Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022 08:47

Καλαμάτα: Οι... ειδήσεις από την επίσκεψη Κικίλια και οι προτάσεις των φορέων

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: Οι... ειδήσεις από την επίσκεψη Κικίλια και οι προτάσεις των φορέων

Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας ανήγγειλε την επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου της Καλαμάτας ώστε να μπορούν να προσγειωθούν  αεροπλάνα ευρείας ατράκτου, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε την σύνδεση βουνού και θάλασσας μέσω τελεφερίκ Καλαμάτα - Βέργα και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος ζήτησε την ενεργοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου της Μεσσηνίας.

Οι τρεις αυτές ειδήσεις οριοθετούν το ουσιαστικό περιεχόμενο της επίσκεψη του κ. Κικίλια στην Καλαμάτα αφού όλα τα υπόλοιπα θύμιζαν σύσκεψη του... περασμένου αιώνα με αιτήματα και αναφορές που έχουν ακουστεί χιλιάδες φορές επειδή οι κοινωνικοί εταίροι δεν μπορούν να συνεργαστούν εποικοδομητικά για την επίλυση τους. Ακόμα και πίσω από το υπαρκτό ενεργειακό πρόβλημα ήταν δύσκολο να κρυφτεί το αίτημα της οριζόντιας ενίσχυσης που κρατά στη ζωή πολλές θνησιγενείς επιχειρήσεις που διαφορετικά θα είχαν σταματήσει να λειτουργούν πολλά χρόνια ή και δεκαετίες πριν.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ

Σε κάθε περίπτωση η αναγγελία επέκτασης του διαδρόμου του αεροδρομίου της Καλαμάτας θα αρκούσε και μόνο να σκορπίσει χαμόγελα αισιοδοξίας στη Μεσσηνία και στην Πελοπόννησο αν γινόταν τεχνικά λεπτομερώς και με σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης. Ο κ. Κικίλιας όμως προτίμησε να κάνει μια εξαγγελία γενικώς και αορίστως σαν αυτές που σκορπούσαν κύματα χαράς τη δεκαετία του 1970 και παραμένουν ανολοκλήρωτες το 2022. Σε κάθε περίπτωση η επέκταση του διαδρόμου δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς στην νότια πλευρά του αεροδρομίου απαιτεί "βύθιση" του δρόμου και της σιδηροδρομικής γραμμής Ασπρόχωμα - Μεσσήνη ενώ στη βόρεια απαιτεί μετακίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Καλαμάτα - Κόρινθος (ή Πάτρα)- Αθήνα. Ο κ. Κικίλιας είπε ότι η επέκταση του διαδρόμου είναι σχεδιασμένη και για στρατιωτικούς λόγους και άρα υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι μπορεί να υλοποιηθεί σύντομα. Σε κάθε περίπτωση η επέκταση του διαδρόμου θα γίνει από την κυβέρνηση και όχι από τον παραχωρησιούχο που θα αναλάβει την αναβάθμιση του αεροσταθμού και την αύξηση των θέσεων στάθμευσης. 

Ο κ. Κικίλιας εξήγγειλε επίσης χρηματοδοτικό πρόγραμμα 350 εκ. ευρώ για λιμάνια μαρίνες κ.λ.π. αλλά αυτό αφορά όλη την Ελλάδα. Πανελλαδικού ενδιαφέροντος είναι και η πρόταση σύνδεσης του τουριστικού προϊόντος με τον πρωτόγεννη τομέα και τον πολιτισμό, που διατύπωσε ο κ. Κικίλιας τόσο στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας όσο στην ομιλία του στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.  Ο κ. Κικίλας είπε ότι η επιβατική κίνηση διεθνών πτήσεων στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας είναι αυξημένη κατά 2% σε σχέση με το 2019 (σ.σ. δεν έχουν δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου) αλλά δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει αν σε αυτή την αύξηση έχει συμβάλει και πως η κυβέρνηση ή αν όλα οφείλονται στην επένδυση της  Costa Navarino και κυρίως στην επιμονή και την υπομονή του αείμνηστου Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου. Εννοείται ότι ο κ. Κικίλιας δεν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για να απαντήσει σε ερωτήσεις της τοπικής κοινωνίας που θα εθέταν οι δημοσιογράφοι. Προτίμησε μετά το Επιμελητήριο Μεσσηνίας να κάνει μια σύντομη γευσιγνωσία ελαιόλαδου στο Δημαρχείο Καλαμάτας, να πιει ένα σύντομο καφέ στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας και στην συνέχεια να μιλήσει στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Η ομιλία του με μικρές αναφορές στη Μεσσηνία μάλλον δεν ενθουσίασε όσους περιμέναν ένα πλάνο για την επέκταση της τουριστικής σεζόν στο νομό. Αντιθέτως προκάλεσε ακόμα και θυμό η αναφορά του στο εμβληματικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στο ρόλο των αγροτοδιατροφικών προϊόντων, καθώς είναι νωπές ακόμα οι μνήμες της απόφασης Γεωργαντά με την οποία καταργήθηκε η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. Πολλοί πάντως μας είπαν ότι δεν εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους επειδή σεβαστήκαν τον κομματικό χαρακτήρα της εκδήλωσης στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας.

ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ, ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΟΙ ΝΟΜΑΔΕΣ

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με σύντομη παρέμβαση του στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας τόνισε την ανάγκη σύνδεσης βουνού και θάλασσας προτείνοντας να συνδεθεί με τελεφερίκ η Καλαμάτα με τη Βέργα. Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών καταλυμάτων Τριφυλίας Γεωργία Χριστοδούλου πρότεινε τη λειτουργία τελεφερίκ και στην Κυπαρισσία. Η πρόταση του κ. Σαμαρά κινείται πραγματικά προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά   πραγματικά όλοι αναρωτιούνται γιατί αντίστοιχες προτάσεις δεν βρίσκονται ήδη στο τραπέζι του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων και αν έχει αναπτυξιακή προοπτική μια κοινωνία που περιμένει από έναν πρώην πρωθυπουργό να θέσει ένα θέμα το οποίο θα έπρεπε να αρκεί η ανάληψη μιας ιδιωτικής πρωτοβουλίας για να έχει ολοκληρωθεί πριν δυο - τρεις δεκαετίες.

Για την ιστορία και μόνο να καταγράψουμε ότι ενδιαφέρουσες προτάσεις κατέθεσαν οι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης για τον ιατρικό τουρισμό  και Περικλής Μαντάς για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων. 

ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος ζητώντας την ενεργοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής έβαλε στην πολιτική ατζέντα ένα θέμα που έχει ξεχαστεί από τους κοινωνικούς εταίρους τα τελευταία 20 χρόνια. Ο κ. Ξυγκώρος είναι ο πρώτος εκπρόσωπος φορέα που προβάλει το αίτημα επανεκκίνησης του τρένου διαβλέποντας μεταξύ άλλων τις τουριστικές αναπτυξιακές προοπτικές της σύνδεσης του αεροδρόμιου με την Καλαμάτα και τους καταξιωμένους προορισμούς της Ολυμπίας και των Μυκηνών. 

O κ. Ξυγκώρος ζήτησε επίσης να  δημιουργηθεί στη Μεσσηνία μια δομή εκπαίδευσης προσωπικού για τουριστικές μονάδες και ο κ. Κικίλιας είπε ότι μπορεί με ιδιωτικές επενδύσεις να δημιουργηθεί μια Τουριστική Ακαδημία.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτρης Καραλής απέδωσε την τουριστική υστέρηση του νομού στην παρελθούσα αδυναμία "ανάγνωσης" της ταξιδιωτικής προοπτικής. Την παρούσα χαμηλή πληρότητα των ξενοδοχείων ο κ. Καραλής την απέδωσε στη χαμηλή δυναμικότητα του αεροδρομίου της Καλαμάτας και άφησε αιχμές για την μη παραχώρηση του στη Fraport.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών καταλυμάτων Τριφυλίας Γεωργία Χριστοδούλου μεταξύ άλλων μίλησε για την ανάγκη βελτίωσης της πρόσβασης στη Νέδα και την αξιοποίηση των λιμανιών της Κυπαρισσίας και του Μαράθου. Αναφέρθηκε επίσης στο ενεργειακό πρόβλημα, τα φωτοβολταϊκά και τον ανταγωνισμό από τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας Νίκος Μαλαπέτσας τόνισε την ανάγκη αναβάθμισης του αεροδρομίου και βελτίωσης των οδικών αξόνων Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη και Καλαμάτα - Μάνη. Εθεσε επίσης το πρόβλημα του νυχτερινού ωραρίου λειτουργίας

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας Γιάννης Κολοβός επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματα του κλάδου στον κ. Κικίλια και ανακοίνωσε τη διοργάνωση Συνεδρίου Εστίασης στις 21 και 22 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

Θ.Λ.


NEWSLETTER