Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2024 08:44

Συζήτηση για το μέλλον της Κεντροαριστεράς - Μιλούν στην "Ε" στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία

Συζήτηση για το μέλλον της Κεντροαριστεράς - Μιλούν στην "Ε" στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου κλόνισαν την παντοδυναμία της κυβέρνησης της Ν.Δ, όμως, τα κόμματα εξουσίας της Κεντροαριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής) δεν εκμεταλλεύτηκαν το χτύπημα αυτό και παρέμειναν σε μικρομεσαία ποσοστά, χωρίς δυναμική προοπτική επιστροφής στην κυβέρνηση.

Η εξέλιξη αυτή έφερε γκρίνιες και αμφισβήτηση στο πρόσωπο του αρχηγού, ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, όπου αποφασίστηκε η προσφυγή σε κρίσιμες εσωκομματικές κάλπες στις 6 και 13 Οκτωβρίου και στην ανακοίνωση 7 υποψηφίων προέδρων μέχρι τώρα.

Ομως, το πιο σημαντικό είναι ότι άνοιξε η συζήτηση για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, τη συνεργασία ή την ένωση των κομμάτων που την εκφράζουν (περιλαμβάνει και τη Νέα Αριστερά), ώστε να δημιουργηθεί ένας ισχυρός εναλλακτικός κυβερνητικός πόλος απέναντι στη Ν.Δ. και τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Ανοίγοντας αυτή τη συζήτηση στην κοινωνία, η “Ε” απευθύνθηκε σε τοπικά στελέχη της νέας γενιάς των κομμάτων της Κεντροαριστεράς και παρουσιάζει τις απόψεις τους για την προοπτική ανασυγκρότησής της. Στο σημερινό ρεπορτάζ δημοσιεύονται οι απόψεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, που απάντησαν στα ακόλουθα ερωτήματα: “1) Ποια είναι η άποψή σας για την ανάγκη και την προοπτική ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, ώστε να αποτελέσει εναλλακτική κυβερνητική λύση; 2) Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του κομματικού σας φορέα σε αυτή την προοπτική;”.

 

Παναγιώτης Αδαμόπουλος, τέως βουλευτής Μεσσηνίας ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

1) “Οι επί δεκαετίες επικρατούσες νεοφιλελεύθερες πολιτικές και πρακτικές στην Ευρώπη αλλά και ευρύτερα στον κόσμο, παράγουν πλέον πολλαπλές και ταυτόχρονες κρίσεις σε πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό, γεωπολιτικό, περιβαλλοντικό επίπεδο και διευρύνουν χαοτικά τις ανισότητες. Στην Ελλάδα, μετά από δέκα χρόνια σκληρής κρίσης και θυσιών, η κυβέρνηση της ΝΔ μας επιστρέφει πίσω στο αδιέξοδο παρελθόν, στο «μοντέλο ανάπτυξης» και πολιτικού-κυβερνητικού υποδείγματος που ήταν η γενεσιουργός αιτία όλων όσων περάσαμε και θα έπρεπε να αφήσουμε πίσω διότι υποθηκεύει ξανά την πορεία της χώρας μας. Άρα η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς δεν είναι μία ευχή χωρίς περιεχόμενο, μία επιθυμία ολίγων και εκλεκτών αλλά κοινωνική και πολιτική αναγκαιότητα για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας. Μία αναγκαιότητα όχι απλώς για εναλλακτική αλλά για διαφορετική κυβερνητική λύση και προοπτική”.

2) “Το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε τον πολιτικό φορέα που ενοποίησε και εξέφρασε πολιτικά τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη που άλλαξε την Ελληνική κοινωνία. Έχει αποδείξει ότι θέλει και μπορεί να είναι ο κεντρικός πυλώνας των μεγάλων θεσμικών, πολιτικών και κοινωνικών αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Είναι επιλογή μας να κάνουμε τις πολυεπίπεδες υπερβάσεις που απαιτούνται, να δώσουμε πολιτικό περιεχόμενο στις πολιτικά αδιαμόρφωτες αγωνίες, φόβους και ανασφάλειες της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού, να δώσουμε νόημα στις ελπίδες του, να συμπεριλάβουμε καθέναν και όλους μαζί, στο κάδρο της επόμενης μέρας. Επιλογή μας είναι μία νέα συλλογική προσπάθεια, με ξεκάθαρο πρόσημο και ευρεία απρόσκοπτη συμμετοχή στη διαμόρφωση του αύριο του χώρου και της χώρας”.

 

Μενέλαος Γερονικολός, υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

1) “Η απειλούμενη ιδεολογική εδραίωση της δεξιάς, ακόμα και αυτής που έχει φασιστικά χαρακτηριστικά, σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας, θέτει εκ των πραγμάτων επί τάπητος την ανάγκη ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς. Πέρα από τους αριθμούς και την εκλογική αποτυχία των προοδευτικών σχηματισμών στις πρόσφατες ευρωεκλογές, αυτό που πρέπει πρώτα να αναλογιστεί κάθε δημοκρατικός πολίτης είναι ότι, πλέον, βρισκόμαστε ενώπιον του κινδύνου αφενός να επικρατήσουν οι πιο λαϊκίστικες και επικίνδυνες δεξιές δυνάμεις και αφετέρου η Κεντροαριστερά να μετατραπεί σε αδύναμο παρατηρητή των πολιτικών εξελίξεων. Ως εκ τούτου, πιστεύω ακράδαντα ότι η ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς αποτελεί αδήριτη και ιστορική θα έλεγα ανάγκη, με όρους, όμως, ιδεολογικούς και πολιτικούς”.

2) “Το Κίνημά μας διαχρονικά έχει αποτελέσει τον κεντρικό πυλώνα της Κεντροαριστεράς στη χώρα μας. Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου έδωσε τη δυνατότητα στον προοδευτικό κόσμο της χώρας να ξαναβρεί τη χαμένη του ελπίδα, να βγει από το περιθώριο της ιστορίας που τον είχε καταδικάσει η δεξιά. Σήμερα, που η ανάγκη να έρθουν και πάλι στο προσκήνιο οι δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου είναι επιτακτική, το Κίνημά μας έχει την ιστορική υποχρέωση να ξαναβρεί τον βηματισμό του, να εκφράσει και πάλι όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Να εμπνεύσει τους νέους, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες. Να ξαναβρεθεί στην καρδιά κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα, να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη που θα οδηγήσει στην ιδεολογική και πολιτική ήττα της δεξιάς του Κυριάκου Μητσοτάκη και της υπερδεξιάς του Αντώνη Σαμαρά. Η κληρονομιά του μεγάλου ΠΑΣΟΚ, του ΠΑΣΟΚ που συνυπέγραψε με τον λαό την κοινωνική συμφωνία της Αλλαγής, αποτελεί τον μοναδικό οδηγό μας στην πορεία για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς”.

 

Aριστέα Καζάκου, υποψήφια βουλευτής ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

1) “Από το 2019 έως και σήμερα, και έπειτα από τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις στην χώρα μας αλλά και με όσα συμβαίνουν αντίστοιχα στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, έχει ανοίξει ένας κύκλος συζητήσεων και προβληματισμού για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και του προοδευτικού χώρου εν γένει. Αναλογιζόμενοι δε, και την άνοδο της Ακροδεξιάς η ανάγκη συσπείρωσης των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων έχει γίνει επιτακτική. Στο πλαίσιο αυτό, αναφορικά με την προοπτική αυτή στην χώρα μας, είναι επιβεβλημένη η συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων με στόχο την προώθηση πολιτικών που ενισχύουν τα κοινωνικά δικαιώματα, το περιβάλλον, την βιώσιμη ανάπτυξη και την δημοκρατία. Πολιτικές που η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνον δεν έχει σκοπό να εφαρμόσει αλλά απέχει αυτού έτη φωτός. Είναι δε κομβικής σημασίας, έπειτα από την τελευταία αναμέτρηση των ευρωεκλογών και την τεράστια αποχή των πολιτών από τις κάλπες να εμφυσήσουμε την εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα που έχει απαξιωθεί με τις κυβερνητικές επιλογές της τελευταίας 5ετίας. Παρά ταύτα, η ανάγκη αυτή όσο επιβεβλημένη και να είναι, δεν θα πρέπει να παρακινείται από κινήσεις βιασύνης με στόχο την «συγκόλληση» κομμάτων ή να αναλωθεί σε συζητήσεις πίσω από κλειστές πόρτες και σε επίπεδο κορυφής, καθώς κάτι τέτοιο θα επέφερε κατά την γνώμη μου το αντίθετο αποτέλεσμα. Αυτή είναι μια προσπάθεια που πρέπει να γίνει με όρους κοινωνίας, με συμμέτοχο τον κάθε πολίτη”.

2) Στρατηγικός στόχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όπως έχει εκφραστεί και από τα όργανά του αλλά και τον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη, είναι μια σύγχρονη Κεντροαριστερά, που θα είναι αυριανή κυβέρνηση στον τόπο. Ο χρόνος δε των πειραματισμών έχει παρέλθει προ πολλού και έχει στο παρελθόν στοιχίσει. Ο προοδευτικός κόσμος έχει αντιληφθεί ποιος είναι σε θέση - με σοβαρότητα, γνώση των θεμάτων αξιοπιστία και συνέπεια λόγων και έργων - να συνομιλήσει και να ενώσει όλο το χώρο, από το προοδευτικό Κέντρο, την πολιτική Οικολογία έως την Αριστερά. Αυτόν τον πολιτικό πλουραλισμό και την δυνατότητα ανασύνθεσης του, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής προσδοκά και μπορεί να τον εγγυηθεί”.

 

Γιάννης Νικολακόπουλος, συντονιστής Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

1) “Η ύπαρξη εναλλακτικών κυβερνητικών επιλογών είναι κρίσιμη για τη δημοκρατική λειτουργία. Ιστορικά, στην Ελλάδα και στη Δύση, υπήρχε το δίπολο Προόδου-Συντήρησης, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει μετατοπιστεί δεξιότερα λόγω διαδοχικών κρίσεων, όπως στη Γαλλία. Έτσι, είναι απαραίτητη η συγκρότηση ενός εναλλακτικού προοδευτικού πόλου. Αυτή η ανάγκη προκύπτει από την κοινωνία, η οποία αναζητά λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας που η κυβέρνηση αγνοεί. Ωστόσο, η προοπτική αυτής της προσπάθειας παρουσιάζει δυσκολίες. Το ζητούμενο δεν είναι η ένωση κομμάτων για τη διάσωση πολιτικών καριερών σε πτώση, ούτε η ανάδειξη ''σωτήρων'' που συνέβαλαν στην αποσυσπείρωση του χώρου. Η κοινωνία δεν ενδιαφέρεται για την εναλλαγή προσώπων αλλά για την αλλαγή πολιτικών πρακτικών, ήθους και οράματος. Χρειάζονται λογικές, ρεαλιστικές και προοδευτικές κινήσεις που θα αναδείξουν τα ελλείμματα της σημερινής κυβέρνησης σε θέματα στέγασης, ολιγοπωλίων και ενέργειας. Ο χώρος θα αναταχθεί μέσω πολιτικών πρωτοβουλιών, ιδεών και αξιοπιστίας, όχι μέσω πολιτικών που αναζητούν μόνο την εξουσία”.

2) “Το ΠΑΣΟΚ έχει ιστορικά αποτελέσει το αντίπαλο δέος της συντήρησης στην Ελλάδα, ως γνήσιος εκφραστής της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης. Ακόμα και όταν ανέλαβε τη διάσωση της χώρας το 2009, παρά την κατασυκοφάντηση και στοχοποίησή του, άντεξε χάρη στην υποστήριξη της ελληνικής κοινωνίας. Οι αγώνες του για ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη είναι βαθιά χαραγμένοι στη μνήμη του λαού. Σήμερα, το αναγεννημένο ΠΑΣΟΚ με πρόεδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη υλοποιώντας το τρίπτυχο Ανανέωση, Ενότητα, Πολιτική Αυτονομία βρίσκεται σε σταθερή ανοδική πορεία. Στην τρέχουσα συγκυρία, δεν υπάρχει χώρος για βιαστικές και πρόχειρες προτάσεις, όπως απέδειξαν θνησιγενή παραδείγματα του παρελθόντος. Η κοινωνία δεν χρειάζεται άλλα πυροτεχνήματα, αλλά μια προοδευτική, νικηφόρα επιλογή με σαφές προγραμματικό πλαίσιο που θα απαντά στις αγωνίες της και στελέχη που δεν θα βλέπουν την εξουσία ως μέσο βιοπορισμού. Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είναι να αποτελέσει τον πυρήνα αυτής της εναλλακτικής κυβερνητικής επιλογής, συσπειρώνοντας όλους τους προοδευτικούς δημοκράτες πολίτες της χώρας”.

 

 

Γιάννης Πάζιος, γραμματέας Τομέα Ψηφιακής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, υποψήφιος ευρωβουλευτής

1) “Στη σημερινή εποχή των πολλαπλών κρίσεων, οι πολίτες απογοητεύονται από το πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς, καθώς συχνά δεν ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της εποχής και στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Αυτό οδηγεί τους πολίτες είτε να «γυρίζουν την πλάτη» στο πολιτικό σύστημα είτε να στρέφονται προς ακραίες πολιτικές δυνάμεις που καταφεύγουν σε λαϊκιστικές τακτικές, εκμεταλλευόμενες την αγωνία και τις δυσκολίες τους. Η Κεντροαριστερά προσφέρει πολιτικές και αξίες που προάγουν την κοινωνική δικαιοσύνη, την οικονομική ανάπτυξη, τη δημοκρατία, τη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος. Η Κεντροαριστερά έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώσει και να εκπροσωπήσει τις προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας μας, παρέχοντας λύσεις που βασίζονται σε σταθερές αρχές και αξίες, αντί για ευκαιριακές και βραχυπρόθεσμες πολιτικές.

Αναμφίβολα, η προοπτική ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς αποτελεί μια βιώσιμη εναλλακτική κυβερνητική λύση που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις. Μπορεί να προσελκύσει ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και να προσφέρει ρεαλιστικές και αξιόπιστες λύσεις στα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Η επιτυχής ανασυγκρότηση θα πρέπει να ενσωματώνει νέες ιδέες, να στηρίζεται σε συνεργασίες βάσης με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις και να προσφέρει πολιτικό όραμα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών, το οποίο θα μας επιτρέψει να οικοδομήσουμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον για όλους τους Έλληνες”.

2) “Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, ως ιστορικός φορέας της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, διαδραμάτισε καίριο ρόλο στην εδραίωση της δημοκρατίας και των ελευθεριών, ενώ προώθησε σημαντικές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που ενίσχυσαν την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ έχει την υποχρέωση και την ευθύνη να ηγηθεί αυτής της ανασυγκρότησης. Ο πρόεδρος μας Νίκος Ανδρουλάκης έχει ήδη θέσει τις βάσεις για αυτό, μέσα από το τρίπτυχο ανανέωση, ενότητα και πολιτική αυτονομία, επιδιώκοντας να αναδείξει το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ σε καταλύτη των εξελίξεων. Στόχος μας είναι να προωθήσουμε πολιτικές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας και να διαμορφώσουμε μαζί με την κοινωνία ένα συνεκτικό πρόγραμμα που απαντά στις προκλήσεις της εποχής και επιλύει τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Ο ρόλος μας οφείλει να είναι πολυδιάστατος: αφενός να αποτελέσουμε τη φωνή των κοινωνικά ασθενέστερων, προωθώντας πολιτικές που θα μειώσουν τις ανισότητες, και αφετέρου να λειτουργήσουμε ως εγγυητές της δημοκρατικής και θεσμικής σταθερότητας. Με τη συμμετοχή όλων, μπορούμε να ενισχύσουμε τη βάση μας και να προχωρήσουμε μπροστά με ενότητα και αποφασιστικότητα”.

 


(Αύριο Τρίτη θα δημοσιευτούν οι απόψεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και της Νέας Αριστεράς.)