Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2019 22:01

Συναντήσεις Βορίδη στη Μεσσηνία για ελαιόλαδο - ελιές - σύκα με ευχές Βορίδη για ανταγωνιστική γεωργία (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

"Θέλουμε μια γεωργία ανταγωνιστική, μια γεωργία πράσινη - περιβαλλοντική η οποία αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες, προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά ταυτόχρονα να μειώσει το κόστος παραγωγής και να παρέχει στον τελικό καταναλωτή προϊόντα υψηλής ποιότητας".

Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης περιέγραψε από τη Μεσσηνία το όραμά του για την ελληνική γεωργία του 21ου αιώνα, στην οποία τα μεσσηνιακά προϊόντα καλούνται να πρωταγωνιστήσουν, με αιχμές του δόρατος το λάδι και τα σύκα.

Ο κ. Βορίδης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε από τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα αναφέρθηκε εκτενώς στους δρόμους που ανοίγονται για το ελληνικό ελαιόλαδο στην αγορά των ΗΠΑ, καθώς εξαιρέθηκε από τους δασμούς που επιβλήθηκαν σε ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα. Τόνισε επίσης τη σημασία που έχει για την ελιά Καλαμών η συμφωνία Ε.Ε. και Κίνας (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ), ενώ για την αναδιάρθρωση των μεσσηνιακών συκεώνων είπε ότι αναζητούνται πόροι και χρήματα. Μιλώντας για τους συνεταιρισμούς είπε ότι θα αναδιαρθρωθούν μόνο τα χρέη των βιώσιμων, ενώ στους υπόλοιπους θα ξεκινήσει η διαδικασία εκκαθάρισής τους. Για τη δακοκτονία ο υπουργός σημείωσε ότι έχει υπογράψει τις σχετικές αποφάσεις και ότι πριν το τέλος του έτους θα ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες.

"ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΠΙΜΠΕΛΟ ΤΑ ΔΑΣΗ"

Για τα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες, απαντώντας σε ερώτηση της "Ε" ο κ. Βορίδης είπε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα διεκδικήσει την αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Δασών, αφού τα δάση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας. "Το δάσος δεν είναι μπιμπελό. Είναι μέρος της παραγωγικής διαδικασίας ενταγμένα σε μια αναπτυξιακή λογική προστασίας του περιβάλλοντος που ούτως ή άλλως πλέον διέπει την πρωτογενή" δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός παραδεχόμενος ότι η μετάθεση της Διεύθυνσης Δασών στο υπουργείο Περιβάλλοντος προκαλεί προβλήματα στην παραγωγική δραστηριότητα του πρωτογενούς τομέα.

ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΣΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση της "Ε" αναφορικά με τη μη εφαρμογή του νόμου για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στα καταστήματα εστίασης, ο κ. Βορίδης παραδέχτηκε το έλλειμμα ελέγχων και είπε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιτρέπονται στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μόνο τυποποιημένες συσκευασίες μιας χρήσης.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΛΓΑ

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη φορολόγηση των αγροτών, ο υπουργός αυτοχαρακτηρίστηκε ορκισμένος εχθρός των φόρων και υποσχέθηκε μείωση των συντελεστών όταν δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός χώρος.

Για τον ΕΛΓΑ είπε ότι είναι προσωπικό στοίχημα η αναδιάρθρωσή του. "Ο ΕΛΓΑ έχει προϋπολογισμό 170 εκ. ευρώ το χρόνο και χρησιμοποιεί κάθε χρόνο 12 εκ. για απόθεμα, ενώ τα υπόλοιπα 158 εκ. τα διαθέτει για αποζημιώσεις. Μέχρι τώρα έχει πληρώσει 201 εκ. ευρώ και κάθε χρόνο μπαίνει μέσα" είπε ο κ. Βορίδης μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΛΓΑ. Στη συνέχεια τόνισε ότι ενώ η κυβέρνηση έχει ταχθεί ανεπιφύλακτα υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης, μέχρι τώρα είναι μικρό το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει οι ιδιωτικές εταιρείες. "Αν και περιμέναμε ουρές από ιδιωτικές ασφαλιστικές, μόνο μια γαλλική συνεταιριστική και μια γερμανική εταιρεία έχουν εκδηλώσει έμπρακτο ενδιαφέρον για την ασφάλιση της παραγωγικής δραστηριότητας του πρωτογενούς τομέα", δήλωσε ο κ. Βορίδης. Κλείνοντας την ενότητα για τον ΕΛΓΑ είπε ότι ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η άμεση αποζημίωση του παραγωγού ή τουλάχιστον η προκαταβολή ενός ποσού.

ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ  ΔΑΣΜΟΥΣ

Ο υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στα επιχειρήματα με τα οποία έπεισε την αμερικανική κυβέρνηση να εξαιρέσει ελληνικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων το ελαιόλαδο και οι ελιές Καλαμών, από τη λίστα των δασμών που επιβλήθηκαν στα ευρωπαϊκά προϊόντα ως αντίποινα για τις επιχορηγήσεις στην Airbus: "Καταρχάς τονίσαμε ότι στην Ελλάδα δεν κατασκευάζεται ούτε παξιμάδι από τα αεροπλάνα της Airbus. Στη συνέχεια εξηγήσαμε στους Αμερικάνους ότι οι δασμοί δεν θα πλήξουν μεγάλες επιχειρήσεις αλλά παραγωγούς με μικρούς κλήρους, όπως αυτοί που δραστηριοποιούνται στη Μεσσηνία. Τέλος, τονίσαμε ότι με τις ΗΠΑ δεν έχουμε στρατηγική σχέση μόνο στα λόγια και ότι αυτή πρέπει να αποδειχτεί έμπρακτα".

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ

Απαντώντας σε ερώτηση για τους συνεταιρισμούς ο κ. Βορίδης είπε ότι χρειάζονται μεγαλύτερη ελευθερία και ευελιξία. Για την ίδρυσή τους θα απαιτείται μικρότερος αριθμός συνεταιριστών, ενώ η λειτουργία τους θα ρυθμίζεται από το καταστατικό τους και όχι με νόμο, διευκρίνισε, ενώ μιλώντας για τα χρέη των συνεταιρισμών τόνισε ότι μετά τη συνάντηση που είχε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ξεκαθαρίστηκε ότι θα αναδιαρθρωθούν οι οφειλές μόνο των βιώσιμων συνεταιρισμών και ότι στους υπόλοιπους θα ξεκινήσει η διαδικασία της εκκαθάρισης.

 Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Μιλώντας για την επίσκεψή του σε μονάδες της Μεσσηνίας ο κ. Βορίδης είπε: "Είδα ένα υποδειγματικό ελαιουργείο (σ.σ. Καρούμπαλης Α.Ε. - AENAON). Είναι σημαντικό να αποτελέσει αυτό ένα πρότυπο για το πώς μπορούμε να οργανώσουμε πρακτικά τη μεταποιητική παρέμβαση στην ελιά ώστε να έχουμε ένα τελικό προϊόν υψηλής ποιότητας. Είδα μια Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών η οποία έχει συμπράξει με έναν ιδιωτικό φορέα (σ.σ. Κωνσταντόπουλος Α.Ε.), μια εταιρεία η οποία έχει τριπλασιάσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα την παραγωγική της δυνατότητα. Αρα είναι ένα καλό παράδειγμα. Είδα επίσης έναν συνεταιρισμό, μιλάω για τα σύκα, ο οποίος απορροφά το σύνολο της τοπικής παραγωγής και έχει αμιγώς εξαγωγικό προσανατολισμό. Αρα είδα τρία καλά παραδείγματα για το πώς μπορούμε να οργανώσουμε την πρωτογενή παραγωγή δίνοντας καλές τιμές και καλό εισόδημα στους παραγωγούς και ταυτόχρονα καλό τελικό προϊόν στους καταναλωτές".

Μετά τη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός συναντήθηκε με συνεταιριστές της Μεσσηνίας, ενώ στις επισκέψεις του τον συνόδευσαν οι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας και αυτοδιοικητικά και συνεταιριστικά στελέχη.