Κυριακή, 02 Φεβρουαρίου 2020 11:34

Ερώτηση Χαρίτση για το Καλαμάτα - Πύλος

Γράφτηκε από τον
Ερώτηση Χαρίτση για το Καλαμάτα - Πύλος

Να παρουσιάσει τη θέση της κυβέρνησης για τον οδικό άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη καλεί τον υπουργό Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, με ερώτησή του στη Βουλή.

Του ζητεί να απαντήσει αν για το τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος επιλέγει τη λύση της επισκευής - αναβάθμισης του υπάρχοντος οδικού άξονα και συνεπώς απορρίπτει την επιλογή της παραλιακής χάραξης. Ζητεί απαντήσεις για το “πότε θα διαβιβαστεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων του έργου, ώστε να ακολουθήσουν οι διαδικασίες διαβούλευσης και γνωμοδότησης επί της μελέτης”. Και “ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης (ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, δημοπράτηση και τελική παράδοση) του έργου”.

Ο Αλ. Χαρίτσης παρατηρεί πως “η αναβάθμιση του  οδικού άξονα είναι έργο κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη της  κεντρικής και δυτικής Μεσσηνίας, αλλά και για την οδική ασφάλεια των κατοίκων και των πολυάριθμων επισκεπτών της περιοχής”. Σημειώνει ότι το έργο δρομολογήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με την απραξία χρόνων από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, προκρίνοντας την λύση της επισκευής και αναβάθμισης του υπάρχοντος οδικού άξονα, ώστε να εξελιχθεί σε έναν ασφαλή και σύγχρονο αυτοκινητόδρομο 50 χιλιομέτρων, χωρίς διόδια, έναντι της εκ νέου χάραξης που θα απογείωνε το κόστος του έργου και τους χρόνους υλοποίησής του. Το έργο θα ανήκε στο Δημόσιο και θα υλοποιούνταν με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, έχοντας επιλυμένες αδειοδοτικές και μελετητικές διαδικασίες και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, μέρος της οποίας είχε συμφωνηθεί να καλυφθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Δείγμα άλλωστε της σοβαρότητας με την οποία σχεδιάστηκε το έργο, είναι η ανταπόκριση πέντε μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών στον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε”.

Οσον αφορά τις καθυστερήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, επισημαίνει ότι “από τον Ιούλιο του 2019 πέρα από δηλώσεις και διαρροές του υπουργού Υποδομών περί αναγκαιότητας του έργου, δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ενημέρωση σχετικά με την επιλεγόμενη χάραξη του οδικού άξονα. Επιπλέον, δεν έχουν παραδοθεί ακόμη οι περιβαλλοντικές μελέτες για το τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος στους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης και την Περιφέρεια Πελοποννήσου προς διαβούλευση, γεγονός που θα επιφέρει νέες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER