Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012 07:35

Με παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, όλα τα πυροδάνεια με εγγύηση του Δημοσίου

Γράφτηκε από την
Με παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, όλα τα πυροδάνεια με εγγύηση του Δημοσίου

 

Μετά από παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά υπεγράφη χθες το μεσημέρι η Υπουργική Απόφαση με την οποία δίνεται ετεροχρονισμένα παράταση ενός έτους στις δόσεις των πυροδανείων που δεν είχαν εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Την απόφαση υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Το καλοκαίρι είχε δοθεί παράταση στην αποπληρωμή των χρεολυτικών δόσεων μέχρι τον Ιούνιο του 2013, σε όσες επιχειρήσεις έχουν πυροδάνεια με εγγύηση του Δημοσίου. Οσες επιχειρήσεις δεν είχαν εγγύηση του Δημοσίου έπρεπε να πληρώσουν κανονικά τις τοκοχρεολυτικές δόσεις του Ιουνίου και του Δεκεμβρίου. Οι περισσότερες από αυτές, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις δόσεις και κινδύνευαν να μπουν στη μαύρη λίστα των τραπεζών ή ακόμη και να βάλουν λουκέτο. Τώρα μπορούν να πληρώσουν μόνο τους τόκους και να ξεκινήσουν την αποπληρωμή του κεφαλαίου τον Ιούνιο του 2013. 

Μετά την εξέλιξη  αυτή η επιχειρηματική κοινότητα περιμένει το επόμενο βήμα το οποίο αφορά την μακροπρόθεσμη ρύθμιση των πυροδανείων. Οι επιχειρηματίες τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι για να μη σκάσει η βραδυφλεγής βόμβα των πυροδανείων απαιτείται επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και μείωση του επιτοκίου. 

ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ 

Ο βουλευτής Θανάσης Πετράκος έκανε την εξής δήλωση για την Υπουργική Απόφαση:  “Ενας πολύμηνος αγώνας από φορείς και ενδιαφερόμενους δανειολήπτες με την ρύθμιση αυτή βρήκε την πρώτη του δικαίωση και δίνει προσωρινή ανακούφιση στους πληττόμενους από την βαθιά κρίση δανειολήπτες. Επιβάλλεται όμως να συνεχιστεί ο αγώνας για να υπάρξει οριστική λύση για όλα τα δάνεια.

Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε τον αγώνα και θα επιμείνουμε να υπάρξει μια οριστική και μακροχρόνια λύση για το μεγάλο αυτό θέμα. Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους βοήθησαν ώστε οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις να είναι πλήρεις και εμπεριστατωμένες”.

 

Δήλωση Μαντά για τη ρύθμιση των πυροδανείων


NEWSLETTER