Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2024 13:46

Θετικός ο απολογισμός του 50ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή

Θετικός ο απολογισμός του 50ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή

 

Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή αρκετού νέου κόσμου, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του 50ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή στην Καλαμάτα στις 30 και 31 Αυγούστου.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την τοπική οργάνωση της ΚΝΕ, το 50ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή γράφει τη δική του ιστορία στην Καλαμάτα. Από την πρώτη μέρα, η κόκκινη πολιτεία που στήθηκε φέτος για πρώτη φορά στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, στη Δυτική Παραλία της πόλης, υποδέχθηκε χιλιάδες νέους και ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Ο χώρος των εκδηλώσεων, ιδιαίτερα ανανεωμένος φέτος, “ήταν μια μικρογραφία του κόσμου που θέλουμε, μια ολόκληρη πολιτεία φτιαγμένη με μεράκι και φροντίδα από εθελοντές αγωνιστές με δημιουργικότητα και με σχέδιο, μακριά από χορηγούς και επιχειρηματικά συμφέροντα. Δείχνοντας τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο το Φεστιβάλ συνδυάζει τον πολιτιστικό και πολιτικό του χαρακτήρα, με το κεντρικό σύνθημά του: «Γράφουμε ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!»”.

Καθώς οι επισκέπτες έμπαιναν στον χώρο των εκδηλώσεων, μπορούσαν να παρακολουθήσουν  την έκθεση που επιμελήθηκαν οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ στην Μεσσηνία, αφιερωμένη στα “50 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή στην Καλαμάτα”.

Στον χώρο του Φεστιβάλ λειτουργούσαν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για μαθητές, εργατικό στέκι, περίπτερο του Πολυχώρου Δημιουργίας της ΚΝΕ “Μικρόβιο - Γιώργος Βουβαλέας”, με το πρόγραμμα της νέας χρονιάς, Παιδότοπος και βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής. Τον δικό τους χώρο είχαν και οι καλεσμένοι του Φεστιβάλ, το ΚΕΘΕΑ Κύτταρο Οξυγόνο, με μέλη της θεραπευτικής κοινότητας και του Συλλόγου Οικογένειας του προγράμματος, να ενημερώνουν τους επισκέπτες για τη δράση και τα στεγνά προγράμματά απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ. 

Από το εργατικό στέκι ξεχώρισε η έκθεση με τους αγώνες των εργατών τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και με τους αγώνες του σήμερα, δίνοντας έτσι παράδειγμα στους νεότερους. Οι απαντήσεις των μαθητών στις ερωτήσεις “Τι θα άλλαζες στον κόσμο;”, “Πώς μπορεί να αλλάξει πραγματικά ο κόσμος;”, που έγραψαν με μαρκαδόρους στο μαθητικό στέκι, έδωσαν τροφή για σκέψη σε όσους τις διάβαζαν…

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΟΡΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ

“Το φετινό Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή έχει για εμάς μια ιδιαίτερη σημασία, είναι ένα Φεστιβάλ γιορτής των 50 χρόνων αυτού του πραγματικά αγωνιστικού και πολιτιστικού θεσμού της νεολαίας της χώρας μας”, δήλωσε στην αρχή της ομιλίας του, ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, στην ομιλία του το βράδυ της Παρασκευής.

Αναφερόμενος στο σύνθημα “Γράφουμε ιστορία, αλλάζουμε το κόσμο, το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός”, επεσήμανε πως “είναι ένα σύνθημα που αναδεικνύει το σκοπό ύπαρξης και δράσης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Γιατί πάντα το κόμμα και η νεολαία του έγραψε ιστορία, όχι μόνο επειδή πρωτοστάτησε σε κορυφαίους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες, όχι μόνο επειδή βρέθηκε στην σωστή πλευρά σε κρίσιμες στιγμές για το λαό μας, πήρε την σωστή πολιτική στάση παρά τα όποια λάθη στη στρατηγική του και τις αντιφάσεις του, αλλά κυρίως έγραψε ιστορία στο βαθμό που όλη αυτή η συμβολή του συνδέθηκε με την σύγκρουση με το σύστημα, με την προοπτική της επαναστατικής αλλαγής της κοινωνίας, με την προοπτική του σοσιαλισμού-κομμουνισμού”.

Ο κ. Παπασταύρου παρατήρησε ότι “ο αντικομμουνισμός, ο αντισοβιετισμός που αξιοποιείται ακόμα και στην αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ με την καπιταλιστική Ρωσία και την Κίνα φανερώνει τους φόβους τους, τις ανησυχίες του ότι μπορούν τα οράματα του σοσιαλισμού- κομμουνισμού να ξαναμπνεύσουν εργατικές-λαϊκές δυνάμεις, να κινητοποιήσουν”.

 

Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας ξεκίνησε με συναυλία από το μαθητικό συγκρότημα “Εν ψυχρώ” , ενώ αμέσως μετά την ομιλία, η βραδιά συνεχίστηκε με μεγάλη συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη. Στη μεγάλη αυτή συναυλία ξεχώρισε η στιγμή που ο γνωστός τραγουδοποιός  τραγούδησε στη σκηνή μαζί με την κόρη του, ενώ ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε στο κλείσιμο αυτής που “έγινε ένα” με το κοινό και τραγούδησε  χωρίς μικρόφωνα το αγαπημένο του τραγούδι “Ερωτόκριτος”. Η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με έντεχνο και ρεμπέτικο πρόγραμμα με τους “Ασσόδυο”.

 

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ

Όσον αφορά τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, λόγω καιρικών συνθηκών, ακυρώθηκε η συζήτηση για τις θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τα ναρκωτικά. Επίσης, αναβλήθηκε το μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα για τα “80 χρόνια από την απελευθέρωση της Καλαμάτας” και αποφασίστηκε να γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί και σε εκδήλωση ειδικά αφιερωμένη σε αυτή την επέτειο.

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε με συναυλία από το μαθητικό συγκρότημα “KS BAND”. Στη συνέχεια, δόθηκε ο λόγος για μια σύντομη παρέμβαση στα μέλη της θεραπευτικής κοινότητας του ΚΕΘΕΑ- Κύτταρο - Οξυγόνο και του Συλλόγου Οικογένειας του προγράμματος.

Ακολούθησε μεγάλη συναυλία με τον Δημήτρη Μπάση, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για την πρόσκληση και δήλωσε πως “το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή είναι ένα μεγάλο πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός».

Το 50ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή ολοκληρώθηκε με έντεχνο και λαϊκό πρόγραμμα από τους “Καθ' ωδών”.