Σάββατο, 14 Μαϊος 2022 08:34

Απάντηση Γεωργιάδη σε Κωνσταντινόπουλο: Αύξηση 35% του ΕΣΠΑ για τις Περιφέρειες

Γράφτηκε από την

 

Στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 έχουμε αυξήσει κατά 35% τη χρηματοδότηση προς τις Περιφέρειες, παρέχοντας χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε οι Περιφέρειες να σχεδιάσουν τη δική τους πολιτική και για την κινητροδότηση ανθρώπων που θέλουν να μένουν στις περιφέρειές τους.

Επίσης και η Αναπτυξιακή Τράπεζα εφαρμόζει ήδη προγράμματα για νέους επιχειρηματίες», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου σχετικά με τη στήριξη νέων επιχειρήσεων και νέων ανθρώπων που θέλουν να μετεγκατασταθούν από τα αστικά κέντρα στην περιφέρεια.

Ο υπουργός ανέφερε πως στο νέο ΕΣΠΑ προβλέφθηκε να υπάρχει μια αυξημένη χρηματοδότηση στις Περιφέρειες και αυτές μπορούν να σχεδιάζουν τέτοια προγράμματα προσαρμοσμένα στις οικονομίες της περιοχής τους. Η αποκέντρωση δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνεται κεντρικά χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.

Παράλληλα επισήμανε πως ήδη η Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει δώσει μέχρι σήμερα δάνεια σε 35.000 επιχειρήσεις. Αναγνώρισε πως οι ρυθμοί και οι διαδικασίες για να τρέξει το ΕΣΠΑ μπορεί να είναι αργεί αλλά δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες. «Εμείς, είμαστε η πρώτη χώρα που εγκρίναμε το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και η πρώτη χώρα που κατέθεσε σχέδιο πριν από λίγες μέρες. Όμως, η Ευρώπη δεν έχει δώσει την τελική έγκριση γιατί οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες είχαν κάποια εσωτερικά προβλήματα και καθυστέρησαν. Δυστυχώς, έτσι δουλεύει το ΕΣΠΑ. Δεν είναι δικά μας μόνο τα λεφτά, είναι και δικά τους και άρα, πάμε με τους δικούς τους ρυθμούς», είπε ο υπουργός. Επισήμανε, πως η κατεύθυνση του νέου ΕΣΠΑ είναι να θεσπιστούν κίνητρα για να στηριχθούν και βοηθηθούν όσοι θέλουν να ζήσουν και να δημιουργήσουν βιώσιμες επιχειρήσεις στην περιφέρεια.

«Η επιδοματική μόνο πολιτική δεν είναι η λύση. Αυτό που θα πρέπει να συζητήσουμε είναι το πώς θα φτιάξει η Αρκαδία, η Κρήτη, η Θράκη, η Ήπειρος και όλη η Ελλάδα, μια δυνατή, ελεύθερη, ανταγωνιστική οικονομία», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από τη δική του πλευρά, ανέφερε πως η κατεύθυνση της αυξημένης χρηματοδότησης του νέου ΕΣΠΑ 2020-2027 είναι σωστή αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο Πρόγραμμα και οι άνθρωποι που έχουν μετακινηθεί στις Περιφέρειες δεν μπορούν να στηριχθούν και να βοηθηθούν. Τα προγράμματα του ΕΣΠΑ θα τρέξουν σε τρία- τέσσερα χρόνια. Το κράτος, είπε ο βουλευτής, θα μπορούσε να τους δώσει τη δυνατότητα να ανοίξουν μια επιχείρηση και για τα πέντε πρώτα χρόνια να μην έχουν ασφαλιστικές εισφορές και να μη χρειάζεται να πληρώσουν φορολογία. Έτσι θα μπορέσουμε πραγματικά να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς και θα δώσουμε ζωή στην περιφέρεια. Μπορείτε μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς να πάρετε μια τέτοια πρωτοβουλία ώστε να βοηθηθούν οι άνθρωποι που φεύγουν από τα αστικά κέντρα και πάνε σε μικρά χωριά μέχρι εκατό, πενήντα, διακόσιους, τριακόσιους κατοίκους, για να ζήσουν.