Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2024 20:15

Ο ΣΥΡΙΖΑ Μεγαλόπολης για το κλείσιμο της λιγνιτικής μονάδας 4

Ο ΣΥΡΙΖΑ Μεγαλόπολης για το κλείσιμο της λιγνιτικής μονάδας 4

Την κυβέρνηση της Ν.Δ. για το οριστικό κλείσιμο της λιγνιτικής μονάδας 4, επικρίνει δριμύτατα το Συντονιστικό Οργανο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Μεγαλόπολης.

Η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ εκτιμά ότι “η λεγόμενη «Δίκαιη Μετάβαση», μόνο άδικη είναι για την περιοχή της Μεγαλόπολης” και καλεί τους πολίτες, τους συλλόγους, φορείς, τη δημοτική αρχή και τις δημοτικές παρατάξεις της Μεγαλόπολης να αντισταθούν.

Χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Οργανο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Μεγαλόπολης αναφέρει:

“Η βίαιη απολιγνιτοποίηση που λαμβάνει χώρα στη Μεγαλόπολη, κατόπιν απόφασης και υλοποίησης από την κυβέρνηση της ΝΔ , έχει ήδη προκαλέσει στο δήμο μας, οικονομική ύφεση και ανεργία, που συνεχώς αυξάνονται εξαιτίας της μη ύπαρξης επενδύσεων στην περιοχή μας, μείωση του πληθυσμού λόγω της εσωτερικής μετανάστευσης των συμπολιτών μας για εύρεση εργασίας! Οι περιουσίες των Μεγαλοπολιτών απαξιώνονται! Τα χωριά του δήμου μας ερήμωσαν!
Η λεγόμενη «Δίκαιη Μετάβαση», μόνο άδικη είναι για την περιοχή της Μεγαλόπολης! Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προέβλεπε τη λειτουργία της Μονάδας 3 μέχρι το 2025 και της Μονάδας 4 μέχρι το 2034.

Η λιγνιτική Μονάδα 3 σταμάτησε τη λειτουργία της τον Αύγουστο 2021 και ήδη έχει αποσυρθεί από το διασυνδεδεμένο δίκτυο. Η λιγνιτική Μονάδα 4 βρίσκεται εκτός λειτουργίας από τον Δεκέμβριο 2023.

Τα ορυχεία υπολειτουργούν λόγω της μη λειτουργίας της Μονάδας 4.

Τις τελευταίες μέρες έγινε γνωστό στους κόλπους των εργαζομένων ότι αντιπροσωπεία της ΓΕΝΟΠ ενημερώθηκε από αρμόδια στελέχη της ΔΕΗ Α.Ε. ότι η λιγνιτική Μονάδα 4 βάζει λουκέτο στις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται την άμεση απώλεια εργασίας για 150 περίπου εργολαβικούς εργαζόμενους που εργάζονται στη Λιγνιτική Μονάδα 4 και στα ορυχεία! Η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται την άμεση μείωση του αριθμού των μισθωτών που εργάζονται σε βάρδιες, που εργάζονται Κυριακές και αργίες, με συνεπακόλουθη μείωση μισθού και κατ’ επέκταση της αγοραστικής δύναμης αυτών, χρήματα που διοχετεύονται στην τοπική αγορά!

Η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται τη μετακίνηση προσωπικού σε άλλους σταθμούς παραγωγής, σε άλλες διευθύνσεις της ΔΕΗ Α.Ε. ή όπου αλλού κριθεί απαραίτητο ανά την Ελλάδα, ακόμα και απολύσεις!

Καλούμε τους πολίτες, τους συλλόγους και φορείς της Μεγαλόπολης να αντισταθούν! Καλούμε τα σωματεία των εργαζομένων και τους εργαζόμενους να αντισταθούν! Καλούμε τη δημοτική αρχή και τις δημοτικές παρατάξεις της Μεγαλόπολης να αντισταθούν! Όλοι μαζί να αντισταθούμε!

Η Μεγαλόπολη που εισέφερε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της χώρας, είναι το μεγαλύτερο θύμα της κυβέρνησης της ΝΔ στο θέμα αυτό! Φτάνει πια! Οι ζωές μας δεν μπορούν να είναι έρμαια των συμφερόντων που εξυπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ!”.