Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024 21:28

Συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Καλαμάτα για το ναυάγιο στην Πύλο (φωτογραφίες)

Συγκέντρωση του ΚΚΕ  στην Καλαμάτα για  το ναυάγιο στην Πύλο (φωτογραφίες)

 

Συγκέντρωση στο λιμάνι της Καλαμάτας, μπροστά από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο πραγματοποίησε σήμερα η ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, με αφορμή τον ένα χρόνο από το ναυάγιο της Πύλου.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε η Κατερίνα Αγγελακοπούλου, μέλος του ΤΣ. Μεσσηνίας της ΚΝΕ και ο Θοδωρής Μπολέτης, Γραμματέας της ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ.

Ακολούθησε συμβολική κατάθεση στεφάνων στα νερά του λιμανιού της Καλαμάτας και ενός λεπτού σιγή.

Τόνισαν ότι “το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί” και ότι το ΚΚΕ καταδικάζει τις τακτικές που οδηγούν σε πολέμους και ανάλογα εγκλήματα. Επέκριναν την προσπάθεια συγκάλυψης και ζήτησαν να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης και απόδοσης ευθυνών.

Παράλληλα, ζήτησαν την δημιουργία χώρου φιλοξενίας μεταναστών στην Καλαμάτα αλλά και την δημιουργία από την Περιφέρεια μνημείου στην Πύλο, για τα θύματα του ναυαγίου.

Κατά τον χαιρετισμό ο Θοδωρής Μπολέτης μεταξύ άλλων δήλωσε:

“Το προδιαγεγραμμένο ναυάγιο , με τουλάχιστον 600 νεκρούς πριν ακριβώς έναν χρόνο, ανοιχτά της Πύλου, είναι ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα με ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες στα νερά της Μεσογείου και της χώρας μας. Ο επίσημος αριθμός των νεκρών είναι 81, όμως οι μαρτυρίες λένε ότι τα εκατοντάδες γυναικόπαιδα πνίγηκαν κλειδωμένα στα αμπάρια του πλοίου

Εναντιωνόμαστε στην πολιτική που μετατρέπει τις θάλασσές μας σε υγρά νεκροταφεία!Οι πραγματικοί ένοχοι για το έγκλημα της Πύλου είναι η πολιτική της ΕΕ και των Κυβερνήσεων.

Ένα χρόνο μετά η Μεσόγειος συνεχίζει να γίνεται θάλασσα νεκρών. Το έγκλημα στην Πύλο δεν θα ξεχαστεί, γιατί αυτό επιβάλλει το δίκαιο αίσθημα της οργής του λαού που διαδήλωσε μαζικά τις μέρες του πολύνεκρου ναυαγίου και την ημέρα του δικαστηρίου.

Η κυβέρνηση, οφείλει να απαντήσει τι έγινε το μοιραίο βράδυ, γιατί δεν σώθηκαν εκατοντάδες απελπισμένοι άνθρωποι που κινδύνευαν, ανάμεσά τους εκατοντάδες γυναίκες και ανυπεράσπιστα παιδιά.

Απαιτούμε την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών και την καταδίκη των πραγματικών ενόχων του πολύνεκρου ναυαγίου. · Καλούμε τον ελληνικό λαό να ορθώσει το ανάστημά του ενάντια στην "κανονικότητα" των καθημερινών ειδήσεων για νεκρούς και αγνοούμενους στον Έβρο και το Αιγαίο.

· Να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τον πόλεμο, που γίνονται για τα κέρδη των ιμπεριαλιστών ληστών και προκαλούν τον θάνατο και τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων.

· Να διεκδικήσει την ουσιαστική προστασία των ξεριζωμένων και την κατάργηση όλου του άδικου πλαισίου καταστολής σε βάρος τους. · Με ευθύνη κράτους - κυβέρνησης να φτιαχτεί επιτέλους ένας αξιοπρεπής χώρος βραχείας φιλοξενίας μεταναστών. Να μην επαναληφθούν οι εικόνες ντροπής, όπου εκατοντάδες άνθρωποι στεγάζονται στον ακατάλληλο χώρο του λιμανιού της Καλαμάτας.

Τέλος απαιτούμε και από την σημερινή σεμνή τελετή μας να υλοποιηθεί η δέσμευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ανέγερση του μνημείο στην Πύλο, σαν ελάχιστο φόρο τιμής για αυτό τον μεγάλο υγρό τάφο στην ιστορία του τόπου μας.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ

Περιοδεία με αφορμή την θλιβερή επέτειο από τον 1 χρόνο του ναυαγίου της Πύλου πραγματοποίησε στη Πύλο κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θάνο Ραδιώτη, μέλος της Τ.Ε και δημοτικό σύμβουλο Πύλου - Νέστορος.