Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2024 16:58

Η Νέα Αριστερά να γίνει η φωνή όσων πλήττονται από την πολιτική της ΝΔ

Η Νέα Αριστερά να γίνει η φωνή όσων πλήττονται από την πολιτική της ΝΔ

 

Της Εφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Νέας Αριστεράς

Στόχος της Νέας Αριστεράς είναι να εκπροσωπήσει τις κοινωνικές δυνάμεις που πλήττονται από τις δεξιές πολιτικές.

Σήμερα τα νοικοκυριά βιώνουν μία ασφυκτική οικονομική κατάσταση, εξαιτίας της μεγάλης ακρίβειας και των χαμηλών εισοδημάτων. Οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται ικανοποιητικά για την εργασία τους και δεν μπορούν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες όπως το ενοίκιο, το σούπερ-μάρκετ, η ενέργεια, οι διακοπές. Δημόσια αγαθά -όπως η υγεία και η παιδεία- εμπορευματοποιούνται και ιδιωτικοποιούνται. Το κράτος δικαίου και η δημοκρατία υποβαθμίζονται. Το έγκλημα των Τεμπών συγκαλύπτεται όπως και το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Η αγανάκτηση των πολιτών για όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να βρει πολιτική έκφραση στις ευρωεκλογές. Η Νέα Αριστερά είναι ο πολιτικός φορέας που μπορεί να τους δώσει φωνή. Να ασκήσει σήμερα σοβαρή αριστερή αντιπολίτευση στη ΝΔ και αύριο να είναι ο καταλύτης για τη δημιουργία ενός πλειοψηφικού κοινωνικού και πολιτικού ρεύματος ανατροπής των δεξιών πολιτικών.

Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να εκφράσουν πολιτικά την αγανάκτηση της κοινωνίας γιατί έχουν ενσωματώσει την ατζέντα της Δεξιάς σε βασικά ζητήματα. Δεν μπορείς να κάνεις αντιπολίτευση στη Δεξιά, προτείνοντας ένα φορολογικό σύστημα που ελαφραίνει ακόμη περισσότερο τα υψηλά εισοδήματα και περιουσίες, που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, που είναι ακόμη πιο άδικο από αυτό της ΝΔ, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορείς να κάνεις αντιπολίτευση στη Δεξιά όταν τάσσεσαι με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Δεν μπορείς να κάνεις αντιπολίτευση στη Δεξιά με το «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» ή με την αντιπολιτική. Αυτό διευκολύνει τον κ. Μητσοτάκη.

Η Νέα Αριστερά έχει πλήρως αντιπαραθετική πολιτική και στρατηγική με τη Δεξιά. Φέρνουμε στο επίκεντρο την ουσία της πολιτικής και το κάνουμε υψώνοντας τη φωνή μας, αλλά και εμπνέοντας στους πολίτες την πεποίθηση ότι τα πράγματα μπορούν και πρέπει να πάνε αλλιώς.

Θέλουμε δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια. Αυτό σημαίνει 35ωρο και συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους, με αυξήσεις μισθών σε όλα τα επίπεδα.

Θέλουμε ισχυρό κοινωνικό κράτος και αυτό σημαίνει να πληρώσουν οι πλούσιοι, να αυξηθεί η φορολογία στα κέρδη και στα μερίσματα.

Θέλουμε οι οικογένειες να ζουν καλύτερα και να μπορούν να βάζουν και κάτι στην άκρη, άρα να υπάρξουν κανόνες στην αγορά, έλεγχος και πλαφόν στις τιμές.

Θέλουμε προσιτή στέγη και αυτό σημαίνει πλαφόν στα ενοίκια, κατάργηση της Golden Visa και αυστηρό περιορισμό στο Airbnb.

Θέλουμε οι τράπεζες να εξυπηρετούν τους πολίτες και τις μικρές επιχειρήσεις και όχι να τους απομυζούν. Αυτό σημαίνει αυστηρούς κανόνες και φορολόγηση κατά 90% της υπερβάλλουσας κερδοφορίας τους που τη συγκέντρωσαν εξαιτίας της διαφοράς επιτοκίου χορηγήσεων δανείων και καταθέσεων.

Θέλουμε να υπάρχει πραγματική ασφάλεια και αυτό σημαίνει κατοχύρωση του νομικού όρου γυναικοκτονία, εκπαίδευση της αστυνομίας και σεξουαλική εκπαίδευση στα σχολεία.

Θέλουμε καλύτερη δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία και αυτό σημαίνει προσλήψεις στα νοσοκομεία και στα σχολεία.

Θέλουμε να ζούμε σε μία χώρα που αγωνίζεται για την ειρήνη και αυτό σημαίνει δράση για να σταματήσει η γενοκτονία στη Γάζα και αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Η Νέα Αριστερά είναι η πολιτική δύναμη που μπορεί να δώσει τη μάχη όχι μόνο της αξιόπιστης αντιπολίτευσης αλλά και της κυβερνητικής αλλαγής. Για ένα μέλλον με μεγαλύτερη ασφάλεια, με περισσότερη δικαιοσύνη, με περισσότερη δημοκρατία.