Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2024 16:18

Η υπ. ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Τζένη Αρσένη στην "Ε": “Κρίσιμο η Ευρώπη να ανακτήσει τις αρχικές της αξίες στην πράξη”

Η υπ. ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Τζένη Αρσένη στην "Ε": “Κρίσιμο η Ευρώπη να ανακτήσει τις αρχικές της αξίες στην πράξη”

 

“Είναι κρίσιμο η Ευρώπη να ανακτήσει τις αρχικές της αξίες, στην πράξη. Και είναι και δική μας ευθύνη να συμβάλλουμε σε αυτή τη στόχευση με τις επιλογές πολιτικών και εκπροσώπων που φέρουν και πράττουν με γνώμονα το σεβασμό στον άνθρωπο”. Αυτό σημειώνει μεταξύ άλλων μιλώντας στην “Ε” λίγες μέρες πριν τις Ευρωεκλογές η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Τζένη Αρσένη.

Αναλυτικά η συνέντευξη: 

- Εχετε μία αξιοπρόσεκτη και πολυετή πορεία στο χώρο του πολιτισμού, ενώ είναι η δεύτερη φορά που κατέρχεστε ως υποψήφια στις Ευρωεκλογές. Πώς αντιλαμβάνεστε με τη δική σας ματιά τη “διασταύρωση” των δρόμων της τέχνης και της πολιτικής;

Σας ευχαριστώ θερμά για την αναφορά στην πορεία μου στο χώρο του πολιτισμού. Οι αξίες που πραγματευόμαστε στην τέχνη είναι εκείνες που οραματιζόμαστε για τη ζωή. Και αυτή δεν είναι μία θεωρητική διατύπωση αλλά ουσιαστική διεκδίκηση. Για εμένα η τέχνη είναι ο δρόμος για την κοινωνική αλλαγή. Χρόνια πριν μάλιστα, με αυτή ακριβώς τη στόχευση, δημιουργήσαμε τον φορέα Artivism Drives Democracy και, ανάμεσα στις δράσεις μας, πήγαμε με 50 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο στην Ουκρανία για την ενδυνάμωση των ανθρώπων εκεί. Την ίδια στιγμή, η πολιτική και οι πολιτικοί οφείλουν να διακατέχονται από πολιτικό πολιτισμό, εάν θέλουν/ουμε να εμπνεύσουμε εκείνες και εκείνους που στέκονται με επιφύλαξη απέναντι στις θεσμικές διαδικασίες.

 

- Ποιό θεωρείτε ότι είναι το βασικό διακύβευμα των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου για την Ελλάδα;

Είναι κρίσιμο η Ελλάδα να δώσει ξεκάθαρο στίγμα προοδευτικής πολιτικής, αξιοκρατικών διαδικασιών και διαφάνειας σε κάθε έκφανση της κοινωνίας. Η απουσία κοινωνικού κράτους σε πολύ σοβαρές στιγμές - τραγική μεταξύ άλλων η γυναικοκτονία έξω από αστυνομικό τμήμα - οι συγκαλύψεις, ειδικά σε σχέση με το έγκλημα των Τεμπών που βγαίνουν στο φως, και οι υποκλοπές – και αναφέρω μονάχα κάποιες παθογένειες ενδεικτικά -  δεν τιμούν την χώρα μας. Το πρόβλημα όμως δεν είναι ότι γίνονται γνωστές έξω αλλά το ότι συμβαίνουν. Αυτό είναι που πρέπει να σταματήσει.

 

- Ποιες είναι οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη την προσεχή περίοδο;

Η ακροδεξιά δεν είναι πλέον απειλή αλλά ζοφερή πραγματικότητα. Εδώ τίθενται πλέον ζητήματα θεμελιωδών αξιών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οραματιζόμαστε την Ευρώπη της ειρήνης και της αλληλεγγύης σε μία περίοδο που κυριαρχούν πόλεμοι, ρατσισμός και απουσία ανθρωποκεντρικών πολιτικών. Είναι κρίσιμο η Ευρώπη να ανακτήσει τις αρχικές της αξίες, στην πράξη. Και είναι και δική μας ευθύνη να συμβάλλουμε σε αυτή τη στόχευση με τις επιλογές πολιτικών και εκπροσώπων που φέρουν και πράττουν με γνώμονα το σεβασμό στον άνθρωπο.

 

- Τι κρίνουν οι επικείμενες Ευρωεκλογές στην εσωτερική πολιτική σκηνή;

Παρότι τα ζητήματα της εξωτερικής και διεθνούς πολιτικής και σε σχέση με τη χώρα μας ασφαλώς είναι πολύ σημαντικά, δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς πως το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα δώσει το στίγμα για την επόμενη ημέρα ανάμεσα σε διακριτές πολιτικές. Αγωνιζόμαστε ώστε να επικρατήσουν οι πολιτικές εκείνες που νοιάζονται για τους πολλούς, απέναντι στην ακρίβεια, στους πλειστηριασμούς, με μία πιο δίκαιη φορολόγηση, με τα βασικότερα αγαθά, την υγεία και την παιδεία για όλους, και πάντα απέναντι σε κάθε διάκριση και ρατσισμό.

 

- Ο χώρος της Κεντροαριστεράς τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε μία περιδίνηση. Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το σκηνικό μετά τις εκλογές;

Ας περιμένουμε αυτή την Κυριακή, όπου είναι αληθινά σημαντικό ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να βρεθεί ενισχυμένος ώστε να πάρει και την ευθύνη για την επόμενη ημέρα. Οι συγκλίσεις είναι πάντοτε σημαντικές στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, τώρα όμως επικεντρωνόμαστε σε αυτές τις εκλογές και στη δυναμική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

 

- Σε προσωπικό επίπεδο ποιες είναι οι προσδοκίες σας από αυτές τις Ευρωεκλογές, δεδομένου ότι η τρέχουσα υποψηφιότητά σας προέκυψε από τις προκριματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ;

Από πολύ μικρή ηλικία είχα τέτοιες προσλαμβάνουσες, όπου έμαθα νωρίς τη σοβαρότητα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και την ευθύνη που φέρει κάθε υποψηφιότητα και ακόμα περισσότερο η εκλογή. Είμαι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και Συντονίστρια του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, και ασχολούμαι χρόνια με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προσβασιμότητα και τις πολιτικές εκείνες που μπορούν να οδηγήσουν στην πράξη σε μία πιο δίκαιη Ελλάδα, σε μία δικαιότερη Ευρώπη, σε έναν δικαιότερο κόσμο. Για χρόνια μετείχα στις κομματικές διαδικασίες για να στηρίξω τις αξίες και τις ιδέες. Σε αυτή τη φάση της ζωής μου, έχοντας ζήσει και εργαστεί για χρόνια και στο εξωτερικό με τη συμμετοχή μου και σε διεθνή διοικητικά συμβούλια για τα εργασιακά ζητήματα, πιστεύω πως μπορώ να συμβάλλω ουσιαστικά και σε προσωπικό επίπεδο με τη γνώση και τη διεθνή μου εμπειρία. Ο αγώνας είναι δύσκολος και, επιτρέψτε μου, άνισος, ειδικά όταν κάποιος εργάζεται μέχρι τελευταία στιγμή όπως εγώ, δεν θα κρύψω όμως ότι με ενδιαφέρει, πέρα από το συλλογικό αποτέλεσμα για το οποίο αγωνίζομαι χρόνια, και η δική μου εκλογή. Με ενδιαφέρει μόνο η αλήθεια στο δημόσιο βίο και γι΄ αυτό σας απαντάω ειλικρινά και από καρδιάς.