Τρίτη, 02 Απριλίου 2019 09:03

Μια ακόμα συζήτηση για την Αλαγονία μετά τις εκλογές με πρωτοβουλία Χαρίτση

Γράφτηκε από τον
Μια ακόμα συζήτηση για την Αλαγονία μετά τις εκλογές με πρωτοβουλία Χαρίτση

 

Με το νέο δήμαρχο Καλαμάτας και τα νέα Τοπικά Συμβούλια των χωριών της Αλαγονίας θα αρχίσει -για άλλη μια φορά- η συζήτηση για την ανάπτυξη του ορεινού όγκου του Ταϋγέτου.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης, που επισκέφθηκε χθες την περιοχή υποσχέθηκε τη διοργάνωση ημερίδας μετά τις εκλογές. Με την ευκαιρία αναφέρθηκε στην ένταξη του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος – Μεθώνη στα έργα που θα υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ και σημείωσε ότι η εκδήλωση ενδιαφέροντος θα δημοσιευτεί τις επόμενες 10 ημέρες.

Ημερίδα για την ανάπτυξη της περιοχής θα πραγματοποιήσει στον Ταΰγετο, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες. Αυτό συμφωνήθηκε στη χθεσινή επίσκεψη του υπουργού στην περιοχή της Αλαγονίας, κατά τη διάρκεια συνέλευσης με τη συμμετοχή των προέδρων των κοινοτήτων και κατοίκων της περιοχής.

Σε δηλώσεις του στην “Ε” ο κ. Χαρίτσης χαρακτήρισε δύσκολη πρόκληση τις 4 κάλπες των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών και δήλωσε με βεβαιότητα ότι “θα είμαστε καθόλα έτοιμοι, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα”. Εκρινε ως “χρυσή ευκαιρία την απλή αναλογική, ώστε τα περιφερειακά και τα δημοτικά συμβούλια να πάρουν αποφάσεις με μεγαλύτερο βαθμό συναίνεσης προς όφελος των τοπικών κοινωνιών”.

Ο υπουργός χαιρέτισε την ένταξη του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη στα έργα που θα υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ και ανακοίνωσε ότι στις επόμενες 10 ημέρες θα δημοσιευθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, για να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, αφού ανέφερε ότι ήταν προγραμματισμένη η επίσκεψη στον Ταΰγετο, είπε πως ήταν “μια ευκαιρία να επιθεωρήσουμε τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη” και υπενθύμισε τη διάθεση 3 εκ. στο Δήμο Καλαμάτας για το δημοτικό οδικό δίκτυο, 3 εκ. στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για τον εθνικό δρόμο στον Ταΰγετο και 400.000 για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, για τις έκτακτες ανάγκες. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι “βρίσκεται σε εξέλιξη μια σημαντική εργολαβία για την αποκατάσταση των ζημιών. Το πιο σημαντικό είναι τα έργα που θα γίνουν από δω και μπρος να είναι έργα μόνιμου χαρακτήρα, που δεν θα μας ξαναφέρουν στην κατάσταση που ζήσαμε και φέτος στον Ταΰγετο. Δεν μπορούμε να προχωράμε σε έργα “μπαλώματα”, που κουκουλώνουν ένα πρόβλημα και μετά από λίγο το ξαναβρίσκουμε μπροστά μας. Πρέπει να γίνουν ολοκληρωμένα έργα, να αντιμετωπίσουμε μια και καλή το πρόβλημα, για να μην έχουμε κάθε χρόνο τα ίδια. Και γι’ αυτό συνεργαζόμαστε με το δήμο και την Περιφέρεια. Τώρα έχουν δρομολογηθεί τα άμεσα, τα έκτακτα. Θα συνεργαστούμε με το δήμο και την Περιφέρεια, για να διασφαλίσουμε ότι τα χρήματα θα πιάσουν τόπο και θα γίνουν τα μόνιμα έργα τα οποία πρέπει να γίνουν. Αυτό θέλουν και οι κάτοικοι. Σε συνεργασία με τις κοινότητες μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα πραγματοποιήσουμε ημερίδα ως υπουργείο Εσωτερικών για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής. Εχει πολλές δυνατότητες, δεν έχει την ανάπτυξη που της αξίζει, ενώ στις άλλες ορεινές περιοχές της χώρας υπάρχει μια αναπτυξιακή εξέλιξη. Ηρθε η ώρα να μπούμε και στον Ταΰγετο σε μια τέτοια λογική, να δούμε τι μπορεί να γίνει στο κομμάτι του τουρισμού, της κτηνοτροφίας, της αγροτικής παραγωγής. Να δούμε ποια μπορεί να είναι η καλύτερη λύση για τον Ταΰγετο”.

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Για τις εκλογές στις 26 Μαΐου και στις 2 Ιουνίου και για την απλή αναλογική παρατήρησε: “Με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίσαμε ολοκληρώσαμε το πλαίσιο των εκλογών. Δεν πρόκειται να φέρουμε καμία παράταξη και κανέναν υποψήφιο προ εκπλήξεων τελευταίας στιγμής. Οι εκλογικές αναμετρήσεις στις 26 Μαΐου και τις 2 Ιουνίου είναι μια δύσκολη πρόκληση, για πρώτη φορά θα στηθούν 4 κάλπες. Μπαίνει μια 4η κάλπη βάσει του “Κλεισθένη” που αφορά τις τοπικές κοινότητες, που είναι πολύ σημαντικό για τις ορεινές και απομακρυσμένες κοινότητες. Τους δίνεται η δυνατότητα να έχουν έναν πιο ισχυρό λόγο στα αυτοδιοικητικά πράγματα της περιοχής τους. Δουλεύουμε για να είμαστε καθόλα έτοιμοι, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Με την έκδοση του Π.Δ. στις 24 Απριλίου, τη Μεγάλη Τετάρτη, εισερχόμαστε και τυπικά στην προεκλογική περίοδο για τις ευρωπαϊκές και τις αυτοδιοκητικές εκλογές. Αλίμονο αν εφαρμόζουμε την απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές σε εθνικό επίπεδο και δεν μπορούμε να το κάνουμε στις τοπικές κοινωνίες. Σήμερα εν έτει 2019 πρέπει να κατανοήσουμε ότι σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο απαιτείται δημιουργία συνθέσεων, συναινέσεων, για να αντιμετωπιστούν τα τοπικά προβλήματα. Η απλή αναλογική είναι μια χρυσή ευκαιρία, ώστε τα δημοτικά και τα περιφερειακά συμβούλια να λειτουργήσουν πιο δημοκρατικά και να πάρουν αποφάσεις με μεγαλύτερο βαθμό συναίνεσης προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Αλλά και να ενισχυθούν οι τοπικές κοινότητες, γιατί χρειάζεται να βλέπουμε τι γίνεται και στις μικρές κοινότητες που οι άνθρωποι έχουν πολλές δυσκολίες”.

Για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος – Μεθώνη είπε: “Και μεις είχαμε ασχοληθεί, από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με το κομμάτι της χρηματοδότησης. Είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που θα συμβάλει στη χρηματοδότηση. Είχα τη χαρά να παρευρεθώ στην έγκρισή του ως έργο ΣΔΙΤ. Ανοίγει ο δρόμος ώστε τις επόμενες 10 ημέρες να δημοσιευθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος στην Εφημερίδα των Ε.Κ. για να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία. Είναι σημαντικό έργο, όχι μόνο για την περιοχή της Δυτικής Μεσσηνίας που έχει τουριστική ανάπτυξη, αλλά ευρύτερα για την Πελοπόννησο. Είναι ένα έργο εθνικής σημασίας. Με την έγκρισή του στη ΣΔΙΤ μπαίνει σε γερές ράγες και αυτό είναι θετική εξέλιξη. Θα παρακολουθήσουμε τα επόμενα βήματα, για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, γιατί είναι ένα έργο που το περιμένει εδώ και δεκαετίες η τοπική κοινωνία και πλέον ήρθε η ώρα να υλοποιηθεί”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER