Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013 08:26

Διαφωνία Κουβέλη για ΕΡΤ με απόσυρση υπουργών: Σαμαράς - Βενιζέλος προς νέα κυβέρνηση

Διαφωνία Κουβέλη για ΕΡΤ με απόσυρση υπουργών: Σαμαράς - Βενιζέλος προς νέα κυβέρνηση

Στον αέρα είναι από χθες το βράδυ η τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς οι εταίροι δεν συμφώνησαν για την ΕΡΤ, και πλέον όλα δείχνουν ότι μοναδικό εμπόδιο προς τις κάλπες μπορεί να αποτελέσει μια κυβέρνηση συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ με ψήφο ανοχής από τη ΔΗΜΑΡ.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε αργά χθες τη νύχτα ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και ζήτησε από τη ΔΗΜΑΡ να επανεξετάσει τη στάση της. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ζητεί επαναδιαπραγμάτευση των όρων της κυβερνητικής συνεργασίας και επικαιροποίηση των προτεραιοτήτων. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο Φώτης Κουβέλης αποσύρει τους υπουργούς της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, ενώ το κόμμα θα αποφασίσει αν θα στηρίξει με ψήφο ανοχής μια συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.

Στο χθεσινοβραδινό αδιέξοδο φτάσαμε όταν ο Φώτης Κουβέλης αποφάσισε να αποχωρήσει από τη σύσκεψη επειδή ο πρωθυπουργός  δεν έκανε δεκτή την πρόταση της ΔΗΜΑΡ να επαναλειτουργήσει άμεσα η ΕΡΤ, χωρίς να απολυθεί ούτε ένας εργαζόμενος μέχρι τη συγκρότηση και λειτουργία της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Ο κ. Κουβέλης στις δηλώσεις μετά τη σύσκεψη τόνισε ότι δεν προέκυψε κοινός πολιτικός τόπος και ότι είναι ζήτημα δημοκρατικής νομιμότητας η επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Επέρριψε τις ευθύνες για τη ρήξη στον κ. Σαμαρά, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ο πρωθυπουργός δεν εφάρμοσε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. "Η ΔΗΜΑΡ δεν εγκαταλείπει τη μεταρρυθμιστική της πολιτική, δεν απομακρύνεται από την πολιτική αναζήτησης λύσεων μέσα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Αυτός ήταν ο λόγος που επέμεινα στην αναδιοργάνωση, αλλά όχι σε πράξεις που προσβάλλουν τη δημοκρατική νομιμότητα", είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Κουβέλης.

Στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος έθεσε θέμα επαναθεμελίωσης της κυβερνητικής συνεργασίας με ορίζοντα τετραετίας, και κάλεσε τη ΔΗΜΑΡ να συμμετέχει στη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης. Αναφερόμενος στην ΕΡΤ, είπε ότι πρέπει να επαναλειτουργήσει άμεσα με 2.000 εργαζόμενους και να βρεθεί ειδική λύση για τα μουσικά σύνολα. Λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τις εκλογές, ο πρόεδρος του κόμματος τόνισε πως ο λαός δεν θέλει προσφυγή στις κάλπες.

Μετά τα μεσάνυχτα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είπε ότι δεν επήλθε συμφωνία για την ΕΡΤ γιατί διαφώνησε η ΔΗΜΑΡ. Σημείωσε ότι οι τρεις εταίροι είχαν συμφωνήσει στην προχθεσινή τους συνάντηση να λειτουργήσει άμεσα η δημόσια τηλεόραση με τους απαραίτητους συμβασιούχους εργαζόμενους από την πρώην ΕΡΤ και με υφυπουργό από το ΠΑΣΟΚ ή τη ΔΗΜΑΡ. Επέρριψε λοιπόν ευθύνες στη ΔΗΜΑΡ, κατηγορώντας τον κ. Κουβέλη ότι χθες βράδυ άλλαξε στάση ζητώντας πλήρη επαναλειτουργία της ΕΡΤ με το παλιό καθεστώς και αναδιοργάνωσή της κάποια στιγμή στο μέλλον. Ο κ. Σαμαράς είπε ότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να συνεχίσει το έργο της η κυβέρνηση, ενώ δήλωσε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις με μεγάλα άλματα.

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΘΡΙΛΕΡ

Η τρίτη διαδοχική σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων ξεκίνησε τελικά στις 9.15 το βράδυ, με σκοπό να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ΕΡΤ και να τεθούν οι κατευθυντήριες αρχές του ανασχηματισμού και της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας.

Προηγήθηκαν, σε αρκετά φορτισμένο κλίμα, οι συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην τοποθέτησή του έθεσε ως στόχο την "άμεση αποκατάσταση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης" και τη «συμμόρφωση στις δικαστικές αποφάσεις". Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ  είναι υπέρ της "ριζικής" αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης "με οργανόγραμμα, χρονοδιάγραμμα και εγγυήσεις" και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει τον κυρωτικό νόμο για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. "Υπήρχε αλαζονεία, προχειρότητα και μειωμένη αποτελεσματικότητα", ανέφερε, και υποστήριξε ότι τους τελευταίους 12 μήνες "δεν έχουν γίνει αξιόλογα μεταρρυθμιστικά βήματα".

 Στη σύσκεψη της ΔΗΜΑΡ αποφασίστηκε ο κ. Κουβέλης να ζητήσει δημόσια ραδιοτηλεόραση με επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων της ΕΡΤ, μέχρις ότου διαμορφωθεί ο νέος φορέας που θα προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο.