Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018 22:57

Καλαμάτα: “Τείχος απέναντι στη φασιστική βία” προτείνουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: “Τείχος απέναντι στη φασιστική βία” προτείνουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ (βίντεο)

Να υψωθεί ένα τείχος από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου απέναντι στη φασιστική βία, ζήτησαν σήμερα από την Καλαμάτα κυβερνητικά, κομματικά και κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την άνανδρη επίθεση στο βουλευτή Πέτρο Κωνσταντινέα.

Το μήνυμα αυτό έστειλαν με ξεκάθαρο τρόπο ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και οι βουλευτές Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας.

Σε... συνέντευξη Τύπου στο “Rex“ κάλεσαν σε αντιπαράθεση με πολιτικά επιχειρήματα κι επέκριναν τη Ν.Δ. για κήρυγμα διχασμού όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό. Παρατήρησαν ότι δεν υπάρχουν λιγότερο και περισσότερο πατριώτες και ζήτησαν σεβασμό στη διαφορετική άποψη.

Ωστόσο, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που δεν άρεσαν, υπήρξαν αντιδράσεις κι επιθέσεις από λιγοστούς θερμοκέφαλους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, από τους πολλούς που υπήρχαν στην αίθουσα.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=hNPER1JOWBo}

Συγκεκριμένα, ο γραμματέας Πάνος Σκουρλέτης έκανε λόγο για δολοφονική επίθεση στο βουλευτή Πέτρο Κωνσταντινέα, για επίθεση απέναντι στη δημοκρατία και εκδήλωση φασιστικής βίας. Παρατήρησε πως “όλο το φάσμα του δημοκρατικού τόξου έχει το καθήκον να υψώσει ένα δημοκρατικό τείχος σε τέτοιου είδους πρακτικές” και αφού χαιρέτισε τη στάση της Ν.Δ. που καταδίκασε την επίθεση στον Π. Κωνσταντινέα, επεσήμανε το γεγονός ότι πρωτοκλασάτα στελέχη της χωρίζουν τους πολίτες σε πατριώτες και προδότες, ποτίζοντας το δέντρο της μισαλλοδοξίας και του εθνικού διχασμού.

“Δεν υπάρχουν λιγότερο και περισσότερο πατριώτες”, είπε χαρακτηριστικά και αναφερόμενος στο λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου, του ακτιβιστή ληστή στην Ομόνοια, υποστήριξε πως “αποτελεί όνειδος για την κοινωνία η λογική της αυτοδικίας. Η φασιστική βία πρέπει να τύχει της πλήρους απομόνωσης όλων των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου”. Ο κ. Σκουρλέτης ζήτησε “μέτωπο κατά της φασιστικής βίας, αντιπαράθεση με πολιτικά επιχειρήματα” και σημείωσε: “Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ανοχής. Αντιπαράθεση προγραμμάτων και προτάσεων, όχι να ανασύρουν εμφυλιοπολεμικές λογικές”.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης απηύθυνε ευχαριστίες και συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη γρήγορη διαλεύκανση της επίθεσης κατά του Π. Κωνσταντινέα. Εκανε λόγο για μήνυμα ότι τέτοιου τύπου φασιστικές ενέργειες δεν θα μείνουν αναπάντητες από το κράτος και αναφέρθηκε σε διερεύνηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για περιστατικό βίας με θύμα το βουλευτή Καβάλας της Ν.Δ. Γιώργο Καλαντζή. Παρατήρησε πως “τέτοιου τύπου περιστατικά φασιστικής Ακροδεξιάς δεν αφορούν μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όλα τα πολιτικά κόμματα του δημοκρατικού τόξου” και αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό, στάθηκε στους λόγους που σπέρνουν το διχασμό και αποτελούν το υπόστρωμα για εκδηλώσεις φασιστικών πρακτικών.

Για το 2019 που είναι χρονιά μεγάλων εκλογικών αναμετρήσεων ζήτησε ισχυρή προγραμματική αντιπαράθεση και όχι διχαστικές λογικές και ρητορικές μίσους. Τέλος, δήλωσε πως “θα κάνουμε το παν για να υψώσουμε ισχυρό ανάχωμα στην άνοδο του φασισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη”.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος υπενθύμισε ότι “η Αριστερά είναι ορκισμένος εχθρός του φασισμού” και ζήτησε “με συγκεκριμένες πολιτικές να απαντήσουμε για να μην υπάρχουν οι όροι που επωάζουν το αυγό φιδιού”. Επεσήμανε ότι “όσοι μιλούν για προδοσία θα πρέπει να ντρέπονται και έχουν μεγάλο μερίδιο στην όξυνση” κι επέκρινε τη Ν.Δ. και το βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου. Παρατήρησε ότι “το δίλημμα στις εκλογές είναι αν θα επικρατήσει ο γάμος νεοφιλελευθερισμού - Ακροδεξιάς ή η προοδευτική συμμαχία που θέλουμε να οικοδομήσουμε” κι εκτίμησε πως “θα κριθούμε για το αν θα μπορέσουμε να ξεριζώσουμε τους όρους και τις αιτίες που γεννούν τη βία”.

Η βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη σημείωσε ότι “δεν πρέπει να αδιαφορήσουμε και να θρέψουμε το τέρας του φασισμού” και ζήτησε σεβασμό στη διαφορετική άποψη. Προέτρεψε “να αντιδράσει ο κάθε πολίτης σε αυτό που συνέβη στον Πέτρο Κωνσταντινέα, γιατί μπορεί αργότερα να συμβεί και στον ίδιο”.

Ο Πέτρος Κωνσταντινέας, φανερά συγκινημένος, ευχαρίστησε όλους τους πολίτες από όλους τους πολιτικούς χώρους που είναι δίπλα του και στάθηκε απέναντι “στη βία και τα άκρα που μας έχουν επηρεάσει όλους, λόγω της φτωχοποίησης”.

Για την επίθεση σε βάρος του είπε ότι “υπάρχουν ποινικές ευθύνες, τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης” και παρατήρησε πως η δημοκρατία και η δικαιοσύνη είναι ελεύθερες”. Σημείωσε ότι “η πατριωτική στάση δεν μπορεί να εκφράζεται με μπουνιές και κλοτσιές, με το νόμο της ζούγκλας, με συμπεριφορές αγέλης, δεν είναι το σκοτάδι και τα άκρα”. Τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της ελευθερίας του λόγου, μέσα από τη διαφορετική άποψη κι εκτίμησε πως “τα άκρα τροφοδοτούν την κοινωνία με μίσος και προωθούν την καταστροφή τους, ενώ βρίσκουν στέγη σε ποδοσφαιρικά σωματεία”. Ευχαρίστησε, επίσης, την Ελληνική Αστυνομία -“χάρις σε αυτή βρίσκομαι εδώ και σας μιλάω” ανέφερε χαρακτηριστικά-, τον πρωθυπουργό, τα μέλη της κυβέρνησης, τους πολιτικούς αντιπάλους για την αμέριστη συμπαράστασή τους και ζήτησε “με πράξεις να διώξουμε αυτά τα στοιχεία που άνθρωποι τα πολέμησαν για να είμαστε ελεύθεροι”.

{yendifplayer type=video youtube=https://youtu.be/3Vy0JocPHao}

Σε ερώτηση για την επίθεση στον τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Βουδούρη, στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2011 στην Καλαμάτα, στην οποία μετείχαν και τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξαν αντιδράσεις και λεκτική επίθεση από λιγοστούς θερμοκέφαλους φίλους του κόμματος, ο κ. Σκουρλέτης δεν απάντησε και μίλησε αόριστα, ενώ ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι “οι πράξεις βίας δεν έχουν σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποτέ δεν υπήρξε στιγμή που συμφωνήσαμε με αντισυγκεντρώσεις και λιντσαρίσματα. Οι αγανακτισμένοι που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία δεν έχουν σχέση με τη βία”.

Σε άλλη παρόμοια ερώτηση ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε ότι “κάθε πράξη ατομικής βίας είναι ξένη με την ιδεολογία της δικής μας και της ελληνικής Αριστεράς”.

Σε άλλες ερωτήσεις, για το αν ήταν ακροδεξιοί αυτοί που του επιτέθηκαν, ο κ. Κωνσταντινέας παρατήρησε πως “δεν ήταν μέλη της Ανανεωτικής Αριστεράς”, ενώ δεν θέλησε να αναφερθεί στο γεγονός, στο τι έγινε το βράδυ της Κυριακής -“δεν θα κάνουμε δικαστήριο εδώ, στη συνέντευξη Τύπου” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σε ερώτηση γιατί δεν παρέστη στο Αυτόφωρο, όπου ο δικηγόρος του δήλωσε ότι αναρρώνει,   κ. Κωνσταντινέας είπε ότι εκπροσωπήθηκε από το δικηγόρο του και δέχθηκε την πρόταση προς εξυπηρέτηση των κατηγορούμενων, για προθεσμία 15 ημερών. “Για να προετοιμαστούν οι συνήγοροι των κατηγορούμενων”, υποστήριξε σχετικά.

Γ.Σ.


NEWSLETTER