Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2024 20:57

Νέα Αριστερά Μεσσηνία: Συμπαράσταση κατά των ανεμογεννητριών στη Μάνη

Νέα Αριστερά Μεσσηνία: Συμπαράσταση κατά των ανεμογεννητριών στη Μάνη

 

Η Νέα Αριστερά Μεσσηνίας με ανακοίνωση εκφράζει τη συμπαράσταση της στο αγώνα στον αγώνα των πολιτών και της αυτοδιοίκησης κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Δυτική Μάνη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Μεσσηνίας:

«Η Νέα Αριστερά Μεσσηνίας, εκφράζοντας τις έντονες ανησυχίες και αντιρρήσεις της για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Δυτική Μάνη, συμπαρίσταται στον αγώνα των πολιτών και των αυτοδιοικητικών φορέων της περιοχής, ενάντια στην εγκατάσταση ιδιωτικού βιομηχανικού αιολικού πάρκου 37 γιγάντιων ανεμογεννητριών στον Ταΰγετο, σε απόσταση αναπνοής από χωριά με ιδιαίτερα τοπικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, όπως τα Κυβέλεια, η Μηλέα, ο Άγιος Νίκωνας κ.ά., αλλά και τους χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς της Λαγκάδας και των Θαλαμών και βέβαια ορατές απ’ όλη την παραλιακή Μάνη!

Η συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000 με κωδικό GR2550006, που αφορά προστατευόμενα και σπάνια είδη βλάστησης και πανίδας. Επιπλέον, στην ευρύτερη περιοχή έχουν δημιουργηθεί σημαντικές τουριστικές μονάδες που θα πληγούν από την παραπάνω επέμβαση.

Ως Νέα Αριστερά Μεσσηνίας, θεωρούμε αναγκαίο, για μια ακόμη φορά, να υπογραμμίσουμε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανάμεσά τους και η αιολική, είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς η κλιματική κρίση είναι παρούσα με δραματικό τρόπο και στη χώρα μας. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι πυρκαγιές, ο καύσωνας και η λειψυδρία, έχουν εντάξει την Ελλάδα στο «κλιματικό hotspot». Επομένως για την Νέα Αριστερά η αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής και της κλιματικής κρίσης αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα. Η πράσινη μετάβαση, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα με όρους και προϋποθέσεις υπέρ των τοπικών κοινωνιών, είναι μονόδρομος.

Ωστόσο, ο τρόπος που επιχειρείται η μετάβαση από την κυβέρνηση της ΝΔ εντείνει την κλιματική και κοινωνική αδικία.

- Τονίζουμε ότι η χωροθέτηση των ΑΠΕ οφείλει να γίνεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και επιστημονικά κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα οικολογικά, περιβαλλοντικά, οικονομικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.

- Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην αλόγιστη παραχώρηση αδειών σε επενδυτικά σχέδια για αιολικά πάρκα με fast track διαδικασίες, που τελικά επιφέρουν τεράστιο κόστος στη φυσική, τοπική και τουριστική ταυτότητα και δραματικό οικολογικό αποτύπωμα.

- Θεωρούμε επιτακτική την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, με ενισχυμένα κριτήρια για την προστασία της βιοποικιλότητας, με καθορισμό περιοχών προτεραιότητας για την ανάπτυξή τους.

- Υποστηρίζουμε την προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων και την αυτοπαραγωγή/αυτοκατανάλωση, με στόχο τουλάχιστον το 50% των νέων αδειών να αφορά ενεργειακές κοινότητες και αυτοπαραγωγή, με στόχο τη μείωση της ενεργειακής φτώχειας και την επιτάχυνση της πορείας προς την κλιματική ουδετερότητα.

- Είμαστε αντίθετοι στον τρόπο μετάβασης που επιχειρεί η ΝΔ, αποκλειστικά μέσω αγορών, μετατρέποντάς τη σε πρόσφορο έδαφος για ιδιωτική συσσώρευση και μεγιστοποίηση κερδών, με κοινωνικούς αποκλεισμούς και τιμωρία των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.

- Προκρίνουμε τη στρατηγική της ενεργειακής δημοκρατίας, που οριοθετεί τη μετάβαση με κοινωνικούς, τοπικούς και συμμετοχικούς όρους, ως πεδίο κοινωνικής οικονομίας και διάχυσης του οφέλους στην κοινωνία.

- Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στα περιβαλλοντικά κινήματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ενός εναλλακτικού μοντέλου ανάπτυξης».