Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2020 08:44

Χαρίτσης κατά κυβέρνησης για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Γράφτηκε από την
Χαρίτσης κατά κυβέρνησης για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

 

“H ΝΔ δεν έχει σαφή τοποθέτηση, κινείται με τη λογική των διαρροών και της επικοινωνιακής διαχείρισης. Αυτή η ονοματολογία θίγει τόσο το θεσμό όσο και το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας”. Αυτό τόνισε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, στον AΝΤ1, σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη “Καλημέρα Ελλάδα”, σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας - και επεσήμανε ότι “ο Προκόπης Παυλόπουλος, κατά κοινή ομολογία, είναι επιτυχημένος σε αυτή τη θέση”.

Σημείωσε ότι “αυτή τη στιγμή, η Ελληνική Δημοκρατία έχει ΠτΔ, τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος προέρχεται από τη δεξιά παράταξη και κατά κοινή ομολογία είναι επιτυχημένος σε αυτή τη θέση και αποδεκτός από την πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών. Συνεπώς, πρέπει η ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης να μας πουν για ποιο λόγο δεν προτείνουν την ανανέωση της θητείας του. Πρέπει επιτέλους να σταματήσει η λογική των καλλιστείων για την επιλογή του ΠτΔ, ειδικά στη σημερινή συγκυρία. Είναι απαράδεκτο ο ΠτΔ να υποβιβάζεται σε κομματάρχη. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι, προτείνουμε τον κ. Παυλόπουλο”.

Για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Αλ. Χαρίτσης εκτίμησε ότι “η συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ συνιστά μείζον πολιτικό γεγονός, το οποίο θα έπρεπε να είχε προετοιμαστεί σωστά για να έχει θετική έκβαση, ειδάλλως μπορεί και να παραγάγει αρνητικά αποτελέσματα” και παρατήρησε: “Εμείς βλέπουμε με ανησυχία την επικείμενη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντ. Τραμπ, γιατί από ό,τι φαίνεται δεν θα διεξαχθεί κοινή συνέντευξη Τύπου, ώστε να αποσπάσουμε σαφείς δηλώσεις καταδίκης των επεκτατικών σχεδίων της Τουρκίας. Αυτό στέλνει μήνυμα στην Τουρκία ότι μπορεί να συνεχίσει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο”.

 

ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

Ξεκαθάρισε ότι “ως αντιπολίτευση, τα βασικά ζητήματα τα οποία θεωρούμε ότι πρέπει να τεθούν στη συνάντηση είναι η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, η συμφωνία για τον αγωγό ΕastMed και η συνεργασία 3+1 (Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου με ΗΠΑ). Αυτά πρέπει να τεθούν δημόσια και όχι κεκλεισμένων των θυρών. Βρισκόμαστε σε περίοδο πρωτοφανούς όξυνσης της προκλητικότητας και είναι σημαντικό να εκφράζεται με σαφή τρόπο η στήριξη των ΗΠΑ”.

Συμπλήρωσε ότι “θέτουμε το ζήτημα ότι το κατατεθέν νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ έπρεπε να έρθει στη Βουλή μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, γιατί σε αυτή τη συγκυρία δεν μπορούμε να χάνουμε τα διαπραγματευτικά μας όπλα. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει το ρόλο του παράγοντα της ειρήνης και της σταθερότητας και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς πρέπει να επιδιώκουμε την καταδίκη των παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από όλους τους διεθνείς παίκτες”.

Τέλος, ερωτηθείς για τον εκλογικό νόμο ο βουλευτής Μεσσηνίας επεσήμανε: “Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφίσει την απλή αναλογική. Η απλή αναλογική ήρθε για να μείνει και αποτελεί ένα σύστημα το οποίο θα διαμορφώσει στο τέλος της τετραετίας μια νέα προοδευτική κυβερνητική πλειοψηφία για τη χώρα”.


NEWSLETTER