Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021 09:05

Χρυσοχοΐδης στα εγκαίνια του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου: «Πρωτότυπη δομή για την ενίσχυση ασφάλειας πολιτών»

Γράφτηκε από τον
Χρυσοχοΐδης στα εγκαίνια του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου: «Πρωτότυπη δομή για την ενίσχυση ασφάλειας πολιτών»

 

Με τη βεβαιότητα ότι με το κέντρο αυτό “μπορούμε να έχουμε θεαματικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της παραβατικότητας”, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εγκαινίασε χθες το πρωί το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Δημοτικής κι Ελληνικής Αστυνομίας του Δήμου Καλαμάτας, στο ιστορικό Δημαρχείο της πόλης.

Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, ενώ ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος μίλησε για “μία δομή που φιλοδοξούμε να την καταστήσουμε πρότυπη, που θα βοηθήσει την προσπάθεια που γίνεται, ενισχύοντας το αίσθημα ασφαλείας στα χωριά μας και στην πόλη μας”.

Αναλυτικά, στον χαιρετισμό του στην τελετή που έγινε στον πεζόδρομο της Αριστομένους, μπροστά από το ιστορικό Δημαρχείο, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρατήρησε ότι “το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο θα αποτελέσει το βασικό πυρήνα για την ομαλή λειτουργία της πόλης και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας”. Και δήλωσε πως “είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε τη νομιμότητα στα πλαίσια της δημοκρατικής λειτουργίας και να παραπέμψουμε στη δικαιοσύνη όσους διαπράττουν εγκλήματα”. Ο υπουργός ενημέρωσε ότι έχουν φέρει πρόσθετες δυνάμεις, μάχιμες, στη Μεσσηνία και αυτές έχουν στόχο να επιβάλουν τη νομιμότητα.

Οσον αφορά την πανδημία απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της Μεσσηνίας να σεβαστούν τις εισηγήσεις των ειδικών και τα πρωτόκολλα της υγείας, “να εμβολιαστούμε όλοι, όσο το δυνατόν περισσότεροι για να είμαστε θωρακισμένοι”.

Σε δήλωσή του, λίγο αργότερα, στο γραφείο του δημάρχου στο ιστορικό Δημαρχείο, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως “το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο εδώ στον Δήμο Καλαμάτας είναι ένα επιχειρησιακό κέντρο που φιλοδοξεί με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης, των αστυνομικών δυνάμεων και των πολιτών να μπορέσει να περιορίσει, να ελέγξει και να επιχειρήσει να κάνει την πόλη της Καλαμάτας μια πόλη χωρίς εγκληματικότητα, χωρίς παραβατικότητα, μια πόλη που θα τη χαίρονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της”. Πρόσθεσε πως η “Καλαμάτα είναι ο τρίτος δήμος σε ολόκληρη τη χώρα μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που επιχειρεί την ίδρυση και την εγκατάσταση αυτού του κέντρου, με το οποίο μπορούμε να έχουμε θεαματικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας”. Επεσήμανε ότι με μια σειρά δράσεων που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες έχει περιοριστεί σημαντικά η παραβατικότητα στον Νομό Μεσσηνίας και συμπλήρωσε: “Νομίζω είμαστε σε ένα καλό σημείο. Αλλά δεν εφησυχάζεις ποτέ σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την κοινωνική ειρήνη, τη δημοκρατία, την ευημερία”.

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος παρατήρησε ότι “σήμερα, και αυτό είναι σημαντικό, δεν εγκαινιάζουμε απλά έναν χώρο, αλλά μία συνεργασία που ήδη εξελίσσεται και η οποία έχει ως βάση το μνημόνιο συνεργασίας που με τον υπουργό έχουμε συνυπογράψει. Ενα εγχείρημα, μία δράση, μία δομή που έρχεται να επικουρήσει αν θέλετε το έργο της Αστυνομίας και να συμβάλει στον τομέα της πρόληψης φαινομένων παραβατικότητας”. Διευκρίνισε ότι “φαινόμενα παραβατικότητας παρατηρούνται κατά καιρούς κυρίως στην περιφέρεια του δήμου, σε χωριά όπου η δραστηριότητα των πολιτών είναι κατ’ εξοχήν αγροτική”. Εκανε λόγο για δράση ομάδων ή μεμονωμένων ατόμων με παραβατική συμπεριφορά που αφορά κυρίως κλοπές και διαρρήξεις και σημείωσε πως “χρειάζεται κατ’ εμάς ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης σε προσωπικό και μέσα συμβατικά αλλά και τεχνολογίας, με στόχο την αποτροπή της εκδήλωσης φαινόμενων παραβατικότητας, τα οποία αν υφίστανται σε χαμηλή κλίμακα ως περίπου «αποδεκτά», υπάρχει κίνδυνος σύντομα ν’ ανέβουν κλίμακα καθιστώντας και πιο δύσκολη την αντιμετώπισή τους”. Παρατήρησε ότι “η υγειονομική κρίση κράτησε σε πολύ χαμηλά επίπεδα την παραβατικότητα της περιοχής μας, ωστόσο θα πρέπει να μην εφησυχάζουμε και να είμαστε σε επιφυλακή”.

Ο δήμαρχος επεσήμανε ότι με τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας σε επίπεδο Περιφέρειας και Αστυνομικής Διεύθυνσης υπάρχει μια εξαιρετική συνεργασία, ενημερώνοντας: “Αμεσα ανταποκρίθηκαν όλο αυτό το διάστημα, ώστε ξεπερνώντας γραφειοκρατικά εμπόδια να έχουμε θέσει σε λειτουργία μία δομή που φιλοδοξούμε να την καταστήσουμε πρότυπη, που θα βοηθήσει την προσπάθεια που γίνεται, ενισχύοντας το αίσθημα ασφαλείας στα χωριά μας και στην πόλη μας”.

Στο χαιρετισμό του ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης χαρακτήρισε τη λειτουργία του ΕΣΥΚ ως “μια σημαντική κίνηση, όχι απλά επικοινωνιακού χαρακτήρα αλλά ουσίας που έχει ως σκοπό, μέσα από τη συνεργασία των εμπλεκομένων: Τη δημιουργία και παγίωση του προσδοκώμενου επιπέδου ασφάλειας τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για τις υποδομές της πόλης. Τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου. Την αποτροπή αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε μορφής εξωτερίκευσης παραβατικής συμπεριφοράς. Τη διαφύλαξη της ομαλής οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας της πόλης. Είμαι βέβαιος ότι η εν λόγω πρωτοβουλία, ως απόρροια ενσυνείδητης συλλογικής προσπάθειας και ουσιαστικής συνεργασίας, θα  έχει άμεσα απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητα των κατοίκων και επισκεπτών της Καλαμάτας”.

Σε δήλωσή του ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος που τέλεσε τον αγιασμό, επεσήμανε ότι “η λειτουργία του κέντρου κατά της παραβατικότητας αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο εδραίωσης του κοινωνικού προσώπου της πόλεως, γιατί όπου καταστέλλεται η εγκληματικότητα, τόσο παρουσιάζεται η κοινωνικότητα, η σιγουριά και εδραιώνονται ομαλά οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Αυτό σημαίνει ευημερία, ανάπτυξη και επένδυση, βλέποντας το μέλλον με καλύτερη προοπτική. Τα αποτελέσματα της συνεργασίας δήμου και υπουργείου θα φανούν σύντομα”.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης δήλωσε ότι “σήμερα είναι μια πολύ καλή μέρα για την Καλαμάτα. Είναι η 3η πόλη μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που εγκαινιάζεται και τυπικά, γιατί έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό η συνεργασία μεταξύ υπουργείου, Ελληνικής Αστυνομίας και αυτοδιοίκησης. Τέτοιες δράσεις είναι που αυξάνουν τον συντελεστή ασφαλείας σε μια περιοχή”.

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Πολίτης, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής ταξίαρχος Παναγιώτης Πούπουζας, ο διευθυντής Αστυνομίας Μεσσηνίας ταξίαρχος Ηλίας Αξιοτόπουλος, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι κοινοτήτων.

 

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΣΥΚ

Το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο στεγάζεται σε χώρο ειδικά διαμορφωμένο και κατάλληλα εξοπλισμένο, στο ιστορικό Δημαρχείο. Σκοπός του είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και που άπτονται των αρμοδιοτήτων των δύο υπηρεσιών. Επιπλέον, θα συντονίζει κοινές δράσεις της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Καλαμάτας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Στελεχώνεται από αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας και το απαραίτητο αστυνομικό προσωπικό, καθώς επίσης και από προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας με το αντίστοιχο προσωπικό.

Μέσω του ΕΣΥΚ προβλέπεται -μεταξύ άλλων- κοινή δράση σε θέματα όπως: Μεγάλες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Αστυνόμευση προβληματικών περιοχών. Ελεγχος της τήρησης των διατάξεων που αφορούν το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές. Αντιμετώπιση παρεμπορίου.

Πολιτική Προστασία. Ελεγχος παράνομων σταθμεύσεων. Εφαρμογή αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά. Περιπολίες σε περιοχές του δήμου που εμφανίζουν έντονη παραβατικότητα. Ελεγχος της τήρησης των διατάξεων που αφορούν τα ζώα συντροφιάς. Εγκαταλελειμμένα οχήματα.

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

Μετά την τελετή των εγκαινίων ο υπουργός, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ και ο δήμαρχος συναντήθηκαν και συζήτησαν με τους προέδρους των Κοινοτήτων Αριος, Αρφαρών, Αριοχωρίου, Θουρίας, Μικρομάνης και Πλατέος, όπου και τέθηκαν θέματα που αφορούν την καθημερινότητα της περιφέρειας του δήμου. Κοινός στόχος μέσα από τις ενέργειες που εξελίσσονται είναι να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες. Αμέσως μετά ο υπουργός είχε συνάντηση με αξιωματικούς της ΕΛΑΣ και στη συνέχεια επισκέφθηκε το Δήμο Μεσσήνης.

 


NEWSLETTER