Τρίτη, 05 Ιουλίου 2022 08:45

Υποβάθμιση της απουσίας Σαμαρά, ηρωική έξοδος από Τζαβάρα από πηγές του Μαξίμου

Γράφτηκε από τον
Υποβάθμιση της απουσίας Σαμαρά, ηρωική έξοδος από Τζαβάρα από πηγές του Μαξίμου

 

"Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο έργο επιδεικνύει διαχρονικά προσωπικό ενδιαφέρον ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς".

Με αυτά τα λόγια πηγές του Μαξίμου επιχειρούν να υποβαθμίσουν την απουσία του πρώην πρωθυπουργού και βουλευτή Μεσσηνίας Αντώνη Σαμαρά από την σύσκεψη για τον δρόμο Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στη σύσκεψη δεν πήγε και ο νεοδημοκράτης βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβαράς επειδή λέει δεν είχαν προσκληθεί οι βουλευτές της αντιπολίτευσης. Οπως φαίνεται όμως από το non paper της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης προτιμά να εστιάσει στις αποφάσεις για το δρόμο Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα παρά στις απουσίες από την συνάντηση στο Μαξίμου.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Σαμαράς για μια ακόμα φορά προτίμησε να διαφοροποιηθεί από τους υπόλοιπους Μεσσήνιους βουλευτές εκμεταλλευμένος το άσυλο που του παρέχει η ιδιότητα του πρώην πρωθυπουργού. Απέχοντας από τη σύσκεψη ο κ. Σαμαράς μεταξύ άλλων απέφυγε μια δυσάρεστη συνάντηση τόσο με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα όσο και με το βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλο που δεν έχουν και την καλύτερη σχέση μαζί του. Μάλιστα ο κ. Νίκας δηλώνει ότι ήταν πολιτική επιλογή του η απουσία από την εκδήλωση της ΔΕΕΠ Μεσσηνίας στην οποία "πρωταγωνίστησε" ο κ. Σαμαράς. Λίγες μέρες νωρίτερα ο   κ. Σαμαράς απουσίασε από το αναπτυξιακό συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ που διοργανώθηκε στη Καλαμάτα με κύριο ομιλητή τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ακολούθησε η χειραψία του με τον πρώην περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και η δικαίωση όσων υποστήριζαν πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα πάει στη σύσκεψη στο Μαξίμου για το δρόμο Πύργος - Καλό Νερό- Τσακώνα.

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΖΑΒΑΡΑ

Ο βουλευτής Κώστας Τζαβάρας έστειλε την εξής επιστολή στον πρωθυπουργό: «Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκλησή σας να συμμετάσχω σε συνάντηση εργασίας, υπό τον πρωθυπουργό, με θέμα επέκταση δρόμου Πύργος - Τσακώνα.  Ως γνωστόν, το έργο αυτό είναι καίριας σημασίας για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη ολόκληρης της Πελοποννήσου, με τη γεωγραφική της έννοια και επιβάλλεται για την ολοκλήρωση του συγκοινωνιακού δακτυλίου της, δηλαδή τη σύνδεση της Ολυμπίας Οδού με το Μορέα.

Προσωπικά υποστηρίζω κάθε πρωτοβουλία που κατατείνει στην κατά προτεραιότητα υλοποίηση του οδικού αυτού άξονα. Πλην όμως, δεν θα συμμετάσχω στην εν λόγω συνάντηση εργασίας, που γίνεται υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού με την παρουσία αρμοδίων Υπουργών καθώς και άλλων κυβερνητικών στελεχών, γιατί πιστεύω ότι, σε μία τόσο σημαντική σύσκεψη για το μέλλον της Ηλείας και της Μεσσηνίας, έπρεπε να έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν και οι υπόλοιποι βουλευτές των περιφερειών αυτών που εκπροσωπούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πάντως, η συμμετοχή μου σε μια τέτοια συνάντηση εργασίας θεωρώ ότι δεν έχει να προσφέρει κάτι περισσότερο από όσα ήδη έχω υποστηρίξει επανειλημμένα για την αναγκαιότητα της κατασκευής αυτού του έργου. Άλλωστε δεν είμαι ειδικός για να εκφέρω γνώμη στα τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν.

Τέλος, σας υπενθυμίζω και πάλι ότι έχω αποφασίσει να μην είμαι υποψήφιος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές και επειδή ίσως να μην έχω άλλη ευκαιρία επικοινωνίας μαζί σας, θα ήθελα να θέσω υπόψη σας για μια ακόμα φορά τρία ζωτικής σημασίας αιτήματα, που καθημερινά προβάλλει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού της Ηλείας:

1.    Επιβάλλεται στο πλαίσιο του Ειδικού Αναπτυξιακού Σχεδίου που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός για την ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, να αντιμετωπίσετε θετικά το αίτημα των ενδιαφερόμενων Δήμων για χάραξη και κατασκευή δύο δρόμων, αυτού που συνδέει την Αρχαία Ολυμπία με τη Βυτίνα μέσω Λαγκαδίων, καθώς και εκείνου που θα συνδέει την Αρχαία Ολυμπία με τη Μεγαλόπολη. Την ικανοποίηση του αιτήματος αυτού επιδιώκει και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Π. Νίκας.

2.  Πρέπει να αποκατασταθεί η μεγάλη αδικία που έχει συντελεστεί εις βάρος της Ηλείας με την χωρίς ορθολογικά κριτήρια διαγραφή της από τον ακαδημαϊκό χάρτη της Χώρας, που συνέβη με την  εξαίρεση από το σχετικό μηχανογραφικό δελτίο των δύο Πανεπιστημιακών Τμημάτων που λειτουργούσαν στον Πύργο και στην Αμαλιάδα. Η διαγραφή αυτή έγινε ανεπίτρεπτα προτού δημοσιευθούν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων του 2021 και χωρίς να υποβληθούν στην ίδια ακριβώς μεταχείριση – τουλάχιστον για λόγους ισότητας – και όλα τα άλλα Πανεπιστημιακά Τμήματα που λειτουργούσαν στις περιφέρειες της ελληνικής επικράτειας και εμφάνιζαν τα ίδια «αρνητικά» χαρακτηριστικά με τα καταργηθέντα. Ως γνωστόν, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού του ακαδημαϊκού χάρτη είχε εξαγγελθεί η κατάργηση ή συγχώνευση όλων των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που έχουν δεχθεί φοιτητές με βαθμολογία μικρότερη της «Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής». Πάνω από 80 Τμήματα έπρεπε να έχουν καταργηθεί σε όλη την Επικράτεια για το λόγο αυτό, πλην όμως, μέχρι σήμερα, τον «ορθολογισμό» του ακαδημαϊκού χάρτη τον «πλήρωσε» μόνο η τάλαινα Ηλεία. Για να προλάβω τον περί λαϊκισμού αντίλογο, υπενθυμίζω το κοινά αναγνωρισμένο ως θεμελιώδες αξίωμα: «Η Πολιτική σε τελική ανάλυση έχει τοπικό χαρακτήρα».

3. Πρωταρχικό καθήκον κάθε μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του συνεχιζόμενου παρά φύσιν διοικητικού διαμελισμού της γεωγραφικής ενότητας της Πελοποννήσου σε δύο περιφερειακές αυτοδιοικήσεις, ήτοι της Πελοποννήσου από τη μια πλευρά και της Δυτικής Ελλάδας από την άλλη. Ως γνωστόν, η διοικητική αυτή ανωμαλία, που είναι απολίθωμα του πελατειακού τρόπου λειτουργίας του βαθέως πασοκικού κράτους της δεκαετίας του ΄80, προκαλεί ολέθριες οικονομικές, πολιτισμικές και κοινωνικές επιπτώσεις που πλήττουν επί δεκαετίες ολόκληρη την Πελοπόννησο και ειδικότερα την Ηλεία. Ως γνωστόν, η Ηλεία συνδέεται καταγωγικά με την ονοματοδοσία της Πελοποννήσου, αφού ο μυθικός βασιλιάς Πέλοπας έχει δώσει το όνομά του στη γεωγραφική αυτή ενότητα. Παρ’ όλα αυτά η παράλογη αυτή διοικητική διαίρεση των τοποθετεί εκτός Πελοποννήσου. Δεν πρέπει να λησμονείται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η γεωγραφία είναι το πεπρωμένο."

Θ.Λ.


NEWSLETTER