Σάββατο, 02 Φεβρουαρίου 2013 10:07

"Εντολή Σαμαρά για λύση στο Κάστρο της Κορώνης", σύμφωνα με δήλωση του Κ. Τζαβάρα

"Εντολή Σαμαρά για λύση στο Κάστρο της Κορώνης", σύμφωνα με δήλωση του Κ. Τζαβάρα

Προσωπική εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είναι να δοθεί μόνιμη και οριστική λύση στο σοβαρό πρόβλημα της μακροχρόνιας διάβρωσης στην οποία υφίσταται το Κάστρο της Κορώνης. Αυτό δήλωσε, απευθυνόμενος στο δήμαρχο Πύλου - Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τζαβάρας, που επισκέφθηκε χθες την Κορώνη για να διαπιστώσει το πρόβλημα και συναντηθεί με τοπικούς παράγοντες, αυτοδιοικητικούς, επιστημονικούς και υπηρεσιακούς.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν, όπως έγινε γνωστό, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί, υπό τον αναπληρωτή υπουργό, την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα. Στη σύσκεψη θα μετάσχουν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του Δήμου Πύλου - Νέστορος, της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, καθώς και των Εφορειών Αρχαιοτήτων της περιοχής.

Στη συνάντηση αυτή θα τεθούν επί χάρτου, με τις εκθέσεις τις οποίες θα προσκομίσουν οι Εφορείες, οι λύσεις οι οποίες θα κριθούν καταλληλότερες ώστε να αποφευχθεί αρχικά ο κίνδυνος μεγαλύτερων αλλοιώσεων στο μνημείο. Αφού θα αξιολογηθούν οι προτάσεις θα προχωρήσει και η αποκατάσταση των ζημιών.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δ. Καφαντάρης δεσμεύτηκε ότι ο δήμος, σε συνεργασία με το Μανιατάκειο Ιδρυμα, θα αναλάβουν το κόστος της απαιτούμενης μελέτης αποτύπωσης για ολοκληρωμένη και συντονισμένη παρέμβαση.

Στη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής του, ο Κ. Τζαβάρας -συνοδευόμενος από τον δήμαρχο και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες- πραγματοποίησε αυτοψία επί τόπου, προκειμένου να έχει ιδία εκτίμηση του προβλήματος.

Ακολούθησε ευρεία σύσκεψη στο Δημοτικό Κατάστημα της Κορώνης, στην οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα που έχουν προκύψει εξαιτίας της μακροχρόνιας διάβρωσης στο Κάστρο της Κορώνης

Στη σύσκεψη διερευνήθηκαν οι τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου των συχνών κατολισθήσεων στους αναλημματικούς τοίχους των προμαχώνων, στις πλευρές που βρέχονται από τη θάλασσα, ενώ ο αναπληρωτής υπουργούς ζήτησε να προταθούν  από τις αρμόδιες υπηρεσίες άμεσες και βιώσιμες λύσεις.

Ο Κ. Τζαβάρας τόνισε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα τα οποία θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα συνολικά, λόγω της ιδιαιτερότητας του μνημείου και της μεγάλης πολιτιστικής του αξίας και κάλεσε τις Εφορείες Εναλίων και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων να ετοιμάσουν μελέτες, οι οποίες θα αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος.

Στη χθεσινή σύσκεψη στην Κορώνη μετείχαν επίσης, οι βουλευτές Δημήτρης Σαμπαζιώτης και Θανάσης Πετράκος, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, η προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σίμωσι, η ομόλογός της στην 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ευαγγελία Μηλίτση, ο πολιτευτής Μίλτος Χρυσομάλλης, τοπικοί παράγοντες και μηχανικοί των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου, του υπουργείου και των Εφορειών.

Ο Κ. Τζαβάρας, με την ευκαιρία της χθεσινής καθόδου του, επισκέφθηκε στη συνέχεια το Κάστρο και το Καποδιστριακό Αλληλοδιδακτικό Σχολείο της Μεθώνης, καθώς και το ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Κάστρο της Πύλου προκειμένου να ξεναγηθεί και να ενημερωθεί για την πορεία των εργασιών αποκατάστασης και ανάδειξης των μνημείων.