Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2012 19:06

Πετράκος: "Η αγροτική παραγωγή έχει εγκαταλειφθεί"

Γράφτηκε από την
Πετράκος: "Η αγροτική παραγωγή  έχει εγκαταλειφθεί"

 

Του Θαν. Πετράκου*

 

Ο τομέας της αγροτικής παραγωγής έχει εγκαταλειφθεί εδώ και δεκαετίες από εκείνους που κυβέρνησαν τον τόπο και συγκυβερνούν τώρα. Εδώ και 31 χρόνια άφησαν τον "κορμό" της παραγωγής στον αυτόματο πιλότο της Κοινοτικής πολιτικής, έκθετο στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που σαρώνει κάθε ίχνος προστασίας, χωρίς πολιτική ανασυγκρότησης. Τα αλλεπάλληλα μνημόνια και η παράδοση της χώρας στους ληστές των αγορών απειλεί να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην αγροτική παραγωγή.

Ηδη στα 2 πρώτα χρόνια των μνημονιακών πολιτικών 2010 και 2011 το εισόδημα των παραγωγών μειώθηκε κατά 13,1 % και επειδή η κρίση στην αγροτική παραγωγή έχει ξεκινήσει το 2007 το εισόδημα των αγροτών στην πενταετία 2007-2011 έχει μειωθεί πάνω από 25%. Από την άλλη είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα της τριετίας 2009-2011 οι δαπάνες για ενέργεια αυξήθηκαν, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά 52%.

Ενώ τόσο η αγωνία από την ανθρωπιστική κρίση που χτυπάει βιαίως πλέον τα αστικά κέντρα, όσο και η κοινή αντίληψη ότι η αγροτική οικονομία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την ατμομηχανή για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας μας. Οσο και οι έρευνες που έχουν γίνει από τους πλέον επίσημους φορείς δείχνουν ότι υπάρχει ισχυρή τάση επιστροφής στο χωριό. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να καταστρέψει αυτή την προοπτική. Το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας αντί πινακίου φακής, αποτελεί το κλειδί για την παράδοση της αγροτικής παραγωγής στο έλεος των κερδοσκόπων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι καλλιέργειες κρίσιμες για διάφορες περιοχές όπως είναι η ανοιξιάτικη πατάτα για τη Μεσσηνία, μειώνονται δραματικά και πολλοί παραγωγοί βγαίνουν εκτός μάχης αφού ρευστό δεν υπάρχει, ούτε και δημόσιος χρηματοπιστωτικός πυλώνας για να τον υποστηρίξει με χαμηλότοκα δάνεια.

Την ίδια ώρα καλπάζει η κερδοσκοπία με την ανοχή της κυβέρνησης, οδηγώντας τους παραγωγούς στην απόγνωση. Οι παραγωγοί ειδών θερμοκηπίου στην Τριφυλία οδηγούνται στην εγκατάλειψη της πρώιμης καλλιέργειας αφού ένα κερδοσκοπικό καρτέλ αυξάνει κατά 80% το κόστος του πυρηνόξυλου και κάνει απαγορευτική τη θέρμανση τους κρίσιμους μήνες του χειμώνα. Πρόκειται για παραγωγούς που επιδοτήθηκαν υπό την προϋπόθεση να καταναλώνουν βιομάζα για τη θέρμανση, αλλά το προϊόν του δικού τους κόπου, το πυρηνόξυλο, είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης από μεγάλα συμφέροντα που εξαγοράζουν επιχειρήσεις και εξάγουν το προϊόν στην Ιταλία. Μια περιοχή που έχει κάνει άλματα στην ολοκληρωμένη παραγωγή κηπευτικών με τη χρήση των πλέον σύγχρονων μεθόδων, κινδυνεύει να γυρίσει δεκαετίες πίσω καθώς έχει εκλείψει ο οποιοσδήποτε έλεγχος στα υπερκέρδη μετρημένων στα δάχτυλα τους ενός χεριού επιχειρηματιών.

Η χώρα γίνεται ξέφραγο αμπέλι για κάθε είδους κερδοσκόπους και απατεώνες. Οι τομάτες των Σκοπίων, οι πατάτες της Αιγύπτου και άλλα προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας ελληνοποιούνται, χτυπούν τις τιμές των προϊόντων στην εσωτερική αγορά και δημιουργούν κινδύνους δυσφήμισης των προϊόντων μας στις αγορές του εξωτερικού λόγω της χρήσης απαγορευμένων φυτοπροστατευτικών ουσιών.

Και ενώ αυτή είναι η κατάσταση η συγκυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να καταστρέψει εντελώς τους αγρότες και την αγροτική παραγωγή. 

Στον προϋπολογισμό και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 20013-2016 που δόθηκε στην δημοσιότητα αλλά και στα φορολογικά μέτρα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας περιλαμβάνονται μέτρα που θα οδηγήσουν στην καταστροφή των αγροτών. Οπως:

- Μείωση από 11% σε 6% δηλαδή κατά 45% το ποσοστό επιστροφής του ΦΠΑ για τους επαγγελματίες αγρότες από 1-1-2013.

- Μείωση στις επιστροφές φόρου κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου από 0,391 σε 0,264 ευρώ το λίτρο δηλαδή 32,5 %.

-Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ για τους αγρότες και όλους τους επιτηδευματίες. Καθίσταται υποχρεωτική η τήρηση λογιστικών βιβλίων (εσόδων- εξόδων) σε όλο το φάσμα των επαγγελματιών του αγροτικού χώρου. Τα καθαρά κέρδη θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 6%.

-Αύξηση 77% στις εισφορές υγείας των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, από 25,87 ευρώ μηνιαίως σε 14,56 ευρώ μηνιαίως.

-Καταργούνται 13η και 14η σύνταξη του ΟΓΑ, όπως και όλα τα «δώρα» των συνταξιούχων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

- Μείωση 30 ευρώ στα επιδόματα ανταποδοτικών συντάξεων στους αγρότες και 50 ευρώ σε αυτούς που έχουν κατοικία.

- Μείωση των φοροαπαλλαγών των αγροτών κατά 280 εκατομμύρια ευρώ.

Μείωση κατά 60 εκατομμύρια ευρώ της εξισωτικής αποζημίωσης που δίνεται στους γεωργούς και κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών (από 160 εκατομμύρια € στα 100).

Και ο κατάλογος συνεχίζεται. Δεν σας φτάνει η φορολογία του αγροτικού εισοδήματος, προχωράτε και στην φορολόγηση της αγροτικής γης. Αποτελείτε παγκόσμιο πρότυπο οικονομικής σκέψης. Να πάτε στους βιομήχανους λοιπόν και να φορολογήσετε όχι μόνο τα κέρδη αλλά και τα εργοστάσια και τον εξοπλισμό τους!!! 

Συνολικά, η επιβάρυνση του αγροτικού τομέα από τα σχεδιαζόμενα μέτρα, φαίνεται ότι ανέρχεται σε ένα ποσό που προσεγγίζει το ύψος των 2 δις ευρώ περίπου, μέγεθος το οποίο πλησιάζει το ετήσιο ύψος των κοινοτικών επιδοτήσεων που καταβάλλονται στους αγρότες και αντιστοιχεί στο 20% και πλέον της αξίας της γεωργικής παραγωγής της χώρας. 

Και ο κατάλογος της καταστροφής δεν σταματάει, αφού προγραμματίζεται με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2013: 

-νέα αύξηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος

-μείωση των επιδοτήσεων της γεωργίας κατά 153 εκατομμύρια € από 714 το 2012 σε 561 εκατομμύρια το 2013 

-μείωση της επιχορήγησης του ΟΓΑ κατά 1 δις 334 εκατομμύρια € δηλαδή από 4 δις 135 εκατομμύρια ευρώ στα δυο δις 801 εκατομμύρια ευρώ. 

Εχετε κουρελιάσει όχι μόνο τις προεκλογικές δεσμεύσεις των κομμάτων της συγκυβέρνησης αλλά και την προγραμματική συμφωνία Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.

Την ίδια ώρα η ελληνική παραγωγή τίθεται εν κινδύνω εξ αιτίας της πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση με το άνοιγμα των αγορών και την προώθηση των ελεύθερων εισαγωγών από χώρες της Μεσογείου, αρχής γενομένης από την συμφωνία με το Μαρόκο. Στην Ισπανία έχει ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των εταίρων του δικομματισμού καθώς ο ένας προσπαθεί να χρεώσει στον άλλον την ευθύνη για τη συμφωνία. Οι καλλιέργειες κηπευτικών δέχονται ισχυρό πλήγμα και εκτοπίζονται από κρίσιμες αγορές όπως αυτή της Γαλλίας. Τα εσπεριδοειδή αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα και οι ελαιοπαραγωγοί αισθάνονται την πίεση των εξευτελιστικών τιμών με τις οποίες εισάγεται το ελαιόλαδο από τις χώρες της Μεσογείου.

Και μιας που η ροή έφερε το θέμα του ελαιολάδου, θλίβομαι να πω ότι οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια δεν έκαναν τίποτε το ουσιαστικό για την προστασία του. Την ώρα που στην Ισπανία γίνονται γιγάντιες συνενώσεις επιχειρήσεων με σκοπό την κυριαρχία στις νέες αγορές, στην Ελλάδα με πρωτοφανή σπουδή διαλύονται συνεταιριστικές οργανώσεις και παραδίδονται στη δίνη των προσωπικών και κομματικών ανταγωνισμών με ένα προχειρογράφημα που ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από τους εταίρους του πάλαι ποτέ δικομματισμού. Μελέτες επί μελετών αναφέρονται στην τεράστια σημασία του ελαιολάδου στην οικονομία της χώρας και η κυβέρνηση αναμασάει αμήχανη την Κοινοτική πολιτική. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει σχέδιο δράσης κάτω από την πίεση των Ισπανών, αλλά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παίζει το ρόλο του παρατηρητή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Γίνεται πόλεμος με την κατηγοριοποίηση του ελαιολάδου και η κυβέρνηση αρνείται ουσιαστικά να λειτουργήσει το Εργαστήριο Ελαιολάδου που θα μπορούσε σε συνεργασία με το ΤΕΙ και ερευνητικά ιδρύματα να αποτελέσει υψηλού επιπέδου κέντρο παραγωγής πολιτικής για το ελληνικό ελαιόλαδο στο διεθνή χώρο.

Ενα προϊόν που μπορούσε να καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά, όπως είναι το ελαιόλαδο, για μεγάλες κατηγορίες πολιτών έχει γίνει απαγορευτικό λόγω της ψαλίδας ανάμεσα στο χωράφι και το ράφι και της ανεξέλεγκτης δράσης των καρτέλ που διαμορφώνουν μονοπωλιακά τις τιμές. Ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται στο χώρο των κηπευτικών, με τους εμπόρους να αλωνίζουν ανεξέλεγκτοι, να αφήνουν απλήρωτους τους παραγωγούς και τα "φαντάσματα" να λυμαίνονται ακόμη και την επιστροφή ΦΠΑ. Ούτε μητρώα, ούτε δημοπρατήρια, ούτε στοιχειώδη μέτρα ελέγχου της κερδοσκοπίας στην αγορά.

Την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα διατροφικής επάρκειας, στήριξης και εκσυγχρονισμού βασικών κλάδων, οι κυβερνητικοί προπαγανδιστές εμφανίζουν ως σανίδα σωτηρίας τις νέες καλλιέργειες χωρίς σχέδιο, χωρίς υποδομές εκμετάλλευσης του παραγόμενου προϊόντος, χωρίς εξασφάλιση αγορών για την παραγωγή.

Είσαστε υποκριτές διότι ενώ κόπτεστε για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για αν αυξήσετε και το κόστος παραγωγής αλλά και όταν το κόστος του χρήματος είναι 12-13% πώς είναι δυνατόν να καλλιεργήσει ο αγρότης και να έχουμε ανταγωνιστική γεωργία, πώς είναι δυνατόν να συνεχιστεί η αγροτική παραγωγή όταν με όλα τα προηγούμενα και τα νέα μετρά αν περάσουν το εισόδημα των αγροτών θα μειωθεί πάνω από 50%. Είστε πλέον επικίνδυνοι και για τους αγρότες και για την αγροτική οικονομία και για αυτό η καλύτερη προσφορά που μπορείτε να κάνετε είναι να φύγετε τώρα, διαφορετικά να είστε βέβαιοι ότι ο λαός θα σας ανατρέψει πολύ σύντομα και θα αναδείξει μια προοδευτική αντιμνημονιακή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. 

Διότι η παραγωγική ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας που έχει ανάγκη ο τόπος κινείται στον αντίποδα της ακολουθούμενης πολιτικής. Απαιτεί σχεδιασμό, ισχυρό δημόσιο χρηματοπιστωτικό πυλώνα, ερευνητική και παραγωγική υποστήριξη, ερευνητικά κέντρα, εθνικές και κλαδικές πολιτικές για τα κρίσιμα αγροτικά προϊόντα.

* Αγόρευση στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ


NEWSLETTER