Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016 14:17

Γιώργος Κύρτσος: Η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ε.Ε.

Ευρωσκεπτικιστές και αντι-Ευρωπαίοι εκμεταλλεύονται την προσέγγιση Βρυξελλών - Αγκυρας

Μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία και την ισοπεδωτική αντίδραση του καθεστώτος Ερντογάν, οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν υποχρέωση να βάλουν οριστικό τέλος στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας.

Απαράδεκτοι συμβιβασμοί

Η ευρωπαϊκή στρατηγική έναντι της Τουρκίας εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια στη βάση απαράδεκτων πολιτικών συμβιβασμών. Οι Βρυξέλλες προχωρούν την ενταξιακή διαπραγμάτευση με τη γειτονική χώρα, φροντίζουν όμως να πηγαίνει σε βάθος χρόνου. Θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό ικανοποιούν τις απαιτήσεις της Αγκυρας και ελέγχουν τις πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ε.Ε. όπου οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί λαοί θεωρούν αδιανόητη την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. 

Το 2015 η κυβέρνηση Τσίπρα άνοιξε τα σύνορα στους πρόσφυγες και στους μετανάστες που θέλησαν να πάνε από την Τουρκία στην Ε.Ε. μέσω Ελλάδας, με αποτέλεσμα σχεδόν να δεκαπενταπλασιαστούν οι ροές σε σχέση με το 2014 και να δημιουργηθεί κλίμα πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας σε χώρες όπως η Αυστρία, η Σουηδία και η Γερμανία που ήταν ο τελικός προορισμός των προσφύγων και των μεταναστών. Η καγκελάριος της Γερμανίας κ. Μέρκελ πήρε στις αρχές του 2016 την πρωτοβουλία για μία ευρωτουρκική συνεννόηση. Αναβαθμίστηκε ο ρόλος της Αγκυρας για να καλυφθεί το κενό που άφησαν τα λάθη και οι παραλείψεις της Αθήνας. Ετσι μειώθηκαν δραστικά οι ροές αλλά η Ε.Ε. έγινε ακόμη πιο ελαστική στην αξιολόγηση της Τουρκίας, ανέλαβε πρόσθετες οικονομικές υποχρεώσεις, άνοιξε νέα διαπραγματευτικά κεφάλαια και ανέλαβε τη δέσμευση να καταργήσει μέχρι το φθινόπωρο τη βίζα για τους Τούρκους που επισκέπτονται χώρες της Ε.Ε.

Πρώτο χτύπημα με το Brexit

Η απώλεια ελέγχου στη διαχείριση των προσφυγικών - μεταναστευτικών ρευμάτων και στη συνέχεια η προσέγγιση των Βρυξελλών με την Αγκυρα ενίσχυσαν πολιτικά τους ευρωσκεπτικιστές και τους αντι-Ευρωπαίους σε διάφορες χώρες της Ε.Ε. 

Ο θρίαμβος των υποστηρικτών του Brexit στο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 23 Ιουνίου πρέπει να αποδοθεί και στο φόβο που προκάλεσε η ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στην Ε.Ε. μέσω Ελλάδας αλλά και στην αντίδραση της βρετανικής κοινής γνώμης στην προοπτική της μετατροπής της Τουρκίας σε πλήρες μέλος της Ε.Ε. 

Το Brexit ήταν το πρώτο μεγάλο πολιτικό χτύπημα των ευρωσκεπτικιστών και των αντι-Ευρωπαίων σε βάρος αμφιλεγόμενων επιλογών των Βρυξελλών όπως είναι η διεύρυνση της Ε.Ε. προς την Τουρκία. Εάν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δείξουν ότι αδιαφορούν για το πολιτικό μήνυμα του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit, τότε θα δημιουργηθεί ανάλογη δυναμική σε άλλες χώρες-μέλη όπως η Αυστρία, η Ολλανδία, η Ιταλία και η Γαλλία. 

Μετά την εκδήλωση του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος και τα ανελεύθερα και καταπιεστικά μέτρα που άρχισε να εφαρμόζει η κυβέρνηση Ερντογάν δεν υπάρχει δυνατότητα πολιτικής συνεννόησης με την Τουρκία χωρίς να εξεγερθούν οι λαοί των περισσότερων χωρών-μελών της Ε.Ε. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει επιτέλους να ασχοληθούν με την ποιότητα της δημοκρατίας στην Ε.Ε. και την ποιότητα της διαδικασίας ευρωπαϊκής ενοποίησης. 

Είναι φανερό ότι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. στέλνει το λάθος πολιτικό μήνυμα και οδηγεί στην όξυνση των οικονομικών και των κοινωνικών προβλημάτων. Εφτασε λοιπόν η ώρα να εξηγήσουμε στους φίλους μας τους Τούρκους ότι δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης ένταξη της χώρας τους στην Ε.Ε. και πως πρέπει να επεξεργαστούμε μία ειδική σχέση που θα καλύπτει τις οικονομικές ανάγκες των δύο πλευρών χωρίς να δημιουργεί πολιτικές ψευδαισθήσεις στην Τουρκία και πολιτικές αντιδράσεις στην Ε.Ε. 

 

Του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Κύρτσου