Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020 21:13

Βλάσης για μέτρα στήριξης Μεγαλόπολης

Γράφτηκε από την
Βλάσης για μέτρα στήριξης Μεγαλόπολης

«Η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της στηρίζοντας τη Μεγαλόπολη» δηλώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πολιτικού του γραφείου: «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πιστή στις δεσμεύσεις της για τη στήριξη της Μεγαλόπολης, στο πλαίσιο μετασχηματισμού των λιγνιτικών περιοχών, προχωρά στην κατάργηση του περιορισμού των 500 MW για την παραγωγή ενέργειας της μονάδας 5, η οποία είχε επιβληθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Με το Σ/Ν «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις» του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας καταργείται η προηγούμενη διάταξη και δίνεται η δυνατότητα εκμετάλλευσης της πλήρους απόδοσης (πάνω από 800 MW) της μονάδας 5.
Η μονάδα 5 αποτελεί μια σύγχρονη μονάδα -που λειτουργεί με φυσικό αέριο- και η λειτουργία της σε πλήρη παραγωγική δυναμικότητα θα έχει μεγάλη συμβολή στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας, ενώ σημαντικά οφέλη θα αποκομίσει και η ΔΕΗ μέσω αύξησης κερδών.
Ενόψει της ψήφισης του εν λόγω σχεδίου νόμου ο κ. Βλάσης δήλωσε: "Οπως είχε τονίσει και ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Θωμάς, κατά την κοινή μας επίσκεψη στη Μεγαλόπολη, αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η Μεγαλόπολη να παραμείνει ως δεύτερο μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας και στη νέα εποχή. Αποτελεί δέσμευσή μας η μέριμνα για τις περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από την απολιγνιτοποίηση για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας -κανένας εργαζόμενος δεν θα απολυθεί- και για ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο, που θα περιλαμβάνει τον πρωτογενή τομέα, τη βιομηχανική δραστηριότητα και τον κλάδο υπηρεσιών. Ο ενεργειακός προσανατολισμός της χώρας, αλλά και η επόμενη ημέρα για τη Μεγαλόπολη, αποτελούν μέρος του εθνικού σχεδίου για τη δίκαιη μετάβαση που ήδη εκπονείται"».


NEWSLETTER