Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013 21:25

Ερώτηση Πετράκου για το Κάστρο της Κορώνης

Γράφτηκε από την
Ερώτηση Πετράκου για το Κάστρο της Κορώνης

Την ανάγκη "άμεσων ενεργειών και συνολικών και ολοκληρωμένων παρεμβάσεων προστασίας για το κάστρο της Κορώνης" επισημαίνει σε ερώτηση την οποία κατέθεσε ο βουλευτής Θανάσης Πετράκος.

Ο κ. Πετράκος στην ερώτηση επισημαίνει ότι: "Το εμβληματικό και ιστορικό βενετσιάνικο κάστρο της Κορώνης Μεσσηνίας καταρρέει από τη χρόνια αδιαφορία των κυβερνήσεων. Μετά την κατολίσθηση που έγινε το Φεβρουάριο του 2011 στην περιοχή του προμαχώνα 1 η οποία ήταν συνέχεια της κατολίσθησης του 2009, υπήρξε το Σάββατο 26/01/2013 νέα κατολίσθηση στην περιοχή «Ταμπακαριό» το οποίο βρίσκεται στις παρυφές του κάστρου στην περιοχή του προμαχώνα 1. Τα προβλήματα στους προμαχώνες 1 και 2 έχουν επιδεινωθεί τις τελευταίες δεκαετίες διότι την δεκαετία του 1960 αφαιρέθηκαν οι βράχοι οι οποίοι ήταν στη θάλασσα και προστάτευαν το κάστρο από την ορμή των κυμάτων. Οι βράχοι αυτοί μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας. Επιπλέον η έλλειψη συντήρησης επί πολλά χρόνια σε συνδυασμό με τους σεισμούς έχουν δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στον προμαχώνα «Στρογγυλό» ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή «Λιβαδιά» της Κορώνης".

Προσθέτει ακόμη ότι "η Κορώνη έχει ενταχθεί ως εμβληματική περιοχή της Ελλάδας στο δίκτυο της άυλης πολιτιστικής κληρονομίας της UNESCO για την μεσογειακή διατροφή. Η προστασία, η συντήρηση και η ανάδειξη του κάστρου της Κορώνης πρέπει να είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Το κάστρο της Κορώνης μαζί με το κάστρο της Μεθώνης είναι τα πλέον χαρακτηριστικά μνημεία της ενετικής περιόδου".

Και ζητεί να πληροφορηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς:

- Αν θα χρηματοδοτήσουν άμεσα και θα δημοπρατήσουν με διαδικασίες κατεπείγοντος ως έκτακτο γεγονός εργασίες λιθοριπής στη θάλασσα μπροστά από τους προμαχώνες 1 και 2 ώστε να ανακόπτεται η ορμή των κυμάτων για να μειωθεί η διάβρωση των παρυφών και των προμαχώνων του κάστρου.

- Αν θα προβούν στις αναγκαίες αποφάσεις ώστε να επανέλθει στο κάστρο της Κορώνης μόνιμο κλιμάκιο συντήρησης από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καλαμάτας με μηχανικούς και αρχαιολόγους ώστε να προλαμβάνονται και να αποκαθίστανται τα προβλήματα που συνεχώς παρουσιάζονται.

- Αν προτίθενται να προχωρήσουν σε γενναία χρηματοδότηση έργων προστασίας, στερέωσης και αποκατάστασης των προμαχώνων 1 και 2 οι οποίοι έχουν πληγεί από το χρόνο και την χρόνια αδιαφορία της Πολιτείας και κινδυνεύουν άμεσα από ολοκληρωτική κατάρρευση.

- Αν θα δοθεί άμεσα εντολή και θα χρηματοδοτηθεί ολοκληρωμένη μελέτη έργων προστασίας και συντήρησης για το σύνολο του κάστρου με πιο επείγον τον προμαχώνα «Στρογγυλό» στο χώρο της «Λιβαδιάς».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER