Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020 11:04

Σχέδιο για αναδιάρθρωση των συκεώνων ζητεί ο Μαντάς

Γράφτηκε από την
Σχέδιο για αναδιάρθρωση των συκεώνων ζητεί ο Μαντάς

Να εκπονηθεί σχέδιο το ταχύτερο δυνατόν για την αναδιάρθρωση των συκεώνων ζητεί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Περικλής Μαντάς, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον Περ. Μαντά, η καλλιέργεια του σύκου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία, τον πολιτισμό και τις διατροφικές συνήθειες ολόκληρης της Μεσσηνίας. Διαδοχικές γενιές Μεσσηνίων έχουν μεγαλώσει με τη στήριξη των οικογενειών τους, καλλιεργώντας αυτό το εξαιρετικό προϊόν, και αποτελεί χρέος όλων μας να διασώσουμε την παραγωγή, αλλά και να φροντίσουμε ώστε αυτή να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο για τα επόμενα χρόνια.
Ο βουλευτής αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η συγκέντρωση, επεξεργασία, συσκευασία και εμπορία του ξηρού σύκου αποτελεί αντικείμενο συστηματικής δουλειάς για πολλούς αγρότες, ενώ πάνω από το 90% της παραγωγής εξάγεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις ΗΠΑ και τον Καναδά, στην Αυστραλία, καθώς και σε διάφορες ασιατικές χώρες”.
Παρατηρεί πως “με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, είναι φανερό ότι αυτή τη στιγμή τα καλλιεργούμενα δένδρα δεν παράγουν σε ικανοποιητικό βαθμό, γεγονός που οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη γήρανσή τους. Για τον λόγο αυτό, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει ένα εθνικό, επιδοτούμενο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του σύκου που θα στηρίξει συνολικά και ουσιαστικά τη διαδικασία και θα παρέχει ισχυρά κίνητρα στους παραγωγούς, ώστε να προχωρήσουν στη φύτευση νέων συκεώνων”.
Ο κ. Μαντάς εκτιμά ότι “ένα κατάλληλο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της συκιάς αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη, κυρίως σε καλλιεργητικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο. Παράλληλα, βοηθά στη διατήρηση μιας σημαντικής τοπικής ποικιλίας με έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα, μειώνει τα φαινόμενα μονοκαλλιέργειας της ελιάς και στηρίζει την αποκέντρωση, με τη διατήρηση των προσφερόμενων θέσεων εργασίας. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια απολύτως αναγκαία στήριξη ενός σημαντικού εθνικού προϊόντος υψηλής προστιθέμενης αξίας, η οποία αφενός θα έχει πολλαπλές και ποικίλες θετικές επιδράσεις στις τοπικές οικονομίες και αφετέρου θα αποσβεσθεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα”.
Ο Μεσσήνιος βουλευτής ρωτάει τον υπουργό: “1. Με ποιους τρόπους σχεδιάζει η κυβέρνηση να ενισχύσει τις προσπάθειες των παραγωγών αποξηραμένου σύκου για ανανέωση των συκεώνων τους; 2. Δεδομένης της τεκμηριωμένα σημαντικής μείωσης της απόδοσης των συκεώνων, εντάσσεται στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της συκιάς; 3. Ποιες άλλες ενέργειες προγραμματίζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη στήριξη και περαιτέρω ανάπτυξη της συκοκαλλιέργειας;”.

(Φωτογραφία από την πρόσφατη συνάντηση του Περ. Μαντά με τον πρόεδρο και τον διευθυντή της Συκικής)


NEWSLETTER