Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020 13:20

Μαντάς σε Μιχαηλίδου για ένταξη Ρομά

Γράφτηκε από την
Μαντάς σε Μιχαηλίδου για ένταξη Ρομά

Η δημιουργία Παραρτήματος Ρομά στη Μεσσηνία είναι αναγκαία για την αξιοποίηση των πόρων που δαπανώνται για την κοινότητα των Ρομά.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, ο βουλευτής Περικλής Μαντάς και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου. Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν αναλυτικά τα διάφορα ζητήματα που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα με μέλη της κοινότητας Ρομά, καθώς και οι πρόσφατες κινητοποιήσεις με αφορμή το τραγικό συμβάν στην Πιπερίτσα. Ειδική αναφορά έγινε στις κοινωνικές εντάσεις και το αίσθημα ανασφάλειας που έχει δημιουργηθεί σε ένα σημαντικό τμήμα των τοπικών κοινωνιών Καλαμάτας και Μεσσήνης.
Ο κ. Μαντάς ενημέρωσε την υφυπουργό ότι δυστυχώς οι λύσεις που έχουν δοκιμαστεί διαχρονικά με στόχο τη μείωση της παραβατικότητας και την κοινωνική ενσωμάτωση των κοινοτήτων Ρομά της περιοχής δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ σε γενικές γραμμές τα περισσότερα μέτρα ήταν μάλλον αποσπασματικά, χωρίς να γίνεται ουσιαστική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους. Κατά τον κ. Μαντά πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα κοινωνικού αποκλεισμού, στο οποίο επικρατούν πλέον έντονα στοιχεία εγκληματικότητας, ανομίας και παραβατικότητας. Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να υπάρξει διαχρονική λύση, είναι απαραίτητο η πολιτεία να προγραμματίσει ευρύτερες δράσεις που να μην περιορίζονται μόνο στην αύξηση της αστυνόμευσης, η οποία αν και είναι απολύτως απαραίτητη ως πρώτο βήμα, δεν μπορεί να αποτελέσει μια συνολική λύση.
Τόσο ο βουλευτής, όσο και η υφυπουργός συμφώνησαν ότι προκειμένου να υπάρξει μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ζητήματος, είναι απαραίτητο να προγραμματιστούν δράσεις που να βασίζονται στους άξονες της διασφάλισης επαρκούς στέγασης και πρόσβασης σε βασικές υποδομές, της συστηματικής εκπαίδευσης, της ενίσχυσης της απασχόλησης και της επαγγελματικής κατάρτισης και της υγειονομικής και κοινωνικής φροντίδας. Για να προγραμματιστούν όμως αυτές οι δράσεις, αποτελεί προαπαιτούμενο ο εμπλουτισμός του Κέντρου Κοινότητας Μεσσηνίας με υπηρεσίες Παραρτήματος Ρομά, ώστε μετά από την κατάλληλη στελέχωση να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης, καθώς και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Επιπλέον θα μπορεί να προγραμματίσει δράσεις στοχευμένες στην εκπαίδευση, τη σχολική διαρροή, την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, την προώθηση της απασχόλησης και τη στήριξη της κοινωνικής ένταξης, αντλώντας διαθέσιμους πόρους και χρηματοδότηση από τα σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER