Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018 10:44

“Ξιφομαχία” Θεανώς με Ντίνα για τους Ρομά

Γράφτηκε από τον
“Ξιφομαχία” Θεανώς με Ντίνα για τους Ρομά

 

Η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και Περιφέρειας Πελοποννήσου για τα Κέντρα Κοινότητας και την κοινωνική ένταξη των Ρομά ήρθε στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για την κοινωνική πολιτική, τις εργασιακές σχέσεις και την αλληλέγγυα οικονομία.

Αρχικά τα ξίφη τους διασταύρωσαν η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου. Η κ. Φωτίου μέμφθηκε την Περιφέρεια για την πολιτική της αναφορικά με τα Κέντρα Κοινότητας, τονίζοντας ότι λειτουργούν μόνο δύο στην Πελοπόννησο ενώ σε άλλες περιφέρειες λειτουργούν περισσότερα. Απαντώντας η κ. Νικολάκου υποστήριξε την πολιτική της Περιφέρειας λέγοντας ότι Κέντρα Κοινότητας έχουν δημιουργηθεί μόνο σε πρωτεύουσες νομών. Είπε επίσης ότι η Περιφέρεια δεν θα επιτρέψει τη χωροθέτηση γκέτο για τους Ρομά.

Στη μάχη μπήκε στη συνέχεια με παρέμβασή του ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα των Κέντρων Κοινότητας είναι περιφερειακό και η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να παρεμβαίνει. Υποστήριξε επίσης ότι δεν είναι ικανοί όλοι οι δήμοι να δημιουργήσουν Κέντρα Κοινότητας, και γι' αυτό ανατέθηκε στις πρωτεύουσες των νομών η δημιουργία τους.

Στην αρχή της συνεδρίασης, η υπουργός Εφη Αχτσιόγλου (ήρθε εκτάκτως στο Αναπτυξιακό Συνέδριο, ενώ ήταν προγραμματισμένη ομιλία της αναπληρώτριας υπουργού Ράνιας Αντωνόπουλου που παραιτήθηκε προχθές) έκανε απολογισμό του κυβερνητικού έργου λέγοντας ότι ο εξορθολογισμός του κοινωνικού κράτους γίνεται με απόλυτη ευαισθησία.

Οι εκπρόσωποι των ΑμεΑ τόνισαν στη συνεδρίαση την ανάγκη δημιουργίας κατάλληλων υποδομών, εκφράζοντας παράλληλα την αγωνία τους για το έλλειμμα κρατικής μέριμνας για τα παιδιά με αναπηρία. "Οταν πεθάνουν οι γονείς, τα παιδιά μένουν στο δρόμο” είπαν χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος των Τρίτεκνων Οικογενειών Μεσσηνίας Χρήστος Κορομηλάς, τονίζοντας το ελληνικό δημογραφικό πρόβλημα, είπε μεταξύ άλλων ότι το εισοδηματικό όριο για την παροχή επιδόματος οδηγεί στη μαύρη εργασία και την απόκρυψη εισοδημάτων.

Θ.Λ.


NEWSLETTER