Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017 17:43

Κωνσταντινόπουλος κατά Χαρίτση και Τατούλη για τη βιώσιμη αστική ανάπλαση

Γράφτηκε από την

Επίθεση κατά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση επειδή με τροπολογία παραχωρεί το δικαίωμα της διαχείρισης του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης στον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, εξαπολύει ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Κωνσταντινόπουλος κατηγορούσε τον κ. Τατούλη ότι δεν δίνει χρήματα από το πρόγραμμα για έργα στην Τρίπολη. Τώρα καταγγέλλει και τον κ. Χαρίτση ότι νίπτει τας χείρας του ώστε να χρεωθεί μόνο ο κ. Τατούλης τη διανομή του προγράμματος σε Καλαμάτα, Ναύπλιο και Αργος. 

Αναλυτικά η παρέμβαση Κωνσταντινόπουλου: «Ολες οι πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Πελοποννήσου πρέπει να συμμετέχουν στην διαδικασία αστικών αναπλάσεων. Πριν από λίγες μέρες έθεσα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ερώτημα όσον αφορά τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης του Ε.Π. Πελοποννήσου 2014-2020 ύψους 17 εκ. ευρώ. Επεσήμανα ότι η περιφερειακή αρχή δεν εξέδωσε ανοιχτή πρόσκληση με ενιαίους κανόνες, ώστε να καταθέσουν προτάσεις όλοι οι Δήμοι της Περιφέρειας, αλλά επιλέχθηκαν απευθείας ο Δήμος Καλαμάτας και οι Δήμοι Ναυπλιέων και Αργους-Μυκηνών ως σύμπραξη αστικών αρχών. Η ένστασή μου δεν αφορά τους Δήμους που επελέγησαν, αλλά αυτούς που αποκλείστηκαν. Ο κ. περιφερειάρχης με κατηγόρησε για την παρέμβασή μου αυτή χρησιμοποιώντας απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Σύντομα όλοι θα μάθουν την αλήθεια.

Σήμερα, ο κ. Χαρίτσης Ααναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας φέρνει διάταξη, κατά την οποία με απόφαση του αρμόδιου υπουργού ή περιφερειάρχη, ορίζονται Ενδιάμεσοι Φορείς που αναλαμβάνουν τη διαχείριση μέρους ΕΠ ή συγκεκριμένα καθήκοντα της Διαχειριστικής Αρχής του εν λόγω ΕΠ για δράσεις Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Εως τώρα ο ορισμός του Ενδιάμεσου Φορέα γινόταν με εισήγηση του περιφερειάρχη και απόφαση του αρμόδιου υπουργού, δηλαδή με κοινή ευθύνη και των δύο.

Λίγες μόνο μέρες μετά από την παρέμβασή μου ο κ. Χαρίτσης φέρνει την τροπολογία στη Βουλή σε άσχετο νομοσχέδιο προφανώς για να αποφύγει το βάρος της ευθύνης και δίνει τη δυνατότητα υπογραφής στους περιφερειάρχες. Τι βιασύνη είναι αυτή κ. υπουργέ;».