Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2012 13:25

Ερώτηση Λαμπρόπουλου για την επέκταση της ΠΟΠ στις βρώσιμες ελιές Καλαμών

Γράφτηκε από την
Ερώτηση Λαμπρόπουλου για την επέκταση της ΠΟΠ στις βρώσιμες ελιές Καλαμών

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την επέκταση της ΠΟΠ για τις βρώσιμες ελιές Καλαμών κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Λαμπρόπουλος. Ακολουθεί το αναλυτικό κείμενο της ερώτησης:

 

"Μετά από την συγκατάθεση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας , ως δικαιούχος της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Καλαμάτα για την βρώσιμη ελιά , η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου & Ελιάς (ΕΔΟΕΕ) έχει αναθέσει , την εκπόνηση σχετικής μελέτης για την επέκταση της ζώνης ΠΟΠ πέραν της Μεσσηνίας , στις όμορες περιοχές της Λακωνίας της Ηλείας και της Αρκαδίας , δηλαδή της Νότιας Πελοποννήσου γενικότερα.

Η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ) όμως , με παρέμβασή της , ζητά την καθιέρωση Εθνικού ΠΟΠ για την βρώσιμη ελιά , που θα συμπεριλαμβάνει σχεδόν ολόκληρη την παραγωγή βρώσιμης ελιάς από τις περιοχές των Νομών Φθιώτιδας , Αιτωλοακαρνανίας και νοτιότερα και σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει τότε να καταργηθεί !!! το ΠΟΠ Καλαμάτα.

Επειδή η ονομασία ΠΟΠ θα πρέπει να αναφέρεται σε περιορισμένη γεωγραφική έκταση και παραγωγή , προκειμένου αυτό να μπορεί να ελεγχθεί. Επειδή οι ονομασίες προέλευσης αποτελούν στοιχεία ταυτότητας ενός προϊόντος που προέρχεται από έναν δεδομένο εδαφικό χώρο.

 

 

Ε ρ ω τ ά τ α ι ο κ. κ. Υπουργός

1.] Ποια η θέση του Υπουργείου για την αιτούμενη από την ΕΔΟΕΕ επέκταση της ζώνης ΠΟΠ Καλαμάτα για την βρώσιμη ελιά , πέραν της Μεσσηνίας, στου όμορους Νομούς ;.

2.] Θα απορρίψει το Υπουργείο τις θέσεις της ΠΕΜΕΤΕ ; .

3.] Πως θα προστατευθεί η βρώσιμη ελιά Καλαμών , από τυποποιητές βρώσιμης ελιάς άλλων Χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που στις εξαγωγές τους χρησιμοποιούν το όνομα Kalamata olives ;. -

 

 

 

Αθήνα 3 - 10 - 2012

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

 


NEWSLETTER