Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2015 11:34

Νίκος Καραθανασόπουλος: «Τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του λαού»

Νίκος Καραθανασόπουλος: «Τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του λαού»

«Ο λαός να πάρει τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του, για να βγει η χώρα από τη σημερινή κατάσταση». Η απάντηση είναι του Νίκου Καραθανασόπουλου, υψηλόβαθμου στελέχους του ΚΚΕ και υποψήφιου βουλευτή του κόμματος στην Αχαΐα, σε συνέντευξή του στην "Ε".

Ο κ. Καραθανασόπουλος κάνει λόγο για τη διαχρονική στάση των άλλων κομμάτων, που έφερε την Ελλάδα στα σημερινά χάλια - και προτείνει ως διέξοδο την ισχυροποίηση του ΚΚΕ «για να σταθεί ο λαός όρθιος, ιδιαίτερα τώρα που όλα τα αστικά κόμματα δηλώνουν πως το πρόγραμμά τους είναι το τρίτο μνημόνιο».

- Τι θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει προκειμένου να βγει η χώρα από τη σημερινή κατάσταση; Πώς βλέπετε τη μετεκλογική συνεργασία με άλλα κόμματα για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος;

«Είναι αναγκαίο σήμερα και δυνατό όσο ποτέ, να πάρει ο λαός τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του, ώστε να μπορούμε με κεντρικό σχεδιασμό στην οικονομία, να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες που έχει η χώρας μας -στην αγροτική παραγωγή, στον ορυκτό πλούτο και τη βιομηχανία, σε πολυάριθμο ειδικευμένο και επιστημονικό δυναμικό- έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. 

Για να γίνει αυτό, πρέπει να στοχεύσουμε τον πραγματικό υπεύθυνο, τον ίδιο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που μας έφερε ως εδώ, με τις ανάγκες και τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας να θυσιάζονται για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, της ΕΕ. Οποια κυβέρνηση και αν προκύψει στις 21 Σεπτέμβρη θα υλοποιήσει τα μέτρα του νέου μνημονίου, μέτρα για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση σε όφελος των συμφερόντων του κεφαλαίου, με το λαό να πληρώνει για άλλη μια φορά το μάρμαρο. Και τέτοιοι πρόθυμοι για να σχηματίσουν κυβέρνηση υπάρχουν πολλοί, όσοι ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο αλλά και όσοι υπερασπίζονται τον ευρωμονόδρομο, τα συμφέροντα του κεφαλαίου. 

Γι’ αυτό χρειάζεται ισχυρή εργατική λαϊκή αντιπολίτευση με ισχυρό το ΚΚΕ». 

- Ποιες προοπτικές βλέπετε προκειμένου να απεμπλακεί η Ελλάδα από τα εγγενή προβλήματά της, όπως οι νοοτροπίες που έχουν διαμορφωθεί με την πάροδο των χρόνων;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τεράστια προσπάθεια να πείσει ότι είναι το νέο, το άφθαρτο και αδιάφθορο, που θα παλέψει έναντι στο παλιό κατεστημένο που εκφράζει η ΝΔ. Ομως, το νέο κρίνεται από το πώς μπορούμε να ζήσουμε, από το πώς μπορούμε να καλύψουμε τις λαϊκές ανάγκες. Και υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να μπορεί ο λαός μας να ικανοποιήσει τις ανάγκες του, να ξεμπερδέψει από την εκμετάλλευση, τις δεσμεύσεις και τα μνημόνια που αυτή κουβαλάει, μαζί με τη σαπίλα, τη διαφθορά, τα mykonosgate. 

Το ΚΚΕ παλεύει γι’ αυτή τη νέα κοινωνία, με εμπιστοσύνη στο λαό και τη δύναμή του, για τη συγκρότηση της πλατιάς λαϊκής συμμαχίας που θα ανατρέψει το κεφάλαιο, την ΕΕ και την εξουσία τους». 

- Η ανάδειξη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μικρότερων κομμάτων ως ρυθμιστών του εκλογικού αποτελέσματος, υποδηλώνει στροφή του ελληνικού λαού σε συναινετικές κυβερνήσεις συνεργασίας;

«Η δικαιολογημένη αγανάκτηση που συσσωρεύτηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια εκφράστηκε με τη μαζική εγκατάλειψη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Κι εμείς καλούμε το λαό μας να μην επιστρέψει πίσω, να θυμηθεί τι υπέφερε και να μην τους επιστρέψει να εμφανίζονται δικαιωμένοι. Αλλά να μη δώσει δεύτερη ευκαιρία, ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ και στα άλλα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Τώρα έχει πείρα και είναι ώρα να κάνει το βήμα, να μην εμπιστευτεί κόμματα που τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος θα υλοποιήσει καλύτερα το μνημόνιο, που το ψήφισαν όλοι μαζί ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ. 

Να μην υποκύψει στα καλέσματα τους περί “σωτηρίας της πατρίδας” ή “εθνικής προσπάθειας”, που στόχο έχουν να τον κάνουν να δεχτεί κι άλλες θυσίες, να σκύψει το κεφάλι σε νέα μέτρα. 

Να εμπιστευτεί το ΚΚΕ, να εμπιστευτεί τη δύναμη που έχει ο ίδιος ο λαός όταν παλεύει οργανωμένα για το δίκιο του, για τις ανάγκες του».

- Εντύπωση προκάλεσε η πρόσφατη θέση που διατυπώθηκε από το ΚΚΕ περί μη εξόδου από το ευρώ. Γιατί ένα κόμμα που στέκεται απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση προχώρησε σε αυτή τη θέση;

«Η θέση του ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια είναι ξεκάθαρη: Ο λαός μας δεν πρέπει να πληρώσει ούτε ένα ευρώ για ένα χρέος που ο ίδιος δε δημιούργησε, ούτε να δεχτεί άλλες θυσίες, να ζει με μισθούς και συντάξεις πείνας για να τρώνε με χρυσά κουτάλια οι μονοπωλιακοί όμιλοι και να βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται. Κι έχει τη δύναμη, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, κεντρικό σχεδιασμό στην οικονομία και εργατική λαϊκή εξουσία, να διαγράψει μονομερώς το χρέος, να αποδεσμευτεί από την ΕΕ -και άρα και το ευρώ- αλλά και κάθε άλλη ιμπεριαλιστική συμμαχία που θα ζητάει θυσίες από το λαό για να κερδίζουν οι καπιταλιστές. Μόνο έτσι θα χτυπηθεί το πρόβλημα στη ρίζα του. 

Οσοι υπόσχονται φιλολαϊκές λύσεις εκτός ευρώ αλλά εντός του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, όπως η Λαϊκή Ενότητα, συμπαρατάσσονται με τα τμήματα εκείνα της αστικής τάξης της Ελλάδας που θέλουν να βγει από την ευρωζώνη για να ενισχυθούν τα κέρδη τους, και άρα, σε κάθε περίπτωση, αυτό θα σημάνει νέα μνημόνια, νέα μέτρα, κι άλλο λογαριασμό για να πληρώσει ο λαός μας... σε δραχμές αυτή τη φορά». 

- «Ο λαός, αν θέλει να ψηφίσει, δεν υπάρχει εντιμότερη ψήφος από εκείνη προς το ΚΚΕ» δήλωσε ο Αλέξης Μητρόπουλος. Τι σκέπτεστε για τη δήλωση αυτή;

«Ο καθένας κρίνεται με βάση τη διαδρομή και τις επιλογές του. Ο κ. Μητρόπουλος είπε μια αλήθεια, που την λέει όλος ο ελληνικός λαός, ότι το ΚΚΕ είναι σταθερό, είναι το αποκούμπι του, υπάρχει εμπιστοσύνη. 

Γι’ αυτό εμείς καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους αυταπασχολούμενους, τους αγρότες, τους νέους και τις γυναίκες των εργατικών και λαϊκών οικογενειών, να κάνουν το βήμα. Πλέον υπάρχει πείρα, τους έχει δοκιμάσει όλους, να τους γυρίσει την πλάτη και με σταθερό χέρι να στηρίξει το ΚΚΕ, για την επόμενη μέρα, για το σήμερα αλλά και το αύριο». 

- Αισθάνεται δικαιωμένο το ΚΚΕ μετά την 7μηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

«Το κόμμα μας από πριν το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Γενάρη είχε επισημάνει ότι η επερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει με μαθηματική ακρίβεια στην υπογραφή νέων μνημονίων. Ακριβώς γιατί η πολιτική που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τα συμφέροντα του κεφαλαίου, υπηρετεί δηλαδή την κερδοφορία, την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων, υπηρετεί την πορεία, τις κατευθύνσεις της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Εφόσον στόχο έχουν πώς θα κάνουν για παράδειγμα περισσότερες συγχωνεύσεις και εξαγορές για να έχουν μεγαλύτερο κέρδος οι μονοπωλιακοί όμιλοι, αυτό σημαίνει αυτόματα, χωρίς δεύτερη συζήτηση, ότι πρέπει να ρίξεις πιο κάτω τα μεροκάματα, ότι πρέπει να μειώσεις τις συντάξεις κλπ. Αυτή ήταν η πολιτική τόσο των προηγούμενων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων συμμάχων του.

Ισχυρό ΚΚΕ λοιπόν, γιατί είναι η καλύτερη εγγύηση ότι ο λαός δεν θα είναι μόνος του την επόμενη μέρα απέναντι στην επιθετικότητα του κεφαλαίου και όποιας κυβέρνησης σχηματιστεί. Ισχυρό ΚΚΕ για το λαό, για να σταθεί όρθιος, ιδιαίτερα τώρα που όλα τα αστικά κόμματα δηλώνουν πως το πρόγραμμά τους είναι το τρίτο μνημόνιο. Ισχυρό ΚΚΕ για να αναδειχτεί ο λαός σε ισχυρή αντιπολίτευση, να δυναμώσει τις αντιστάσεις στην πολιτική που τον τσακίζει, να βαδίσει στο δρόμο της πραγματικής ανατροπής».