Παρασκευή, 24 Απριλίου 2020 20:38

Στήριξη Μεσσηνίων πατατοπαραγωγών ζητεί ο Χαρίτσης

Γράφτηκε από την

Τη στήριξη των Μεσσήνιων παραγωγών ανοιξιάτικης πατάτας ζητεί ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, με ερώτησή του στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Και αυτό γιατί όπως τονίζει, χιλιάδες τόνοι παραμένουν αδιάθετοι εξαιτίας των αθρόων και χωρίς έλεγχο εισαγωγών πατάτας Αιγύπτου, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση.
Ο Αλ. Χαρίτσης σημειώνει ότι είναι αδιανόητο εν μέσω υγειονομικής κρίσης ποιοτικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, όπως είναι η ανοιξιάτικη μεσσηνιακή πατάτα, λόγω των χαμηλών τιμών διάθεσης και του υψηλού κόστους παραγωγής, να παραμένουν απούλητα στα χωράφια. Οταν μάλιστα η φετινή χρονιά είναι εξαιρετική και ποιοτικά και ποσοτικά για το μεσσηνιακό προϊόν.
Παρατηρεί πως ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τις αθρόες εισαγωγές πατάτας Αιγύπτου που πλησιάζουν τους 70.000 τόνους με κόστος ανά κιλό από 7 έως 15 λεπτά, δεν αφήνει κανένα περιθώριο κέρδους στους Μεσσήνιους παραγωγούς, τη στιγμή που το μέσο κόστος ανά στρέμμα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να μην καλύπτουν ούτε τα έξοδα παραγωγής τους και να γίνεται ασύμφορη μέχρι και η συλλογή της. Τη στιγμή που, όπως επισημαίνει, οι εισαγωγείς και οι μεγάλες αλυσίδες τροφίμων αποκομίζουν τεράστια κέρδη οι Ελληνες παραγωγοί βλέπουν την παραγωγή τους να σαπίζει στα χωράφια, με αποτέλεσμα αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η μελλοντική παραγωγή αυτού του ξεχωριστού προϊόντος της μεσσηνιακής γης να οδηγηθεί σε εξαφάνιση.
Καταλήγοντας ο Αλ. Χαρίτσης ζητεί να ενημερωθεί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τις άμεσες ενέργειές του, ώστε η φετινή σοδειά να διοχετευθεί στην αγορά με τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής της. Ρωτά, επίσης, τον υπουργό ποια θα είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων και τη διασφάλιση του προϊόντος από τον αθέμιτο ανταγωνισμό τα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα σε σχέση με τα εισαγόμενα προϊόντα, καθώς και τι προτίθεται να κάνει για τη δημιουργία παρατηρητηρίου τιμών για όλα τα είδη της αλυσίδας (εφόδια, τρόφιμα), για την καταπολέμηση φαινομένων αισχροκέρδειας.