Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020 19:46

Ερώτηση Κωνσταντινόπουλου για την τιμή του ελαιολάδου

Γράφτηκε από την
Ερώτηση Κωνσταντινόπουλου για την τιμή του ελαιολάδου

Οι ελαιοπαραγωγοί είναι σε αδιέξοδο και γι’ αυτό πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα πριν να είναι αργά. Αυτό τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, προσθέτοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής με τρεις επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επανέφερε το θέμα της δυσχερούς θέσης στην οποία έχουν περιέλθει οι ελαιοπαραγωγοί.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κωνσταντινόπουλος αναφέρει στη δήλωσή του: "Οι ελαιοπαραγωγοί βλέπουν μέρα με τη μέρα το εισόδημά τους από τη φετινή παραγωγή να χάνεται, καθώς η ποσότητα του ελαιολάδου που παράχθηκε είναι μικρότερη από την αναμενόμενη, ενώ ταυτόχρονα οι τιμές του προϊόντος «κατρακυλούν» στην αγορά. Το πρόβλημα γίνεται πολύ μεγαλύτερο εάν υπολογισθεί ότι για αρκετούς παραγωγούς αυτό τους συμβαίνει για 2η ή ακόμη και 3η συνεχόμενη χρονιά, οπότε βρίσκονται αντιμέτωποι με την οικονομική καταστροφή. Η οικονομία της Αρκαδίας, όπως και άλλων ελαιοκομικών περιοχών της χώρας, δέχεται σοβαρό πλήγμα, αφού δεν είναι μόνο οι αγρότες που διαβιώνουν από την πώληση του ελαιολάδου, αλλά και σημαντικός αριθμός πολιτών, οι οποίοι έχουν συμπληρωματικό εισόδημα από το ελαιόλαδο και οι οποίοι καλύπτουν διάφορες υποχρεώσεις τους. Το Κίνημα Αλλαγής ζήτησε άμεσα ολοκληρωμένο σχέδιο με συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της μείωση της τιμής του ελαιολάδου και του εισοδήματος των ελαιοκαλλιεργειών:

- Την κάλυψη της ζημιάς που προκλήθηκε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την κλιματική αλλαγή.

- Την υποβολή αιτήματος στις υπηρεσίες της ΕΕ για την έγκριση εισοδηματικής αποζημίωσης, καθώς και την ενεργοποίηση της αποθεματοποίησης για την εκτόνωση της κρίσης.

- Την ενίσχυση των συνεργατικών σχημάτων, συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

- Την καταγγελία σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο στις αρμόδιες αρχές, τις εναρμονισμένες πρακτικές παραγόντων της αγοράς που οδηγούν σε τεχνητή μείωση των τιμών που δεν ταιριάζουν με την καλή ποιότητα και τη μικρή παραγωγή του ελληνικού ελαιολάδου.

- Την ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για την αποτροπή «ελληνοποιήσεων» εισαγόμενων ποσοτήτων και την επανεξαγωγή τους εκμεταλλευόμενοι την εξαίρεση από τους δασμούς για εισαγωγές στις ΗΠΑ.

- Την αναμόρφωση του συστήματος ποσόστωσης εισαγωγών ελαιολάδου στην ΕΕ από τρίτες χώρες, ώστε αυτές να μην συμπίπτουν χρονικά με την περίοδο παραγωγής στην ΕΕ.

- Την αναμόρφωση του τρόπου εφαρμογής της δακοκτονίας που όπως εφαρμόσθηκε τα τελευταία χρόνια από τον ΣΥΡΙΖΑ άφησε ακάλυπτη την ελαιοπαραγωγή και ζημίωσε τους παραγωγούς".


NEWSLETTER