Παρασκευή, 31 Μαϊος 2013 07:42

Ο Δένδιας στη Μεσσηνία για την τσιγγάνικη παραβατικότητα με εντολή Σαμαρά

Ο Δένδιας στη Μεσσηνία για την τσιγγάνικη παραβατικότητα με εντολή Σαμαρά

Επίσκεψη στη Μεσσηνία θα πραγματοποιήσει σήμερα και αύριο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, μετά από εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, καθώς η παραβατικότητα έχει... χτυπήσει κόκκινο.

 

Ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης στις 27 Μαρτίου, όταν ενημερώθηκε στο Μαξίμου από το δήμαρχο Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλο για την αύξηση της εγκληματικότητας στη Μεσσηνία. Λίγες μέρες αργότερα ανακοινώθηκε το ταξίδι του υπουργού στη Μεσσηνία, το οποίο όμως αναβλήθηκε για υπηρεσιακούς λόγους και επαναπροσδιορίστηκε για σήμερα και αύριο. 

Οι Μεσσήνιοι περιμένουν από τον υπουργό να ανακοινώσει ουσιαστικά μέτρα καθώς έχουν πειστεί ότι το πρόβλημα της εγκληματικότητας δεν λύνεται με επικοινωνιακές κορώνες και προσωρινά ημίμετρα. Στην ατζέντα του υπουργού υπάρχουν 3 καυτά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και τα οποία αφορούν α) την τσιγγάνικη παραβατικότητα, β) τη λαθρομετανάστευση και γ) την αντιποίηση αρχής από ομάδες που επιχειρούν να υποκαταστήσουν την Αστυνομία και τις υπόλοιπες αρχές του κράτους.   

Ειδικότερα, η τσιγγάνικη παραβατικότητα έχει εξελιχτεί σε μάστιγα που πλήττει κυρίως τα χωριά των Δήμων Μεσσήνης και Καλαμάτας: Οι τσιγγάνοι κλέβουν κυριολεκτικά ό,τι βρουν και οι χωρικοί αισθάνονται κάθε άλλο παρά ασφαλείς. Αλλοι τσιγγάνοι κλέβουν σχεδόν αποκλειστικώς μέταλλα, τα οποία πουλάνε σε μάντρες ανακύκλωσης υλικών. Εν τω μεταξύ είναι κοινό μυστικό ότι τα τελευταία χρόνια κάποια μέλη της τσιγγάνικης κοινότητας ασχολούνται με εμπόριο ναρκωτικών και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες με τις οποίες δεν ασχολούνταν στο παρελθόν. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολλοί τσιγγάνοι, εκμεταλλευόμενοι τη γενικότερη έλλειψη ελέγχων στους δρόμους της Μεσσηνίας, οδηγούν επικίνδυνα θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των υπόλοιπων οδηγών. Η εικόνα της ανομίας συμπληρώνεται με την ανεξέλεγκτη δράση των τσιγγάνων στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας - όπου καθημερινώς τρομοκρατούν πολίτες και γιατρούς. 

Το δεύτερο καυτό πρόβλημα αφορά τους μετανάστες που συρρέουν στη Μεσσηνία για να εργαστούν κυρίως ως εποχικοί εργάτες γης. Οι περισσότεροι εργάζονται παράνομα ζώντας σε απάνθρωπες συνθήκες. Οταν τελειώσει η εποχική εργασία κάποιοι μένουν χωρίς χρήματα ή τροφή και κλέβουν για να ζήσουν. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στην Τριφυλία και στην Πυλία. Ας σημειωθεί ακόμη ότι κάποιες φορές έχουν καταγγελθεί μετανάστες για κλοπές, από εργοδότες που δεν θέλουν να τους καταβάλουν τα δεδουλευμένα. Σε κάθε περίπτωση έχει παρατηρηθεί πως, όταν τελειώνουν οι αγροτικές εργασίες, πληθαίνουν οι καταγγελίες για κλοπές σε περιοχές όπου μένουν πολλοί μετανάστες. 

Το τρίτο καυτό θέμα στην ατζέντα της παραβατικότητας είναι η δράση ομάδων που επιχειρούν να υποκαταστήσουν την Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη. Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα τοποθετήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός σε αυτοκίνητο τσιγγάνου στη Μεσσήνη, ενώ άλλη ομάδα επιχείρησε να κάνει έλεγχο στο Νοσοκομείο για να διαπιστώσει αν εργάζονται αλλοδαπές αποκλειστικές νοσοκόμες. Η Αστυνομία πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει κατορθώσει να συλλάβει ούτε ένα μέλος των ομάδων αυτών που επιχειρούν να την υποκαταστήσουν. Αυτό θα πρέπει τουλάχιστον να προβληματίσει τον υπουργό Δημόσιας Τάξης - καθώς υφέρπουν φήμες για αστυνομικούς που στηρίζουν με την παθητική τους στάση αυτές τις ομάδες. Σε διαφορετική περίπτωση ο υπουργός θα προσφέρει κι άλλα επιχειρήματα σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για επιλεκτική αντιμετώπιση των φαινομένων βίας.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ 

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά ανεπισήμως για το πρόγραμμα του κ. Δένδια, μέχρι αργά χθες το βράδυ:  

Σήμερα στις 6 το απόγευμα παρουσία του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Σωτήριου Γεωργακόπουλου, και του επιτελάρχη υποστράτηγου Χαράλαμπου Αφάλη, ο υπουργός θα εγκαινιάσει το εθελοντικό πυροσβεστικό κλιμάκιο Πεταλιδίου. Αργότερα θα συναντηθεί με το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα. 

Αύριο το πρωί ο κ. Δένδιας θα προεδρεύσει σε σύσκεψη για την παραβατικότητα, που θα γίνει στο Διοικητήριο. 

 

Το βράδυ ο υπουργός είναι ο επίσημος προσκεκλημένος στην ετήσια εκδήλωση της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Ν.Δ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου "Belvedere" στη Βέργα, στις 8.30 το βράδυ. 

Θ.Λ.