίνει στη μάχη των Ευρωεκλογών με το ψηφοδέλτιο της Πλεύσης Ελευθερίας.

Με αφορμή την υποψηφιότητά του μιλάει στην “Ε” για την εκλογική αναμέτρηση και όσα κρίνει για την Ευρώπη και την Ελλάδα, για τη σύμπλευσή του με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ… πλέκει την πολιτική με την τέχνη μέσα από έναν από τους πιο γνωστούς και αγαπημένους στίχους του. Φυσικά από τη συζήτηση δεν έλειψε και η προγραμματισμένη επιστροφή των «Πυξ Λαξ» τον προσεχή Αύγουστο στην Καλαμάτα.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

- Είστε ένας από τους πιο αγαπημένους τραγουδοποιούς και τραγουδιστές στο σημαντικότερο ίσως συγκρότημα της ελληνικής μουσικής σκηνής, τους «Πυξ Λαξ». Πώς αποφασίσατε να μπείτε στον χώρο της πολιτικής μέσω των Ευρωεκλογών;

“Έλαβα την πρόσκληση από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και δέχθηκα όντας ανήσυχος για την εποχή που ζούμε με σκληρούς πολέμους γύρω μας, με τεράστια προβλήματα δικαιοσύνης, με φτώχεια και χρέη στον κόσμο, με διαφθορά και αλαζονεία από τους κυβερνώντες και θεώρησα υποχρέωσή μου να βοηθήσω την Πλεύση Ελευθερίας στον τίμιο αγώνα της μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο”.

- Ποιο θεωρείτε ότι είναι το βασικό διακύβευμα των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου για την Ελλάδα;

“Θεωρώ ότι η Ευρώπη βρίσκεται στα χέρια των ισχυρών και χρειάζεται ανθρώπους να υπερασπιστούν τον άνθρωπο και όχι μόνο τους αριθμούς. Η Ελλάδα στην Ευρωβουλή μέχρι τώρα ως επί το πλείστον, και αναφέρομαι στα τρία μεγάλα κόμματα εξουσίας, υπακούει στους ισχυρούς και δεν υπερασπίζεται τη χώρα μας, όπως θα έπρεπε. Το στοίχημα λοιπόν είναι να ενισχυθούν τα μικρά κόμματα και η Πλεύση Ελευθερίας περισσότερο, που αντιστέκονται σε αυτή την κατάσταση. Η ακρίβεια, η υγεία, η δικαιοσύνη και ο πολιτισμός είναι τα βασικά θέματα”.

- Ποιες είναι οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη την προσεχή περίοδο;

“Η Ευρώπη έχει τεράστια θέματα ανισότητας ανάμεσα στις ισχυρές χώρες και τις μικρές και αδύναμες, που πληρώνουν τελικά το ταμείο, με αποτέλεσμα οι λαοί τους να υποφέρουν και να έχουν πρόβλημα επιβίωσης πια και να μεταναστεύουν τα νέα παιδιά μας για μια καλύτερη ζωή. Δικαιοσύνη λοιπόν, ισότητα, Ειρήνη είναι τα ζητούμενα και η Πλεύση Ελευθερίας έχει τη φωνή να τα υπερασπιστεί”.

- Τι κρίνουν οι επικείμενες Ευρωεκλογές στην εσωτερική πολιτική σκηνή;

“Η Ευρωβουλή δημιουργήθηκε για να υπερασπιστεί μια καλύτερη ζωή για τους Ευρωπαίους πολίτες μέσα από το νομοθετικό της πλαίσιο. Αυτό που κρίνεται είναι τι εκπροσώπους θα έχουμε, αν θα υπερασπιστούν τους ανθρώπους με δύναμη και αποφασιστικότητα ή αν θα έχουμε εκπροσώπους που ενδίδουν και υποχωρούν, φέρνοντας στη χώρα μνημόνια, χρέος, αδικία. Η χώρα μας έχει ανάγκη την Πλεύση Ελευθερίας για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις της και πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να αντισταθεί και εγώ να βοηθήσω να πάρει η χώρα μας τη θέση που της αξίζει”.

- Μιλήστε μας λίγο για την απόφασή σας να συμπλεύσετε με την Ζωή Κωνσταντοπούλου και το κόμμα της “Πλεύσης Ελευθερίας”.

“Η Πλεύση Ελευθερίας και η Ζωή Κωνσταντοπούλου 11 μήνες τώρα στη Βουλή κάνουν αγώνα για τον άνθρωπο, για τη δικαιοσύνη, για την ελευθερία, για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας. Οι διεκδικήσεις αυτές με βρίσκουν σύμφωνο και αποφάσισα κι εγώ να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για την επίτευξή τους. Πρόκειται για ένα τίμιο και καθαρό κίνημα ανθρώπων για τον άνθρωπο και είμαι σίγουρος ότι ο κόσμος θα μας ενισχύσει και θα βγούμε πιο δυνατοί μετά από αυτές τις εκλογές. Ο αγώνας για τα Τέμπη, για το Μάτι, για τη δικαιοσύνη, για την πάταξη της διαφθοράς, για την Ειρήνη, για τον απλό πολίτη δεν θα περάσει απαρατήρητος. Αυτή η αλαζονική και επικίνδυνη κυβέρνηση πρέπει να τιμωρηθεί”.

- Ποιοι στίχοι, δικοί σας ή άλλου καλλιτέχνη, θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν την κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη αυτή την περίοδο, όπως εσείς την αντιλαμβάνεστε;

“«Μια συνουσία μυστική της διαφθοράς. Δεν νοιώθεις τίποτα». Ένα τραγούδι που έχω γράψει 25 χρόνια πριν και δυστυχώς ακόμα είναι επίκαιρο. Η οικογενειοκρατία, τα ίδια διεφθαρμένα πρόσωπα που δεν νοιώθουν τίποτα, είναι και σήμερα οι πρωταγωνιστές της πολιτικής μας ζωής και στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Η Πλεύση έρχεται με φόρα αυτό να το τελειώσει”.

- Το καλοκαίρι θα βρεθείτε καλλιτεχνικά στην αγαπημένη σας Μεσσηνία και στην Καλαμάτα για μία συναυλία των «Πυξ Λαξ», που τόσο έχουν αγαπηθεί και εξακολουθούν να γεμίζουν στάδια. Τι να περιμένει το κοινό για το live της 10ης Αυγούστου στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής;

“Είναι μεγάλη η χαρά μου να παίζω τα τραγούδια μου στην πατρίδα μου την Καλαμάτα, μια πόλη που αγαπώ. Θα είναι μια βραδιά υπέροχη με αναφορά σε όλα αυτά τα χρόνια της μουσικής πορείας των «Πυξ Λαξ». Σας καλώ όλους τους φίλους και φίλες να το ζήσουμε παρέα. Σας ευχαριστώ και καλώ όλο το κόσμο να πάει να ψηφίσει και να πάρει την τύχη του στα χέρια του”.