Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2014 14:26

ΣΥΡΙΖΑ: "Παραγωγική ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας"

Γράφτηκε από τον

"Αγροτική δραστηριότητα χωρίς στήριξη δεν μπορεί να υπάρξει, γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει πολιτική στήριξης". Αυτό τόνισε ο βουλευτής Ευβοίας Βαγγέλης Αποστόλου, συντονιστής θεμάτων αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων της Κ.Ο. του κόμματος, την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου στην Καλαμάτα.

Το απόγευμα ο κ. Αποστόλου σε εκδήλωση στο "Rex" παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα. Στην εκδήλωση παρεμβάσεις έκαναν ο βουλευτής Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος και ο Τάκης Πεβερέτος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

Στη συνέντευξη μαζί με το Θαν. Πετράκο και τον υπεύθυνο του Αγροτικού Τμήματος της Ν.Ε. Μεσσηνίας Ανδρέα Μανέτα, ο Βαγγ. Αποστόλου αρχικά πρόβαλε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές, σημειώνοντας: «Οι μνημονιακές δυνάμεις δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στον τόπο, τελειώνουν οι μέρες τους. Εμείς θα συνεχίσουμε να ζητάμε άμεσα εκλογές, το γρηγορότερο διενέργεια εκλογών. Το Φεβρουάριο να πάμε σε εκλογές. Το ζητάει και η ελληνική κοινωνία με τις ευρωεκλογές που έδωσε πρωτιά στο ΣΥΡΙΖΑ και με τις δημοσκοπήσεις».

Οσον αφορά τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας παρατήρησε ότι «αγροτική δραστηριότητα χωρίς στήριξη δεν μπορεί να υπάρξει. Είναι πάνω από 50% το τμήμα του ελληνικού λαού που έχει σχέση με τον αγροτικό χώρο, ο οποίος είναι από τα βασικότερα εργαλεία για την παραγωγική ανασυγκρότηση». Εξήγησε ότι «το ζητούμενο είναι πώς θα καταστήσουμε τα βασικά μας προϊόντα ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές και πώς θα αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, που είναι αγροτοδιατροφικό». Εκτίμησε ότι το υψηλό κόστος παραγωγής οφείλεται στο ενεργειακό και παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Τιμή πετρελαίου κίνησης αυτή που έχει κατά μέσο όρο η Ευρωπαϊκή Ενωση, γύρω στα 75 λεπτά. Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο. Η τιμή του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος εκεί που ήταν πριν τις αυξήσεις. ΦΠΑ 12% στους αγρότες όταν αγοράζουν και 6% ΦΠΑ όταν εισπράττουν, έτσι θα είναι μηδενική η διαφορά. Στα 12.000 ευρώ αφορολόγητο και ο αγρότης όπως όλοι οι πολίτες, που σημαίνει ακαθάριστο εισόδημα 24.000 - 25.000 ευρώ. Και μέχρι 25.000 ευρώ να μην τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Τα εργαλεία παραγωγής, όπως είναι τα κτήματα, δεν φορολογούνται. Φόρος ακίνητης περιουσίας πάνω από 200.000 ευρώ». Ακόμα, έκανε λόγο για παρεμβάσεις σε θέματα εφοδίων και της κτηνοτροφίας (κόστος ζωοτροφών).

Οσον αφορά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων που ξεκινάει από το κόστος παραγωγής, παρατήρησε: «Θα επαναφέρουμε τους αγροτικούς ακολούθους σε όλες τις μεγάλες πρεσβείες. Στα παραδοσιακά προϊόντα να βάλουμε προστιθέμενη αξία. Με τυποποίηση, ΠΟΠ και ΠΓΕ θα είναι πιο ανταγωνιστικά. Να αρχίσει η χώρα μας πολιτική στήριξης».

Τέλος, για τα μέτρα της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας που υιοθέτησε η χώρα μας, ανέφερε ότι «με μια απλή διαφοροποίηση δεν θα έκλεινε η αγορά της Ρωσίας. Και η αγορά αυτή δεν είναι για μια χρονιά».

Ο βουλευτής Θανάσης Πετράκος μίλησε για «έλλειψη εθνικής στρατηγικής και καταστροφικές πολιτικές στον αγροτικό τομέα από την κυβέρνηση». Εκανε λόγο «για μέγα έγκλημα και σκάνδαλο του ξεπουλήματος, του χαρίσματος της ΑΤΕ» και επεσήμανε την «τρομακτική αύξηση του κόστους παραγωγής και τη φοροεπιδρομή στους αγρότες». Μίλησε για υπουργείο Εισαγωγών και όχι Ανάπτυξης, για αφωνία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ενημέρωσε ότι «όλα αυτά τα αντιπαλέψαμε με πληθώρα ερωτήσεων και παρεμβάσεων» κι επέκρινε την κυβέρνηση για «έλλειψη οποιασδήποτε νομοθετικής πρωτοβουλίας, για συνεχείς παρατάσεις του νόμου 4015 που οδήγησε στην πλήρη ιδιωτικοποίηση των συνεταιρισμών». Παρατήρησε πως «η λύση βρίσκεται σε άλλη πολιτική που μπορεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Γ.Σ.