Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021 21:47

Ο Αλέξης Χαρίτσης για την πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης

Γράφτηκε από την
Ο Αλέξης Χαρίτσης για την πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης

“Σε μια χρονιά που οι πολλαπλές κρίσεις καθιστούν πιο αναγκαία από ποτέ την εισροή πόρων στην πραγματική οικονομία, πέσατε έξω πάνω από 2 δισ. στις δαπάνες που εσείς οι ίδιοι είχατε προϋπολογίσει για το Ταμείο Ανάκαμψης” σημείωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης.

Κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησής του προς τον υπουργό Οικονομικών, είπε ακόμη ότι “στον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους εκτιμούσατε τις δαπάνες του Ταμείου σε 2,6 δισ. ευρώ για το 2021, ποσό που μειώθηκε σε 1,6 δισ. στο Μεσοπρόθεσμo, μόλις 7 μήνες μετά, για να φτάσουμε στα 600 εκ. στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2022 που συζητείται αυτές τις μέρες στην Βουλή”. Και πρόσθεσε πως “σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, φαίνεται ότι τελικά οι πραγματικές δαπάνες δεν θα ξεπεράσουν τα 150 εκ. ευρώ!”.
Ο Αλ. Χαρίτσης εξήγησε ότι “δεν είναι, όμως, μόνο ποσοτικό το πρόβλημα. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι ακόμη και αυτές οι ελάχιστες δαπάνες αφορούν προκαταβολές για τον οδικό άξονα Ε65, ένα έργο που ωριμάζει εδώ και τρία ΕΣΠΑ, και την προμήθεια laptop του υπουργείου Παιδείας” – και διερωτήθηκε: “Αυτές είναι οι αναπτυξιακές δράσεις που σχεδιάζετε για αυτό το καινοτόμο εργαλείο;”.
Τέλος, χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης “ιστορική ευκαιρία, για να υπάρξει και ανάκαμψη, αλλά και μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας”. Και ξεκαθάρισε ότι “αυτό χρειάζεται σχέδιο, ώστε τα χρήματα να πιάσουν τόπο. Δεν μπορεί να επαναληφθεί η λογική του παρελθόντος και να χρησιμοποιηθούν αυτά τα κονδύλια σε προγράμματα που δεν παράγουν προστιθέμενη αξία και για να χρηματοδοτηθούν οι ίδιοι λίγοι και ισχυροί”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER