Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2024 16:15

Διερεύνηση εργατικών ατυχημάτων ζητεί η ΔΑΣ ΟΤΑ Μεσσηνίας

Διερεύνηση εργατικών ατυχημάτων ζητεί η ΔΑΣ ΟΤΑ Μεσσηνίας

Να διερευνηθούν άμεσα οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβησαν δύο εργατικά ατυχήματα σε δημοτικά έργα, ζητεί η ΔΑΣ ΟΤΑ Μεσσηνίας (συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ).

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι “πληθαίνουν τα εργατικά ατυχήματα στους δήμους. Σήμερα είχαμε το τροχαίο με το απορριμματοφόρο του Δήμου Μεσσήνης, στο σημείο όπου εργολάβος της ΔΕΥΑ Καλαμάτας τοποθετούσε τον Φ800 αγωγό, επί της παλαιάς εθνική οδού. Χθες ανειδίκευτος εργάτης συμβασιούχος, έσπασε το πόδι του στην προσπάθειά του να κόψει κλαδιά στο Νέδοντα”.

Δηλώνει πως “απαιτούμε άμεσα να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν τα ατυχήματα. Αν και στις δύο περιπτώσεις, υπήρχαν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφαλείας. Αν ο εργολάβος που εκτελεί το έργο της τοποθέτησης του Φ800 αγωγού της ΔΕΥΑΚ, έχει φροντίσει για σωστή σηματοδότηση, όπως προβλέπεται σύμφωνα με τους κανονισμούς εξασφάλισης ασφαλούς κυκλοφορίας. Αν είχε πάρει άδεια η ΔΕΥΑΚ από την Τροχαία για τις παρεμβάσεις στον οδικό άξονα”.

Η ΔΑΣ ΟΤΑ Μεσσηνίας υποστηρίζει ότι “επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά για τις ελλείψεις προσωπικού στους δήμους, την κατάσταση της συντήρησης των απορριμματοφόρων, τις ελλείψεις στα μέτρα ατομικής προστασίας και για τις εργασιακές σχέσεις με τα εξαντλητικά ωράρια”, ζητεί: “Αμεσα την συγκρότηση των επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας, σε κάθε δήμο. Κάτι που παρά τις οχλήσεις μας, αδιαφορούν οι δήμαρχοι που έχουν και την ευθύνη για την συγκρότηση των επιτροπών. Επειδή προβλέπονται επικίνδυνες καταστάσεις για τον αμέσως επόμενο φθινόπωρο, καλούμε τους δημάρχους να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων”.

Τέλος, ισχυρίζεται ότι “επειδή κωλυσιεργεί η πλειοψηφία του Σωματείου μας στις εκκλήσεις μας (ακόμη και σήμερα), να συνεδριάσει, ζητάμε δημόσια την άμεση συνεδρίαση του ΔΣ του Σωματείου για να απαιτήσουμε να παρθούν άμεσα μέτρα”.

Και αυτά, μεταξύ άλλων, είναι: “Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων που προβλέπονται στους ΟΕΥ των δήμων.Να πάψουν οι δήμοι να προσπαθούν να καλύψουν τα κενά σε εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων με ανειδίκευτους διμηνίτες, τετραμηνίτες οκταμινήτες κοινωφελούς εργασίας, με μπλοκάκια και με κάθε μορφή ελαστικής σχέσης εργασίας. Να σταματήσουν τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν σε εργατικά ατυχήματα”.