Σάββατο, 10 Αυγούστου 2019 08:58

Ζήτησαν αναδιάρθρωση των συκεώνων από τον Βορίδη, ΣΥΚΙΚΗ και βουλευτές

Γράφτηκε από την

Την ανάγκη αναδιάρθρωσης των συκεώνων και την επανένταξη σε ευρωπαϊκό κανονισμό των προτύπων εμπορίας αποξηραμένων σύκων στην ΕΕ επεσήμαναν οι εκπρόσωποι της Συκικής κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι εκπρόσωποι της οργάνωσης ενημέρωσαν τον κ. Βορίδη για τη δραστηριότητα του συνεταιρισμού, καταθέτοντας τις προτάσεις τους για την ανάγκη διάσωσης της καλλιέργειας του σύκου μέσα από πρόγραμμα αναδιάρθρωσης (του οποίου τη μελέτη παρέδωσαν στον υπουργό), αλλά και για την επανένταξη των προτύπων εμπορίας αποξηραμένων σύκων στην ΕΕ σε ευρωπαϊκό κανονισμό. Παράλληλα έθεσαν το ζήτημα των ζημιών που υπέστησαν οι συκεώνες στην περίοδο της γονιμοποίησης, τον προηγούμενο Απρίλιο, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε σαφές ότι θα ερευνήσει, από κοινού με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, όλες τις δυνατότητες προκειμένου να διευθετηθούν τα θέματα που τέθηκαν στο συντομότερο δυνατό χρόνο, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα για την εμβληματική αυτή καλλιέργεια της Νότιας Πελοποννήσου.

Τους συνεταιριστές, επικεφαλής των οποίων ήταν ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου, συνόδευσαν στο υπουργείο οι βουλευτές Μεσσηνίας Γιάννη Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς.